Sanıklar Aylan bebeğin babasını suçladı

Dünya gündemine oturan Aylan Kurdi isimli Suriyeli göçmen bebeğin ve 4 kişinin ölümüyle ilgili olarak iki sanık mahkemeye çıkarıldı. Sanıklar Aylan bebeğin babasının organizatör olduğunu iddia etti.Bodrum’da 2 Eylül 2015...

Sanıklar Aylan bebeğin babasını suçladı

Dünya gündemine oturan Aylan Kurdi isimli Suriyeli göçmen bebeğin ve 4 kişinin ölümüyle ilgili olarak iki sanık mahkemeye çıkarıldı. Sanıklar Aylan bebeğin babasının organizatör olduğunu iddia etti.

Bodrum’da 2 Eylül 2015 tarihinde Yunanistan'ın Kos Adası'na geçmek isterken bindikleri lastik botun batması sonucu Suriyeli 3 yaşındaki Aylan Kurdi, ağabeyi Galip Kurdi ve annesi Rihan Kurdi'nin de aralarında bulunduğu 5 kişi ölmüştü. Olay sonrasında sahile vuran Aylan bebeğin cansız bedeni dünyada yankı uyandırmıştı. Olayın ardından yapılan operasyonlar sonucunda Suriye uyruklu Muwafaka Alabash ve Asem Alfrhad tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

5 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın ardından tutuklanan iki sanığın yargılanmasına Bodrum Adliyesi’nde başlandı. ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' ve 'iştirak halinde göçmen kaçakçılığı yapmak' suçlarından 35’er yıla kadar hapis ve adli para cezası istemiyle haklarında dava açılan sanıklar, geniş güvenlik önlemleri altına adliyeye getirildi. Mahkeme karşısına çıkarılan 2 sanık olayla ilgilerinin olmadığını söyleyerek, “Bu suçu örgütleyen kişi televizyona çıkıp kahraman oldu. Sanıklar, diğer kişinin ise Avrupa’ya kaçtığını öne sürdüler.

“Asıl suçlu Aylan bebeğin babası”

Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve Adalet Komisyon Başkanı Dr. Yakup Yıldız başkanlığında görülen duruşmada, Sanık Asem Alfrhat tercüman vasıtasıyla yaptığı savunmasında şunları söyledi:

"Yaşanan olaydan sonra benim ailem, tekne kazasında ölenlerin yakınlarıyla ve kazadan sağ kurtulanlarla görüştü. Onlar yaptıkları görüşmeler sonunda bana bu işi yapanların başında Abdullah Kurdi geldiğini ve olaydan sonra televizyonlara çıkarak kahraman olduğunu söylediler."

Tutuklu yargılanan diğer sanık Mwafaka Alabash ise savunmasına tekne kazasından sağ kurtulan Aylan bebeğin babası Abdullah Kurdi'yi suçlayarak başladı. Bir süredir Antakya'da yaşadığını ve 13 yaşındaki hasta oğlunun daha iyi şartlarda yaşaması ve tedavisi için Avrupa'ya kaçmak için Bodrum'a geldiği ifade eden Mwafaka Alabash sözlerine şöyle devam etti:

"Bana Bodrum'a gidince Abdullah Kurdi adındaki kaçakçıyı bulmam söylendi. Abdullah Kurdi'nin ünlü bir kaçakçı olduğunu şu an kaldığım cezaevinde bulunanlar bile biliyor. Olaydan 10 gün önce Bodrum'a geldim. Bodrum'da bir restoranda Abdullah Kurdi ile buluştuk. Yanımda Asem Alfrhat ve Yunanistan'a kaçacak olan diğer göçmenler birde Türk organizatör vardı. Göçmenlerden paralar toplandı ve Türk organizatöre verildi. Beni de Türk'ün yanında bıraktılar. O gece kaçacaklar Yunanistan'a ulaşıncaya kadar Türk organizatörün yanında kalacak göçmenler Yunanistan'a ulaştıktan sonra organizatörün toplanan parayla gitmesine izin verecektim. Yaptığım bu iş karşılığında Abdullah Kurdi benim ücretsiz olarak Yunanistan'a geçişimi sağlayacağını söyledi."

Sanıklardan Muwafaka Alabash'ın avukatı Kemal Ertuğrul davada adı geçen müvekkilinin suçsuz olduğunu söyleyerek beraat talebinde bulundu. Mahkeme çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ertuğrul, “Bodrum kıyı şeridinde bu suçun ne kadar çoklukla işlendiği, çoğu zamanda bu tür ölümlerin olduğu bu mağduriyetlerin yaşandığı ortadadır. Ancak bu konu ile ilgili özellikle hukuki nitelendirme olarak sap ile samanı birbirinden ayırabilmek lazım. Bu olayın organizatörleri, hiçbir zaman yakalanmıyor. Bu olayda sanık olarak yakalananların çoğu, aslında bu suçun bir nevi mağdurları. Bu dosyada benim müvekkilimde Suriyeli ve bu suçun gerçekten mağdurlarından birisi. Yakınları ile birlikte oda kaçak göçmen durumunda. Ancak bu sebebe rağmen hukuki nitelendirme durumunda bir kargaşa olduğu için tutuklu olarak yargılanmamalılar”şeklinde konuştu.

“Ailesini ölüme götürmüş”

Tekneyi kullanan kişinin Aylan bebeğin babası olduğunu da öne süren avukat Ertuğrul, “Tekneyi süren kendisi ile birlikte ailesini de Yunanistan’a götürmeye çalışan kişi Aylan Kurdi’nin babası. Bu açıkça belli. Bu diğer mağdurları mahkemeye getirme olanağına sahip değiliz. Kimisi Suriye’de, kimisi Türkiye’de belki iletişim kurmakta zorlanıyoruz. Onların tamamını burada dinletme olanağı olsa durum daha net olabilecek” diye konuştu.

Bodrum Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın ilk duruşmasında sanıkların tutukluluk hallerinin devamına, duruşmanın 2 Mart tarihine ertelenmesine karar verildi.

Bu haber toplam 69 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.