Santral gazlarını mermer atıkları bertaraf edecek

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 2014 yılında yürüttüğü Çevre Mali Destek programı kapsamında desteklediği proje; çevreyi kirleten mermer atıklarını geri dönüştürüyor ve böylece elde edilen kalsit maddesi ile termik santrallerin...

Santral gazlarını mermer atıkları bertaraf edecek

Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 2014 yılında yürüttüğü Çevre Mali Destek programı kapsamında desteklediği proje; çevreyi kirleten mermer atıklarını geri dönüştürüyor ve böylece elde edilen kalsit maddesi ile termik santrallerin bacalarından çıkan zehirli gazlar arındırılarak çevre ve hava kirliliğine sebep olan unsurlar azaltılıyor.

Ermaş Madencilik Turizm San.ve Tic. A.S. tarafından yürütülen “Termik Santrallerin Baca Gazı Salınımını Engelleyen Mermer Atığı Kalsit ile Temiz Çevre ve Atıkları Ekonomiye Kazandırma” projesi, GEKA’nın 2014 yılında yürüttüğü Çevre Mali Destek Programı kapsamında Ajans tarafından yüzde elli oranında desteklendi.

Mugla İli Yatağan ilçesi sınırlarında gerçekleştirilen yatırım ile bölgede ciddi bir çevre

kirliliğine sebep olan mermer atıkları yeniden kırma işlemine tabii tutularak, mermer taşlarının kimyasal bilesimi olan (Kalsiyum Karbonat) Kalsit haline getirildi. Böylece Muğla çevresinde bulunan Termik Santrallerin baca gazlarının salınımını engelleyen yeni bir ürün elde edilerek ekonomiye kazandırıldı. Mermer atıklarının azaltılması ve termik santrallerin bacalarından çıkan kükürt ve florun arındırılmasında etkin rol oynayan kalsitin baca gazlarını temizlemesiyle, çevre ve hava kirliliğine sebep olan unsurlar azaltılarak çevreye verilen çift taraflı zarar ortadan kaldırıldı.

Proje kapsamında gerekli makine ve ekipman alımı yaparak mermer atıklarından kalsit üretimine başlayan firma, İSO 9001 belgesi alarak üretim ve hizmet kalitesini de tescilledi. Tamamen çevreye duyarlı olarak gerçekleştirilen proje diğer bölge yatırımcılarına da örnek teşkil ederken kalkınma hedeflerine tam olarak ulaşılabilmesi, kalkınmanın sürdürülebilir

olması ve insanların bulundukları mekanlarda yasam kalitesinin çevreye duyarlı bir şekilde yükseltilmesi hedeflerine de ulaştı.

GEKA’nın çevresel sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla bölgede çevre kirliliğinin azaltılması, atıklardan yeni ürün ve enerji üretilmesi ve katma değerin artırılması amacıyla yürüttüğü Çevre Mali Destek Programı kapsamında bölgeden 20 proje ile sözleşme imzalanarak hayata geçirildi.

 

Bu haber toplam 80 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.