Silaj’da kalite arttı

Muğla’da, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından başlatılan alternatif yem bitkileri çalışmaları kapsamında  Silaj Geliştirme denemelerinden olumlu sonuç alındı.Muğla'da, silaj kalitesi arttırma çalışmaları...

Silaj’da kalite arttı

Muğla’da, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından başlatılan alternatif yem bitkileri çalışmaları kapsamında  Silaj Geliştirme denemelerinden olumlu sonuç alındı.

Muğla'da, silaj kalitesi arttırma çalışmaları kapsamında ‘Tarla Günü’ düzenlendi. Menteşe Yeniköy mahallesindeki Tarla Günü'ne Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nazif Ekici, Menteşe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ersan Erken, müdür yardımcıları, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ ve mahalle halkı katıldı. Ekici, hem silaja yapılan katkı maddelerini ve faydalarını hem de daha çok nasıl üretim yapılabilir konularını çiftçilere anlattı.

Yeni elde edile bir örtü çeşidini vatandaşa uygulamalı olarak anlattıklarını belirten Ekici, “Buradaki gayemiz kaliteli silaj üretmek ve bu silajın hayvanlara daha yararlı hale gelmesini sağlamak. Çünkü daha önceki yapılan silajlarda ürün kaybı, israf ve bozulmanın yanında hayvanlarda yaptığı yıpranmalar ve bozulmalar çok oluyordu. Zaman zaman hayvanlarda meydana gelen hastalık, süt aracılığıyla insanlara geçiyordu. Bu örtü ve katkı sayesinde ürünü, hayvan ve insan sağlığını korumuş olacağız” dedi.

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şubesi’nde görevli Ziraat Mühendisi Hakan Çağatay Başaran da, mısır silajının Muğla’da yerleşmesini sağladıklarını ve şu ana kadar 80 bin dekarlık alanda ekildiğini açıkladı. Başaran, silaj kalitesinin yükseltilmesi için başlatılan çalışmaların olumlu sonuç verdiğini vurgulayarak, “Silaj kalitesini arttırmak için öncelikle mısırın iyi seçilmesi daha sonra hasat zamanının iyi belirlenmesi, silajın iyi sıkıştırılması ve içine koyulan katkıların yeterli miktarda ve üzerinin güzel bir şekil de örtülmesi gerekmektedir. Bizim çiftçilerimiz tamamen geleneksel usulle, çöp poşetleri ve toprak örterek silaj elde ediyordu. Bu uygulamayla hayvan ve insan sağlığı tehlikeye giriyor, ürününün yarısı boşa gidiyor, kullanılan örtü malzemeleri en fazla 3 yıl dayanıyordu. Yeni başlattığımız çalışmayla bu tehlikeler ortadan kalkacak ve kullanılan örtü malzemeleri en az 7 yıl kullanılabilecek” dedi.

Bu haber toplam 58 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.