Turizmde, tehlike çanları mı çalıyor?

MHP MYK Üyesi ve Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, ülke ve Muğla turizminin zor bir süreçten geçtiğini belirterek, 2015 yılında başlayan Rus turist sayısındaki düşüşün 2016 yılında da devam edeceğini öne sürdü. 2015...

Turizmde, tehlike çanları mı çalıyor?

MHP MYK Üyesi ve Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, ülke ve Muğla turizminin zor bir süreçten geçtiğini belirterek, 2015 yılında başlayan Rus turist sayısındaki düşüşün 2016 yılında da devam edeceğini öne sürdü. 2015 yılında ülkeye gelen Rus turist sayısının 3.2 milyon olduğunu hatırlatan Erdoğan, bu rakamın 2016 yılında 1 milyona kadar düşeceği öngörüsünde bulunurken, hükümeti ve sektör temsilcilerini uyardı. Erdoğan bu konu ile ilgili olarak 20 milletvekili ile birlikte Meclis’e bir Araştırma Önergesi de verdi.

MHP MYK Üyesi ve Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan ile 20 Milletvekili arkadaşı tarafından hazırlanan Meclis Araştırma Önergesinde Rusya krizi ile birlikte turizm sektörünün sorunlarının arttığı ifade edildi. Önergede yer alan ifadelere göre 2014 yılında 4,5 milyon olan turist sayısının 2015 yılında 3,2 milyona kadar düştüğü, bu rakamın, en iyimser tahminlerle, 2016 yılında, en iyi ihtimalle, 1 milyona düşeceği öngörüsü dikkat çekti.

“Sayı 1 milyona düşebilir”

Turizm sektörünün zaten zor bir süreçten geçtiğini söyleyen Erdoğan; “sektör zaten son yıllarda adeta hayal kırıklıklarıyla dolu sezonlar geçirmiştir. Maalesef, coğrafyamızdaki yaşanan siyasi belirsizliklerin gün geçtikçe derinleşmesi ve 24 Aralık 2015 tarihinde bir Rus uçağının uyarılara rağmen sınır ihlali yapmakta ısrar etmesi sonucunda haklı olarak düşürülmesinin ardından ortaya çıkan tablo özellikle de turizm sektörünün geleceği açısından büyük riskler doğurmuştur. Dolayısıyla ek önlemler alınması kaçınılmaz bir hal almıştır.

2016 yılında yaşanması muhtemel olan kriz çok farklı ve çok daha ağır sonuçlara gebedir. 2014 yılında Rusya’nın Ukrayna ile yaşadığı kriz ve Kırım’ı ilhak etmesi 2015 yılında Rusya’dan gelen turist sayısında ciddi bir azalmaya sebep olmuştu. Öyle ki; Rusya ve Rusça konuşan ülkelerden gelen hava yolu şirketlerine yakıt desteği sağlanmasına rağmen 2014 yılında 4,5 milyon olan turist sayısı 2015 yılında 3,2 milyona kadar düşmüştür. Bu rakamın, en iyimser tahminlerle, 2016 yılında 1 milyona düşeceği öngörüsü göz ardı edilmemelidir. Diğer yandan; 7 Haziran seçimlerinden hemen sonra şiddetini arttırarak baş gösteren terör olaylarının da yurt dışından gelen turist sayısında % 30’a varan bir daralmaya sebep olduğu da tespit edilmiştir. Düşürülen Rus uçağını ve ülkemizde “çözüm” adlı sürecin zemin hazırladığı hain terör saldırılarının arttığını da var sayarsak turist için vazgeçilmez olan “güvenlik” unsurunun büyük bir yara aldığı ortadadır.” ifadelerini kullandı.

THY’na yakıt desteği gündemde

Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda turizm sektörünü büyük bir krizin beklediğini söyleyen MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan: “Türkiye’ye turist olarak gelme ihtimali yüksek olan insanların yaşadığı Kuzey Avrupa, Orta ve Batı Avrupa Ülkelerinden gelen turist sayısının arttırılması için THY’ye yakıt desteği verilerek seferlerinin arttırılması, reklam organizasyonlarına daha fazla ağırlık verilmesi, sanal basının ve sosyal medyanın etkin bir şekilde kullanılarak bu insanlara ulaşılması gibi ek önlemler derhal alınmalıdır. Diğer yandan turizmcilerimize de mali yüklerini azaltacak destekler verilmelidir. Özellikle istihdamda sürekliliğin sağlanması için vergi ve personel sigorta yükünün hafifletilmesi, yüksek ecri misil bedellerinin makul seviyelere indirilmesi, Özel Tüketim Vergilerinin düşürülmesi gibi rahatlatıcı önemler erken rezervasyonlar da göz önüne alınarak geç kalınmadan alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Yabancı yatırımcılar etkilenebilir

Söz konusu önlemlerin alınmaması durumunda yabancı yatırımcıların da etkileneceğini söyleyen Erdoğan sorunların tespit edilmesi ve tespit edilen sorunların çözüme kavuşturulması için alınması gereken önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini söyledi.

Bu haber toplam 83 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.