TARÇIN MI O DA NE?

Merhabalar efendim…

Sağlığa yararlı, hastalıklardan koruyucu, vücut ağırlığı denetimini sağlayan, kan şekerini düzenleyen ve daha sayamadığım bir sürü yararı olan  o kadar çok lezzete sahip ki doğa. İşte onlardan biri de tarçın.

Halk arasında ‘Darçın’, ‘Şerbet Kokusu’ olarak da bilinen tarçın, bazı Cinnamomum (Lauraceae) türlerinin kurutulmuş kabuğudur. İbn-i Sina, el-Kânûn fî’t-Tıbb adlı kitabında bütün tarçınların etkisinin, açıcı, ısıtıcı ve düzeltici olduğu ve kötü etkileri çekip iyileştirdiğini belirtmektedir. Yapılan çalışmalar; tarçının kan şekerini düzenleyici etki göstererek şeker hastalığının seyrini iyileştirdiği, bunun yanında bileşimindeki maddelerin diyabet ve kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını göstermektedir. Ayrıca tarçın gaz söktürücü, ağız kokusunu giderici, kilo kontrolünü sağlayıcı , idrar yolu enfeksiyonlarını ve kabızlığı önleyici özelliklere sahiptir. Halk arasında baharat ve koku verici olarak kullanılmaktadır.

Peki tarçını nasıl tüketelim, günlük diyetimizde nerelerde kullanabiliriz?

  • Tarçın çubuk veya toz hâlinde bulunmaktadır. Çubuk tarçının tercih edilmesinde fayda vardır. İsteğe göre tüketilmeden hemen önce öğütülüp toz hâline getirilebilir.
  • Bir şişe suyun içine bir adet çubuk tarçın ve birkaç karanfil ilave ederek hoş aromalı, ferahlatıcı, rahatlatıcı ve tamamen doğal bir içecek elde edebilir, günlük su ihtiyacınız bir kısmını bu şekilde karşılayabilirsiniz. Sıcak suyun içinde 10 dakika demleyerek çay olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca her türlü çayın, sütün, kahvenin içine ilave edebilirsiniz.
  • Sütlü tatlılarınızı hazırlarken daha az şeker kullanıp, üzerine tarçın ekleyebilirsiniz.
  • Sütün içine biraz yulaf ezmesi ve tarçın (isteğe göre eklemeler yapılabilir) ekleyip blendırdan geçirerek lezzetli ve bir o kadar sağlıklı bir ara öğün hazırlayabilirsiniz.
  • Meyve salatalarınızın üzerine serpiştirebilirsiniz.

Tarçını günlük 1 çay kaşığı kadar tüketmeniz yeterlidir. Tarçını aşırı miktarda tüketmenin yararlı olmadığı, bununla birlikte dermatit gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği bildirilmektedir. Hamilelik döneminde tüketime dikkat etmekte fayda vardır.

Benim size tavsiyem, tarçını sofralarınızdan eksik etmeyin. Hem göze, hem mideye hitap eden, hem de sağlığa yararlı olan tarçını istediğiniz şekilde, miktarda aşırıya kaçmadan tüketebilirsiniz. Sağlıkla kalın, sevgiler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.