Suriyelilere harcanan para 10 milyar Dolar

Bazı çevrelerce Suriyeliler için harcanan paranın miktarının 25 milyar Dolar civarında olduğu ileri sürülerken, AK Parti Muğla Milletvekili Akdeniz-Pa Komisyonu Başkanı, AK Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer, bugüne kadar Suriyeliler...

Suriyelilere harcanan para 10 milyar Dolar

Bazı çevrelerce Suriyeliler için harcanan paranın miktarının 25 milyar Dolar civarında olduğu ileri sürülerken, AK Parti Muğla Milletvekili Akdeniz-Pa Komisyonu Başkanı, AK Parti Muğla Milletvekili Hasan Özyer, bugüne kadar Suriyeliler için 10 milyar Dolar harcandığını, Suriye ile yaşanan krizisin ise Türkiye ekonomisine maliyetinin de 30 milyar Dolar olduğunu açıkladı.

AK  Parti Muğla Milletvekili ve Akdeniz-Pa Komisyonu Başkanı Hasan Özyer, ülkemizde ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşanan terör olaylarına dikkat çekerek, teröre karşı uluslararası işbirliğine bugün her zamankinden çok ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Akdeniz Parlamenterler Asamblesi (Akdeniz-Pa) 30. Başkanlık Divanı Toplantısı, Fas’ın Başkenti Rabat’ta 11 Temmuz 2016 tarihinde yapıldı. Toplantıya ülkemizi temsilen AK Parti Muğla Milletvekili ve Akdeniz-Pa Komisyonu Başkanı Hasan Özyer’in başkanlığında, Akdeniz-Pa Türk Grubu Üyeleri Antalya Milletvekilleri Altay Uslu ve Mustafa Akaydın ile birlikte Diyarbakır Milletvekili Altan Tan katıldı.

Toplam 3 oturum halinde yapılan toplantılarda konuşan Hasan Özyer, yaşanan terör olayları ve dünya barışından söz ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: Özellikle Suriye ve Irak’ta yaşanan sorunlar, DAEŞ, PKK, PYD ve YPG gibi terör örgütleri ülkemizde ve bölgemizde can ve mal güvenliğini tehdit etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti, teröre çok sayıda vatandaşını kurban vermiştir. Halen de vermektedir. Hükümetimiz her türlü terörün karşısındadır ve terörün üzerine kararlılıkla gitmektedir. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmasına da karşıyız. Teröre karşı uluslararası işbirliğine bugün dünden daha fazla ihtiyaç vardır. Terörü besleyen ve artıran,  finans kaynaklarını kesmek içinde uluslararası dayanışma gereklidir.

Orta Doğu’daki gelişmeler gerek bölge halklarıyla mevcut tarihi, kültürel ve sosyal yakınlığımız, gerek bu gelişmelerin doğrudan veya dolaylı etkileri nedeniyle Türkiye’yi yakından ilgilendirmektedir

Ortadoğu bölgesinde kalıcı ve kapsamlı bir barışın kurulması ve bu coğrafyanın bir istikrar ve refah bölgesine dönüşmesi uluslararası toplumun ortak arzusu ve amacıdır. Türkiye Cumhuriyeti, kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün belirttiği “yurtta sulh, dünyada sulh” ilkesi ile her zaman dünya barışına destek vermektedir. Özellikle komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurmak ve bölge barışına katkı sunmak için çalışmaktayız.

Türkiye, Libya’da kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik net bir çerçeve sunan Libya Siyasi Anlaşması’nın 17 Aralık 2015 tarihinde imzalanmasını memnuniyetle karşılamıştır.

Son dönemde özellikle Akdeniz ülkelerini ve genelde tüm Dünya coğrafyasını ilgilendiren Suriye meselesi halen gündemimizde önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olayların başladığı 2011 yılından itibaren Suriye sorununun çözümü için elinden gelen bütün diplomatik yolları denemiştir.”dedi.

2 milyon 740 bini ülkeye dağıldı

Ülke genelindeki Suriyeli sayısının 3 milyona ulaştığını belirten Özyer; “Suriye meselesi, bugün bütün Akdeniz’i ve Avrupa’yı içine alan bir insani drama dönüşmüştür. Bugün ülkemizdeki, 10 ilimizdeki 26 geçici barınma merkezinde yaklaşık 260 bin  Suriyeli barınmaktadır. Ülkemizdeki Suriyeli sayısı 3 milyona yaklaşmıştır.

Ülkemiz tarafından Suriyeliler için yapılan harcamalar uluslararası standartlara göre 10 milyar ABD Doları’na ulaşmıştır. Suriye krizinin Türkiye ekonomisine maliyeti ise 30 milyar ABD Doları civarındadır. Uluslararası toplum tarafından Suriyeli göçmenler için ülkemize yapılan yardımlar 512 milyon ABD Doları düzeyinde kalmıştır.

Temennimiz en kısa zamanda iç barışın sağlanması ve mağduriyetlerin giderilmesidir. Ülke olarak, kültürler arası diyaloğu desteklemekteyiz. Dünya barışına katkı açısından da diyalog ve işbirliğine büyük önem veriyoruz.” Diye konuştu.

Bu haber toplam 77 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.