Doğalgaz değil kiralar cep yakıyor

Pandemi sürecinde çekilen sıkıntılara rağmen ev ve iş yerlerine gelen doğal gaz kolaylığı vatandaşları memnun ediyor. Doğalgaz kullanımını büyük bir kolaylık olduğunu söyleyen vatandaşlar, kömürden daha ucuza ısınıldığını...

Doğalgaz değil kiralar cep yakıyor

Pandemi sürecinde çekilen sıkıntılara rağmen ev ve iş yerlerine gelen doğal gaz kolaylığı vatandaşları memnun ediyor. Doğalgaz kullanımını büyük bir kolaylık olduğunu söyleyen vatandaşlar, kömürden daha ucuza ısınıldığını ifade etseler de fiyatlardan memnun olmayan vatandaşlarda var.  Doğalgazın ucuz ve sağlıklı bir yakıt olduğunu dile getiren Muğlalıların çoğunluğu yüksek kiralardan şikâyetçi.

Tırmanışa geçen fiyatların ardından ısınma giderleri ise yerinde saydı. Yüksek ev kiralarından şikâyetçi olan vatandaşlar faturalarını ödeme güçlüğü çektiklerini belirtiler. Kiracılar ‘doğalgaz faturası değil uçuk ev kiraları bizleri bitirecek’ şeklinde tepkilerini dile getirdiler.

“PAHALILIK VE GEÇİM SIKINTISI ÇEKİYORUZ”

Emekli Ayşe Şahan (66) oldukça düşük olan maaşların yetmediğini dile getirerek, geçim darlığı çekildiğine dikkat çekti. Şahan, “Pahalılık ve geçim sıkıntısı çekiyoruz, aldığımız maaşlar bir evi zor geçindiriyor. Sürekli ekonomik yönden eksiye doğru gidiyoruz. Birde yaklaşan kış dönemi için ne yapacağımızı bilemiyoruz” dedi.

“ESNAFLAR İŞ YAPAMAZ HALE GELDİ”

Pandemi süreci başladığından bu yana esnafında zor durumda olduğunu vurgulayan esnaf Yaşar Görsel (55), “ Ekonomik olarak dar boğazdan geçiyoruz. Esnaflar iş yapamaz hale geldi. Birçok esnaf işyerini kapatmak zorunda kaldı. İşletmemiz giderlerini karşılayamazken bu kış aylarında faturayı ödemekte zorluk çekeceğiz çözüm olarak battaniye ile ısınacağız” dedi.

Doğal gazın gelmesi ile birçok kolaylığında beraberinde geldiğine vurgu yapan Necla Peltek (63), “Doğalgazın hayatımıza girmesi ile birlikte evlerimizde kolaylıklar yaşıyoruz, fakat artan kur döngüsü ve pahalık elbette bizleri de olumsuz etkiliyor. Kış döneminde kombimi düşük derecede yakarak tasarruf ekmek zorundayım” dedi.

Doğalgazın ile birlikte hava kirliğinin ortadan kalktığını söyleyen özel sektör çalışanı Elvan Şahin (38),  “Doğalgaz bizler için kolaylık. Odun ve kömür derdinden kurtulduk ama fiyatlardan pahalılıktan kurtulamadık” dedi.

Odun ve kömür fiyatlarının da artığını söyleyen esnaf Nesrin Gümüş (38), doğalgazın kömürden daha ucuz ve kullanışlı olduğunu ifade etti. Gümüş, “Doğal gaz ile bütün odalarımız ısınırken, sobada ise tek bir oda ısınıyor. Kömürden daha ucuza mal edilen doğalgazı daha avantajlı buluyorum. Fakat piyasa konusunda sadece doğalgaz fiyatları değil, her ürünün fiyatı yükselişte. Yetkililerin bu duruma biran önce el atmasını istiyoruz” dedi.

“KOMBİYİ AÇMAYA KORKUYORUZ”

Sürekli yükselen fiyatlardan dolayı kombinin düğmesini açmaya korktuklarını belirten vatandaşlar zamlanan elektrik fiyatlarından dolayı şikâyetlerini dile getirdiler.

Özel sektör çalışanı Mehmet Efe (45),  yaşanan ekonomik güçlükle ilgili şu sözleri söyledi;

“Hiçbir şeyin fiyatı yerinde durmuyor. Gün geçtikçe gelen zamlar alım gücümüzü düşürüyor. Şu an sadece evi geçindirme derdindeyiz. Verilen ücretler yetersiz. Kira, elektrik su, doğalgaz ve mutfak masraflarını ancak karşılayabiliyor. Bu zor şartlarda güzel bir yaşam sürmek hayal” dedi.

İŞİN UZMANI UYARDI

Yükselen ısı giderlerinden sonra vatandaşların cepleri yanmaya başlarken, uzmanlar ekonomik doğalgaz kullanılmasının püf noktalarını aktardı. Doğalgaz sistemleri üzerine makine mühendisi Ahmet Gürhan Arıcı (30),  ısı kaybını önlemek için bazı önerilerde bulundu. Arıcı, “Öncelikle düşük sıcaklıklarda çalıştırmak gerekli. Termostatik vana ve oda termostatları kullanılması faydalı olacaktır. En önemlisi ise bina mantolaması olması gerekli. Kombi olarak da kaliteli olanı tercih edilmeli. Evin durumuna göre petekler yerleştirilmeli” dedi.

Muğla bölgesinde metreküp fiyatı 1.80 kuruş olduğunu söyleyen doğalgaz Akmercan Muğla Bölge Müdürü Serdar Kaplanoğlu, doğal gaz fiyatlarının oldukça düşük olduğunu, mevcut fiyatlara devletinde destekte bulunduğunu ifade etti. Vatandaşların kış aylarında en uygun ısınma yolu doğalgaz olduğunu söyleyen Kaplanoğlu, kömürden daha temiz ve ucuz olduğuna dikkat çekti. Bina montalama ve ısı izolasyonunun doğalgaz ısınma giderlerinde tasarruf yapacağını söyleyen Kaplanoğlu, doğalgaz kullanımının güvenli, ucuz, temiz ve rahat olduğunu söyledi.

MUSTAFA YILDIRIM

Bu haber toplam 1260 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.