“Teknoloji çocuğunuzun sağlığını etkileyebilir.”

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, başta telefonlar olmak üzere teknolojik cihazların uygun olmayan ve aşırı kullanımı durumunda çocukların sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını vurgulayarak,...

“Teknoloji çocuğunuzun sağlığını etkileyebilir.”

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, başta telefonlar olmak üzere teknolojik cihazların uygun olmayan ve aşırı kullanımı durumunda çocukların sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratacağını vurgulayarak, aileleri bu konuda uyardı.

Ceyhan; “İnternetin önderlik ettiği yeni teknolojilerin tümünün açık, ince, kasıtlı ve kasıtsız, avantajlı ve zararlı düşünce şeklimizi değiştirdiğinde şüphe yoktur. Yüksek teknolojili bir dünyada yaşıyoruz artık okullarımızda ileri teknolojiye sahip derslikler, iPad'ler var. Teknolojileri hayatımızda kullanmanın faydalarını bir bir öğreniyoruz. Sunumlar sırasında eş zamanlı tweet'leri paylaşıyoruz ve akıllı TV'leri kullanarak çocuklarımıza daha fazla şey gösterilebiliyoruz aynı anda. Çocuklarımızın öğrenim sürecine çeşitlilik katmak, çocuk etkileşimini artırmak ve hayata yeni perspektifle, bilgi farkındalığı gibi gelişmelerle, teknolojiyi kullanmanın birçok avantajı olduğunu biliyoruz.

Ancak, teknolojinin uygun olmayan ya da aşırı kullanılması sonucunda olumsuz bir yan etkisi olabileceği gibi ciddi ve uzun vadeli zararları olabilir. Teknoloji araçlarından en iyi şekilde yararlanabilmek için, çocuk sağlıkçıları, öğretmenler ve ebeveynler de kendi dezavantajlarını ve bunlardan nasıl kaçınılacağını bilmelidir.

Yapılan araştırmalar, ebeveynlerin ekran zamanları (akıllı telefonlar, TV, bilgisayarlar, video oyunları gibi) arttıkça çocuklarının da aynı şeyi yaptığını göstermektedir. Çocuklarımız sürekli olarak bizden öğreniyor ve adımlarımızı izliyorlar. Ebeveynler sık sık neden bana çocukların akıllı telefonlar ve tabletlerimizle bu kadar ilgilendiklerini soruyorlar; çünkü doğdukları günden itibaren bizi bu cihazlara yapışmış olarak görüyorlar. Buna karşılık, çocuklar elektroniğe bayılıyor ve onları da kullanmak istiyorlar.” Dedi.

“Çocuğu çeşitli risklere maruz bırakabilir”

Teknolojinin yanlış kullanılmasının çocukları risklere atabileceğini ifade eden Ceyhan; “Teknolojiyi kullanan çocuklar farkında olmadan onları tehlikeye atabilecek bilgileri paylaşabilirler. Çocuklara yönelik çevrimiçi cinsel suçların % 82'sinde cinsiyet suçluları kurbanının tercihleri hakkında bilgi almak için sosyal paylaşım sitelerini kullanmıştır. Ayrıca internet insanların çevrimiçi diğer kişilere kaba yaklaşımlarını kolaylaştırabilir. Gençlerin dörtte biri ya metin yoluyla ya da internette zorbalığa maruz kaldığını söylüyor. 14-17 yaş arasındaki gençlerin % 24'ü çıplak cinsel internet çeşitliliğine katılmış olduğunu açıklamıştır.

“Az hareket obeziteye yol açıyor”

Çocuklukta obezite yükseliştedir. Bu konuda teknoloji suçlu olabilir. Şiddetli obezitenin gençler arasında arttığını söyleyebiliriz. Çocukların yemek yemesi gıdaların miktarı ve türüne dayanmasına rağmen, bir çalışma, obezitenin sadece gıda nedeniyle artmakta olduğunu, ancak daha fazla teknoloji kullandığımız için daha az egzersiz yaptığımızıda saptamıştır. Arabalar, televizyonlar, bilgisayarlar ve mobil cihazlar içeren teknoloji ile hareketsiz geçirdiğimiz zaman artmıştır ve fiziksel aktiviteye ayırdığımız zaman azalmıştır.

“Çocukların düşünme şeklini değiştirir”

Huysuzluk, Huzursuzluk, Garip istek, Düzensiz konuşma, Konsantrasyon gerektiren görevlere odaklanılamaması, Duygusal patlamalar gibi nitelikler, uyuşturucu kullanan biri hakkında veya sigara içmeyi bırakmak isteyen biri için kullanılabilir. Fakat aşrı teknoloji kullanımının etkileri de bunlardır. Bununla birlikte, teknolojinin, çocukların düşünme biçimlerinin farklı yolları için faydalı ve zararlı olabileceği yönünde artan araştırmalar var. Teknolojinin kullanılması çocuk beyninin gerçek fonksiyonlarını değiştirebilmektedir. Araştırmalara göre İki yaşın altındaki çocukların üçte birinden fazlası mobil medya kullanıyor. Bu sayı sadece çocuk yaşlandıkça artarken, gençlerin % 95'i 12 – 17 yaş arası sürekli cep telefonları kanalıyla çevrimiçi vakit geçiriyor. Teknoloji ile harcanan zaman sadece çocuklara yeni şeyler bulma imkanı vermez, beynin çalışma biçimini de değiştirir. Örneğin, video oyunları beynin birden fazla uyaranına dikkat etmesini sağlıyorken, odaklanma ve hafıza kaybına neden olabilmektedir. Her zaman arama motorlarını kullanan çocuklar bilgiyi bulmada çok iyi olabilir; ancak bunları hatırlamada pek iyi değildir. Buna ek olarak, makalede, çok fazla teknoloji kullanan çocukların, hayal gücünü kullanmaları geliştirmeleri veya ilgili konular hakkında derin düşünmeleri ve düşünmeleri için kendilerine yeterli zamanı tanımaları pek mümkün gözükmemektedir.

“Aşırı kullanım çocuğun ruh halini etkileyebilir”

İngiltere’de yayımlanan bir rapora göre, dört saatten fazla bilgisayar oyunları ve ev İnternet kullanan çocukların bu teknolojiyi bir saatten daha kısa sürede kullananlar kadar aynı refah seviyesine sahip olmadığını ortaya koydu. Bir araştırma, daha az fiziksel temas ile çocukların sosyal beceri ve duygusal tepkiler geliştirmede güçlük çektiğini belirtti.” Dedi.

“Çocuklarınızın Teknoloji kullanımını izleyin”

Anne ve babalara çocuklarının teknolijiyi kullanmalarını izleme tavsiyesinde bulunan Ceyhan; şunları ekledi: “Bir ebeveyn, öğretmen veya çocuğunuzla birlikte olsun , çocuklarınızın teknolojiyi nasıl kullandıklarını bildiğinizden emin olun. Birçok sınıf bilgisayarında hangi sitelerin kullanılabileceği konusunda kısıtlamalar vardır. Öğrencilerinizin ve çocuklarınızın ne yaptığını öğrenmek için arama geçmişini kontrol etmeyi unutmayın. Bazı cep telefonu programları, çevrimiçi bağlantısı boyunca aramaları veya metinleri kısıtlamasına izin veren aile dostu yazılımlar sunar.

Çocuğunuzun çok fazla ekran karşısında zaman geçirmesi , oyun oynaması ve iyi hazırlanmamış strateji oyunları gibi diğer etkinliklerde bulunması çocuklarınızın beyinlerini daha az kullanmalarına ve düşünsel yeteneklerinin daha az geliştiren bir yapıda kurgulanmasına yol açmaktadır. Bu çılgınca yeni teknoloji dünyasını daha az ve pratik yönde çocuklarımıza kullandırmamızda fayda görüyorum. Bunu yaparak, yalnızca çocuklarınızla daha fazla anı paylaşmakla kalmayacaksınız, aynı zamanda ailenizin ve toplumumuzun sağlıklı ve refahlı iyileştirilmesine de yardım edeceksiniz.”

Bu haber toplam 43 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.