Sorumlu Balıkçılara Sertifika

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) 2013 yılı ve 2014 yılı ilk çeyreğinde Datça-Bozburun Yarımadası’nda, Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi kapsamında yasadışı avlanma yapmayan işletmelere sertifika verdi.Datça...

Sorumlu Balıkçılara Sertifika

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) 2013 yılı ve 2014 yılı ilk çeyreğinde Datça-Bozburun Yarımadası’nda, Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi kapsamında yasadışı avlanma yapmayan işletmelere sertifika verdi.

Datça Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesinde GEF Küçük Destek Programı (SGP)-COMDEKS ve GEF desteği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve UNDP tarafından yürütülen “Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” tarafından destek verilen “Sorumlu Balıkçılık Uygulamalarına Geçiş Projesi”nde yasadışı avcılık yapmayan işletmelre sertifika verildi.

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Veryeri son aşamada yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Veryeri, “Datça ve Bozburun çok özel ve nadir doğal yaşam alanı. Çalışmalarımız içeriğinde yerel halkın hem akıllarında hem gönüllerinde iz bırakmak istedik. Görsel iletişim ve ödüllendirici aktivitelere büyük önem verdik. Bozburun, Selimiye, Datça, Hayıtbükü, ve Palamutbükü’nde bol renkli ve dikkat çekici bilgilendirici ayaklı levhalar halkın kullandığı alanlara uygulandı. Belediyeler ve restoranlarda Türkiye’nin seçkin sualtı fotoğrafçılarının eserlerinden oluşan renkli içerikli ve olumlu mesaj veren bilgilendirme panoları yerleştirildi. Balıkçılara ve denizcilere yönelik kıyı ve denizlerdeki avcılık ve dinlenme alanlarını gösteren, hassas ekolojik özellikleri tanıtan özel deniz haritaları üretildi ve dağıtıldı.

Sorumlu Balıkçılığa Geçiş projesi denizi seviyorum veya denizden geçiniyorum diyen herkesin tercihlerini açıkça sunduğu bir çalışma idi. Herkesin kendi sorumluluğunu yerine getirmesi halinde, sorunların çok daha kolay çözüleceği açık. Yasadışı balıkçılığın engellenmesinde herkesin bir sorumluluğu olduğu anlaşıldı. Tüm coşkulu aktiviteler yanı sıra, 80 yapraklık bir yayın da hazırladık. Yayının ana kaynağı Dünya Tarım Örgütü’nün aynı konudaki teknik rehberidir. Sorumlu Balıkçılığa Geçiş kitapçığı bol görselli ve proje maskotu ile zenginleştirilen bir eserdir. Hem sahada hem de Ankara‘da ilgili, yetkili kişilere, kurum temsilcilerine elden veya posta yoluyla ulaştırıldı. Su ürünleri avlayan, alan, satan ve tüketen herkes eserde kendinden bir parça bulacak. Geniş bir bilimsel ve popüler literatür taranarak hazırlandı. Avlayan, satan, tüketen, denetleyenlerin kendi ilgilerini çeken ve kendini ilgilendiren bölümleri okuması bile oldukça değerli. Son olarak Sorumlu Balıkçılığa Geçiş Projesi’nde bir ödül sistemi geliştirdik. Yurt dışında benzeri örnekleri var. Datça ve Bozburun’da yasadışı ve aşırı balıkçılık yapmayan, desteklemeyenleri ödüllendiren sertifika belgesi tasarladık. Bu model ilerleyen dönemde resmi kurumlarca standartları belirlenen sertifikasyon niteliği de kazanabilir. Derneğimiz öncü bir model olarak bu sertifikaları bir yıl boyunca izlenen ve yerel resmi ve gönüllü kuruluş kanaat önderlerinin de onayladığı balık av ve satış noktalarına sundu. Restoranında özellikle Datça ve benzeri alanlarda sıkça görülen zıpkınla avlanmış orfoz lahos ve benzeri balıkları satmayan, buna özen ve irade gösteren restorancılar, satış noktaları, yasadışı balık avı yapmayan yerel balıkçılar derneğimizin verdiği 2014 yılına ait sertifika ile ödüllendirildi. Bu çalışma özünde tüketicinin satış ve hizmet noktalarını izleme, değerlendirme, tercihte bulunmasının önemi kuvvetle vurgulanmaktadır. Tüketici hizmet alırken yasadışı su ürünü satışı yapılıp yapılmadığına dikkat ettiğini hizmet verene açıkça ve mutlaka belirtmelidir. Ceza olduğu gibi takdir de aynı kuvvetle ifade edilmelidir. Projeye destek veren tüm birey ve kurum temsilcilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

Bu haber toplam 69 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.