Türklerin şirketleri kapanıyor, Suriyelilerin şirketleri açılıyor

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerini inceleyerek hazırladığı Suriye Sermayeli Şirketler raporuna göre son yedi 7 yılda Suriyeliler tarafından açılan...

Türklerin şirketleri kapanıyor, Suriyelilerin şirketleri açılıyor

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerini inceleyerek hazırladığı Suriye Sermayeli Şirketler raporuna göre son yedi 7 yılda Suriyeliler tarafından açılan şirket sayısı 7 bin 243 olurken, sadece 2018 yılının ilk yarısında kapanan Türk şirketlerin sayısı ise 5 bin 599 olarak gerçekleşti.

Suriye'de yaşanan iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyelilerin 7 yılda 7 bin 243 şirket kurdu. Türk yatırımcıların art arda kepenk kapattığı bu dönemde Suriyelilerin çok sayıda şirket kurması dikkat çekti.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerini inceleyerek hazırladığı Suriye Sermayeli Şirketler raporuna göre, son 6 ayda Suriyeliler tarafından açılan firma sayısı 778. Şirketlerin toplam sermayesi ise 195 milyon 835 bin lira. Suriyeliler, resmi rakamlara göre son 7 yılda ise 7 bin 243 yeni şirket açtı.

Ocak-Haziran 2018 tarihleri arasında Suriyeliler en çok İstanbul'da işletme açarken, kent genelinde 473 ayrı firmanın kurulduğu tespit edildi.

İstanbul'u 182 firma ile Mersin, 43 firma ile Bursa, 41 firma ile Hatay, 28 firma ile Kilis, 3 firma ile Şanlıurfa, 1'er firma ile Sakarya, Konya, Kocaeli, Gaziantep, Ankara, Antalya, Adana ve Isparta takip etti.

TEPAV'ın raporunda, Suriye Ortak Sermayeli kurulan şirket sayılarının en yüksek olduğu 15 sektör de sıralandı. Buna göre, Suriyelilerin en çok tercih ettiği sektörü 317 şirket ile toptan ticaret oluşturuyor. Bu şirketler, genellikle İstanbul gibi büyük kentlerde açılıyor ve bunu açılan 102 firma ile gayrimenkul faaliyetler takip ediyor.

Şirketleri sırasıyla 78 firma ile inşaat, 47 firma ile perakende ticaret, 28 firma ile seyahat acentesi, 22 firma ile idari danışmanlık, 21 firma ile kara taşımacılığı, 20 firma ile yiyecek, 13 firma ile tekstil, 13 firma ile motorlu kara taşıtları ticareti ve onarımı, 11 firma ile gıda imalatı, 10 firma ile eğitim, 9 firma ile mühendislik ve mimarlık faaliyetleri, 8 firma ile bilgisayar programlama ve teknik destek, 8 firma ile de diğer hizmet sektörleri takip ediyor.

Binlerce şirket kepenk kapattı

Öte yandan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin, 2018 yılı haziran ayında kurulan ve kapanan şirketler istatistiklerine göre 2018 yılı Haziran ayında kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 32.67 azalarak 5 bin 599 olarak gerçekleşti.

Yılın aynı atında kapatılan şirket sayısı ise yüzde 16.47 artarak 752 olarak gerçekleşti. Böylece yılın ilk yarısında kapanan şirket sayısı 5 bin 599'a ulaştı.

Bu haber toplam 108 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.