Tarihi eser kaçakçıları kıskıvrak

Ula ilçesi Akyaka Mahallesi’nde Jandarma ekiplerinin yol kontrolü sırasında durumlardından şüphelenilen iki kişinin bulunduğu araçta, kaçak kazıda kullanılan mazlemeler ve şahısların evlerinde yapılan aramada ise Helenistik...

Tarihi eser kaçakçıları kıskıvrak

Ula ilçesi Akyaka Mahallesi’nde Jandarma ekiplerinin yol kontrolü sırasında durumlardından şüphelenilen iki kişinin bulunduğu araçta, kaçak kazıda kullanılan mazlemeler ve şahısların evlerinde yapılan aramada ise Helenistik döneme ait çok sayıda tarihi eser bulundu.

Ula’nın Akyaka mahallesinde Akyaka Jandarma Karakol komutanlığı ekiplerinin gece saatlerinde yaptıkları yol kontrolünde kaçak kazılarda kullanıldığı ileri sürülen malzemeler ele geçirildi. Araçta bulunan iki şüphelinin evlerinde yapılan aramada ise çok sayıda tarihi değeri bulunan eser ele geçirildi.

Edinilen bilgiye göre, jandarma ekipleri Maden iskelesi mevkiinde yaptıkları rutin yol kontrolü esnasında bir aracı durdu. Araç içinde bulunan Ö.Ö. ve İ.T.’nin yapılan GBT sorgulamasında Ö.Ö.’nün daha önce tarihi eser kaçakçılığı ile ilgili sabıkasının bulunduğu, Jandarma ekiplerinin araçta yaptıkları aramada kaçak kazı çıkarılmasında kullanılan dedektör, şarj cihazı, kazma ve el feneri ele geçirdi.

Gözaltına alınan iki şüphelinin evlerinde yapılan aramada ise tarihi değeri bulunan çok sayıda eser ele geçirildi. Ele geçirilen eserler arasında 22 adedi tarihi eser niteliği taşırken, 3 adet bronz yüzük, bronz sikke, 5 adet Helenistik döneme ait bronz sikke, ön yüzünde imparator portresi, arka yüzünde hayvan figürü olan bronz sikke, 2 adet Roma döneminde kurşundan yapılmış ağırlık, Helenistik döneme ait mühür, Bizans dönemine ait süs eşyası, bronz obje, Bizans dönemine ait çarmıha gerilmiş Hazreti İsa figürü, Osmanlı dönemine ait süs eşyası ile birlikte toplam 22 eser ele geçirildi. Ele geçirilen tarihi eserler Muğla Müze Müdürlüğü’ne keslim edildi.

Adli makamlara sevk edilen Ö.Ö. ve İ.T. Savcılık tarafından serbest bırakıldı.

Bu haber toplam 129 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.