Soya ve Mısır Silajı yapımına başlandı

Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce hayvan üreticilerinin ihtiyacı olan alternatif,kaliteli ve çeşitliliği sağlayan kaba yem bitkisi üretim çalışmaları artarak devam ediyor.Muğla genelinde büyükbaş ve...

Soya ve Mısır Silajı yapımına başlandı

Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce hayvan üreticilerinin ihtiyacı olan alternatif,kaliteli ve çeşitliliği sağlayan kaba yem bitkisi üretim çalışmaları artarak devam ediyor.

Muğla genelinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği her geçen gün artıyor. Buna bağlı olarak yem bitkisi üretimini ve kaliteyi arttırmak amacıyla İl Müdürlüğü birçok çalışmaya imza attı. İl Müdürlüğü bütçesinden sağlanan kaynaklarla ücretsiz olarak dağıtımı yapılan alternatif yem bitkilerinin üretim ve tüketim aşamalarında üreticilerle birlikte çalışmalar devam ediyor.

Yem bitkisi kalitesini arttırmak için “Silaj kalitesinin arttırılması” çalışmaları kapsamında ise Menteşe ilçesine bağlı Ortaköy, Karaçayır ve Merkez Yeniköy mahallelerinde 3 üreticiyle 15 dekar alanda mısır ve soya karışımı demonstrasyon çalışmaları yapıldı. Bu çalışma ile silajdaki protein ve yağ oranını artırarak hayvancılıkta et ve süt verimini istenen seviyelere yükseltildi.

Bu çalışmaları tanıtmak amacıyla Ortaköy’de üreticilere yönelik tarla günü düzenlendi. Tarla gününe İl Müdürü Şakir Fırat Erkal, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet İdar ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mesut Durmuş, il ve ilçe teknik personelleri ile üreticiler katıldı.

Tarla gününde açılış konuşması yapan Erkal, hayvancılığın önemine değindi ve hayvancılıkta yem bitkisi üretimi ve kalitenin tarım ve üreticiler için önemli olduğunu söyledi. Üreticilerle sohbet eden Erkal, silaj yem bitkisi hakkında görüşlerini ve sorunlarını dinledi. Tarlada yapılan incelemelerden sonra hasat yapılarak ilgili teknik personeller tarafından bilgi verildi.

Silajlık Soya Fasulye Yetiştiriciliği

Silajlık soya fasulyesinden dekara 8-10 kg ekim yapılıyor. Erkenci ilkbaharda 1. ürün olarak ve buğday, arpa hasadından sonra 2. ürün olarak ekilmektedir. Soya fasulyesi silajlık mısır ile birlikte ekimi yapılması halinde dekara 2-3 kg tohum yeterli. Soya % 50 mısırla karışık ekilebilir ancak % 70 mısır % 30 soya çok uygundur.Soya ekiminde soya bakterisi kullanılmalıdır. Silajlık soya 90-100 günde hasada geliyor.

Soya fasulyesi danesindeki ham protein oranı % 42 dir. Soya yeşil iken hasat zamanına göre % 17 ila 25 arası ham protein içerir. Silaj kalitesi çok yüksek olduğu için silajlık mısır ile birlikte ekildiğinde enerji ve protein oranları mükemmel bir uyum gösteriyor. Soya mısırla karışık ekildiğinde soya bitkisinin boyu 1.5-2 metreye kadar ulaşabiliyor. Bu karışımdan elde edilen silajın ham protein oran % 16-17 dolayında, Mısır silajında ise ham protein oranı % 7 çıvarında.

Hayvancılığı gelişmiş ülkelerde yoğun olarak uygulanan soya-mısır silajı hayvancılığın vazgecilmezi. Ülkemizde ise son yıllarda silajlık mısır ve soya karışımı az da olsa ekilmeye başlandı. Mısır, soya silajı karışımında ham protein oranı oldukça yükseliyor.Silajlık soya fasulyesi silajını mısır silajıyla dengelemek hayvanlarda daha yüksek et verimi daha yüksek süt verimi olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalarda soya, mısır silajı karışımlarında hayvanlarda yaklaşık olarak mısır silajı tüketiminde %30 oranında azalma olurken hayvan veriminde ise % 11 artış olduğu gözlemleniyor.

Bu haber toplam 239 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.