Turizm kredileri 3.5 yılda ikiye katlandı

2016 yılını kayıpla tamamlayan, 2017’ye ise beklentilerin üstünde performansla başlayan turizm sektörü yatırımlarına devam ediyor.Rusya ile yaşanan uçak krizi, jeopolitik riskler ve artan terör saldırıları nedeniyle 2016...

Turizm kredileri 3.5 yılda ikiye katlandı

2016 yılını kayıpla tamamlayan, 2017’ye ise beklentilerin üstünde performansla başlayan turizm sektörü yatırımlarına devam ediyor.

Rusya ile yaşanan uçak krizi, jeopolitik riskler ve artan terör saldırıları nedeniyle 2016 yılını kayıpla tamamlayan, 2017’ye ise beklentilerin üstünde performansla başlayan turizm sektörü, hükümetin almış olduğu kararların da desteğiyle yatırımlarına devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) Nisan 2016’da turizm sektörü kredilerine yeniden yapılandırma imkânı getirmesiyle birlikte, finansal açıdan da rahat bir nefes alan sektör, kredi hacminde de önemli bir ivme yakaladı. Türkiye Bankalar Birliği’nin verilerine göre turizm sektörünün 2013 yılında 29.8 milyar TL olan nakit kredi hacmi, bu yılın nisan sonunda 60.1 milyar liraya ulaştı. Turizm sektörünün kredi hacminde yüzde 100 artış yakalayan bu dönemde, bankacılık sektörünün toplam kredi hacmi ise yüzde 60 artarak 1 trilyon 943 milyar liraya ulaştı.

BDDK nefes aldırdı

BDDK, kredi hacmi 17.5 milyar dolar olan ve yaklaşık 2.5 milyar dolarlık ödemeyi geçen yıl yapması gereken turizm sektörü için 2016 yılının nisan ayında önemli bir karar almıştı. BDDK’nın yeni düzenlemesine göre turizm yatırımcısının kullandığı krediler yeniden yapılandırma kapsamına alınırken, borçluya güç kazandırmak amacıyla yeni kredi verilmesinin de önü açıldı. Bankalarca turizm sektöründe kullanılmak üzere kullandırılan ve ikinci grupta sınıflandırılan kredilerin ve diğer alacakların iki defayla sınırlı olmak üzere yeni sözleşme koşullarına bağlanmasına olanak sağlandı.

800 Milyon Dolar yapılandırıldı

Bu kredi ve diğer alacaklar, toplam alacak tutarının yüzde 10’unun geri ödenmiş olması koşuluyla birinci grup krediler ve diğer alacaklar içerisinde yeniden sınıflandırılabildi. Firmaya likidite gücü kazandırmak için ilave kredi açılması suretiyle üç defa ile sınırlı olak üzere yeniden yapılandırma ya da yeni bir itfa planı hazırlanması imkânı sağlandı. Bankacılık, bu kapsamda yaklaşık 800 milyon dolar civarında bir borcun yeniden yapılandırıldığını belirtiyor.

Yatırımlar canlandı

Hükümetin yıl başından bu yana uygulamaya aldığı Kredi Garanti Fonu’ndan destek alan turizm sektöründe yatırımlar da canlandı. Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) tarafından analiz edilen Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre, Mayıs 2017’de 11 ilde toplam 2 bin yataklı 12 yeni otel projesi için 148 milyon TL’lik teşvik belgesi alındı. 9.6 milyon TL yatırım tutarı olan 2 otel ise renovasyon belgesi aldı. Yeni yatırımlar sonrasında sektöre 637 yeni ek istihdam sağlanacak. Yatak sayısı açısından 770 yatak ile Hatay ilk sırada yer aldı. Hatay’ı, 248 yatak ile İstanbul takip etti. Mayıs ayında Ağrı, Ardahan, Çanakkale, Diyarbakır, Düzce, Hatay, İzmir, Karabük, Muğla, Samsun’da birer proje teşvik aldı. Teşvik belgesi alan oteller içerisinde 3 yıldızlı oteller toplam 5 otel ile ilk sırada yer alırken, yatak kapasitesi bakımından 1.316 yatak ile 4 yıldızlı oteller ilk sırada yer aldı. 5 aylık dönemde 37 ilde 1 milyar 413 milyon TL tutarında toplam 13 bin 641 yataklı 88 otel projesi teşviğe bağlandı. 2016 yılının aynı döneminde 31 ilde 1 milyar 388 milyon TL’lik toplam 17 bin 739 yataklı 86 proje teşvik almıştı.

Bu haber toplam 40 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.