Türkiye-Özbekistan arasında bilim köprüsü

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Özbekistan’ın Semerkand Devlet Üniversitesi arasında Mevlana Değişim Programı çerçevesinde eğitim anlaşması imzalandı.13-14 Ekim 2017 tarihlerinde Semerkant Üniversitesinin kuruluşunun...

Türkiye-Özbekistan arasında bilim köprüsü

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Özbekistan’ın Semerkand Devlet Üniversitesi arasında Mevlana Değişim Programı çerçevesinde eğitim anlaşması imzalandı.

13-14 Ekim 2017 tarihlerinde Semerkant Üniversitesinin kuruluşunun 90. yılı ve Uluğ Bey Medresesinin kuruluşunun 600. yılına ithafen düzenlenen “Ortaçağlardaki Semerkant Medrese-i Aliyelerinin İslam Uygarlığı ve Eğitim Sisteminin Gelişmesindeki Rolü” konulu bilimsel toplantıya katılan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ile Semerkand Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rüstem Halmuratov, Mevlana Öğrenci Değişim programı anlaşmasını birlikte imzalandı.

Törende bir konuşma yapan MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar; “Üniversite olarak uluslararasılaşmayı başından beri temel hedeflerimizden biri hâline getirdik. Üniversitemiz 2017 -2018 Eğitim-Öğretim yılında 60 ülkeden 1204 öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır ve her geçen gün de bu sayı artmaktadır. Türkiye’nin bilim geleneklerini ve birikimini uluslararasına açması ve dünyada üretilen bilgilerden yararlanılması için bütün imkânlarımızı seferber ediyoruz. Büyüyen Türkiye’ye biz de bilimsel ve kültürel olarak destek veriyoruz. Bu anlaşmanın bizim için bir önemi daha var. Kardeş Özbekistan geçmişte Türk ve İslam uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. Buralar, Uluğ Bey, Ali Kuşçu, İbni Sina, Ali ŞirNevai gibi büyük bilim, kültür ve edebiyat şahsiyetlerinin doğup büyüdüğü topraklardır. Dünya bilim ve kültür tarihine altın harflerle yazılmış olan bu eski ihtişamlı günleri tarihin sayfalarından çıkarıp dünya bilimine ve barışına yeniden katkı yapmak istiyoruz. Bu anlaşmanın dili bir, tarihi bir ve kültürü bir olan kardeş cumhuriyetlerin yeniden dirilişine ve Türkiye ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin her alanda gelişmesine vesile olmasını diliyorum” dedi.

Semerkand Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rüstem Halmuratov ise kardeş Türkiye Cumhuriyetinden bir üniversite ile böyle bir anlaşmayı imzalamaktan büyük bir memnuniyet duyduklarını, Muğla Sıtkı Koçman Üniversite’sinden gelecek öğrencileri kendi üniversitelerinde ağırlamaktan mutlu olacaklarını, Özbekistan’dan Muğla’ya gelecek öğrencilerin de Türkiye’nin bilim geleneklerini, tecrübelerini kendi ülkelerine taşıyacaklarını söyledi.

Bu haber toplam 46 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.