Şimdi de Helal Turizm çıktı!

Yaşanan kriz ve terör olaylarından dolayı turizmci son 10 yılın en kötü sezonunu ve büyük sıkıntılar yaşarken şimdi de Helal Turizm tartışmaları çıktı. Kültür ve turizm Bakanı Mahir Ünal’ın, Konya’da Helal Turizm...

Şimdi de Helal Turizm çıktı!

Yaşanan kriz ve terör olaylarından dolayı turizmci son 10 yılın en kötü sezonunu ve büyük sıkıntılar yaşarken şimdi de Helal Turizm tartışmaları çıktı. Kültür ve turizm Bakanı Mahir Ünal’ın, Konya’da Helal Turizm konferansı adı altında düzenlenen etkinlikteki konuşmaları büyük tepkiye neden oldu.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir; “ Ülkemizde turizmden kazandıklarıyla ailesini geçindirmiş, çocuklarını okutmuş milyonlarca insan bugüne kadar haram mı yemiştir? Sayın Bakan Turizmin helalini haramını bilmem ama sana helal olsun.” diyerek bakana tepki gösterdi.

Ülke ve Muğla ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisi olan ve dolaylı olarak da 54 farklı iş alanına katkı sağlayan turizmde son 10 yılın en kötü sezonu yaşanıyor. Terör olayları ve yaşanan krizden dolayı rezervasyon iptalleri yaşanırken, sezonun açılması ile birlikte çok daha sert düşüşler öngörülüyor.

Turizm sektörü bütün bu sorunlarla boğuşurken şimdi de ortaya Helal turizm tartışmaları atıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın, Konya’da Helal Turizm konferansı adlı etkinlikteki konuşması siyasilerden ve sektör temsilcilerinden büyük tepki çekti.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, bakanın konuşmalarına bir açıklama yaparak tepki gösterdi. Demir;   “Sayın Bakan Turizmin helalini haramını bilmem ama sana helal olsun. Bu açıklamalar Kültür ve Turizm Bakanına değil Diyanet İşleri Başkanına yakışırdı.” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal Konya’da 2. Helal Turizm Konferansında “helal turizm, turizmin ruhunu yaşatmak adına turistlerin hassasiyetlerini, inançlarını, tercihlerini dikkate alma mesajı veriyor” açıklamasını yapmış, helal turizmin Türkiye’nin turizmine büyük katkılarda bulunacağını belirtmiştir.” diyen Demir;  Art arda patlayan bombalar, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde yaşanan terör olayları, Rusya’nın Türkiye’ye turist göndermemesi gibi birçok nedenden dolayı turizm sektörünün bu yıl can çekişeceğine birçok uzman dikkat çekiyor. Rezervasyonlarda yüzde 40’lara varan düşüş ve gelen turist sayısı ve turizm gelirlerinde büyük düşüş yaşanıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı turizmin büyük bir çıkmazı yaşadığı böylesi bir ortamda kendi ideolojisini yayma yönünde adımlar atıyor, turizmin yaşadığı krizin “helal turizm” ile aşabileceğini iddia ediyor. Bakan açıkça muhafazakar turizmin yayılması için turizmin içerisinde yaşadığı krizi fırsata çevirmeye çalışıyor.

Ayrıca yıllarca ülkemizde turizmden kazandıklarıyla ailesini geçindirmiş, çocuklarını okutmuş milyonlarca insan bugüne kadar haram mı yemiştir?

Turizmin helal-haram olarak ayrılmaktan öte çok daha yapısal sorunları bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanının yaptığı bu açıklama turizmdeki düşüşü engellemek yerine, aksine turizme darbe vurmakta, turizmden geçinen insanları küstürmektedir.

Bir tarafta patlayan bombalar bir tarafta demokrasiden, hukuktan uzaklaşmış bir düzen içerisinde Hükümet içerisinde yer alan bir bakanın önceliği “helal turizm” üzerinden dini turizmi yaymak değil, turizmin ve turizmcilerin yaşadığı sorunları çözmek olmalıdır. Bir bakanın görevi Türkiye’nin içerisinde bulunduğu bu acı tablodan çıkması için çözümler üretmek olmalıdır. “şeklinde konuşarak bakana tepki gösterdi.

Bu haber toplam 123 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.