Su deryasının yanındalar ama; SUSUZLAR..

Muğla’da DSİ tarafından yapılan ve 2008’de su tutmaya başlayan Bayır Sulama Barajı, 3500 dekarlık tarım arazisini çöle çevirdi. Baraj su tutmadan önce Sırainler deresinden gelen su ile arazilerini suladıklarını belirten...

Su deryasının yanındalar ama; SUSUZLAR..

Muğla’da DSİ tarafından yapılan ve 2008’de su tutmaya başlayan Bayır Sulama Barajı, 3500 dekarlık tarım arazisini çöle çevirdi. Baraj su tutmadan önce Sırainler deresinden gelen su ile arazilerini suladıklarını belirten köylüler, “Sulama barajı susuz bıraktı. Barajın suyu yanlış proje yüzünden boşa akıyor, biz faydalanamıyoruz. Barajın bereket getireceğini düşünmüştük ama, yanılmışız” dedi.

Menteşe’ye bağlı Bayır mahallesinde yapılan ve 2008’de tamamlanan sulama barajından çevresindeki tarım arazileri faydalanamıyor. Barajın fazla suları Bozalan Çayı’na akıyor. Yaklaşık 4 bin hektarlık tarım arazisini sulaması planlanan barajdan sadece 400 dekarlık engebeli arazi faydalanabiliyor.

Su sorunundan en fazla etkilenen bölgelerden olan Akgedik mahallesinin muhtarı Yaşar Uğur, DSİ Bölge Müdürlüğü ile görüştüklerini ve çözüm beklediklerini söyledi. Uğur, baraj yapılmadan önce Sırainler deresinden gelen suyun herkese yettiğini belirterek, “Baraj su tutmaya başlayınca bize bereket getireceğini düşündük ama, öyle olmadı. Su tutulunca 4 bin dekardan sadece 400 dekarı faydalanabildi. Oralar da engebeli ve verimsiz araziler. Asıl verimli topraklar susuz kaldı. Yılda 2 ürün alınabilen arazilerde kuru tarım yapılabiliyor” dedi.

Barajdan bırakılan fazla suyun Bozalan Çayı’na verildiğini ve boşa gittiğini kaydeden Uğur, “Boşa giden su, susuz kalan arazilere yeter de artar. Kazan Göleti ve Bayır Barajı arasında, yani suyun içinde yaşıyoruz ama, susuzluk çekiyoruz. Devlet Su İşleri’nin (DSİ) sulama alanı dışında kalan araziler için kanal yapabilir. Bu konuda Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’na başvurduk. Yetkililer, bütçelerinin yetersiz olduğunu söylediler. Geçtiğimiz günlerde DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’ne yazılı başvuru yaptım. Bölge Müdürü Murat Alp bizimle yakından ilgilendi. Yerinde inceleme yapacaklarını ve ek proje ile sorunu çözebileceklerini söyledi. Kendisinden umutluyuz. Göreve geçtiğimiz aylarda başlamasına rağmen çözüm aramaya başladı. Tam 6 yılımız boşa gitti, önümüzdeki yaz çorak alanların suya kavuşmasını istiyoruz. Olan hem yöre halkına hem de ülke ekonomisine oluyor” diye konuştu.

Bu haber toplam 78 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.