Saklıkent Kanyonu’nda üst düzey güvenlik

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Seydikemer ilçesindeki Saklıkent Kanyonu'nun güvenli hale getirilmesi amacıyla geniş kapsamlı güvenlik tedbirleri alınmaya başladı.20 Temmuz'da yüksek kesimlere yağan yağmur...

Saklıkent Kanyonu’nda üst düzey güvenlik

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Seydikemer ilçesindeki Saklıkent Kanyonu'nun güvenli hale getirilmesi amacıyla geniş kapsamlı güvenlik tedbirleri alınmaya başladı.

20 Temmuz'da yüksek kesimlere yağan yağmur sonucu oluşan selde 2 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda ziyaretçi de kanyonda mahsur kalmıştı. Bunun üzerine kanyon işletmesini bu yıl devralan Seydikemer Belediyesi bir dizi güvenlik önlemini devreye sokuyor.

Çalışmalar kapsamında 18 kilometrelik kanyonun başladığı zirveye kurulacak gözlem ve sıvı seviyesi kontrol merkezi ile dağlardaki bulutlanmaların gözlemlenebileceği belirtildi. Buradan alınacak verilerle yüksek kesimlere düşen yağış takip edilerek kanyon içerisine kurulacak anons sistemi ile de ziyaretçiler uyararak tahliye işlemini başlatılacak. Ayrıca, kanyon içerisine sığınma terasları gibi güvenli bekleme noktaları yapılacak ve kanyonun vatandaşlara açık olan 3 kim’lik kısmı aydınlatılacak.

Dik yamaçlar arasındaki zorlu parkuru, çamur banyosu ve rafting gibi adrenalin yüklü aktiviteleri bünyesinde barındıran kanyonda oluşabilecek yaralanmalara erken müdahale için de saat 10.00 ila 18.00 arasında 112 Acil Servis ekipleri de sabit görev alacak.

Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Saklıkent Kanyonu'nun işletmeciliğini aldıktan bir ay sonra yaşadıkları üzücü bir sel felaketi sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve kaymakamlık görevlileriyle alınacak tedbirlerle ilgili çalışma yapıldığını ifade etti.

GÖZLEM ve SIVI SEVİYESİ BELİRLEME SİSTEMİ

Otgöz, kanyona ilk olarak erken uyarı amacıyla gözlem ve sıvı seviyesi belirleme sistemi kurulacağını, kanyon içerisinde ziyaretçilerin yürüyebileceği 3 kilometrelik alanda da aydınlatma yapılacağını kaydetti.

Sel riskine karşı alınan veriler ile kanyon içerisindeki ziyaretçilerin kurulacak anons sistemiyle uyarılacağına değinen Otgöz, "Acil durumlarda merdivenlerden çıkışta kargaşa olmasın diye de ikinci köprüyü yapmaya karar verdik. Köprünün üzerine ise yamaçlardaki taşların düşmesini engelleyecek çalışma yapılacak. Aldığımız tedbirlerle ziyaretçilerimizin kanyondan sağlıklı şekilde ayrılmaları için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Başkan Otgöz, ziyaretçiler için baret ve can yelekleri aldıklarını, kanyonda rahat ve sağlıklı yürüyüş için ise özel ayakkabılar temin ettiklerini vurguladı. Misafirlerin güvenliği için baret, can yeleği ve ayakkabı kullanmayı zorunlu hale getireceklerini kaydeden Otgöz, yapılan çalışmaların tamamlanmasıyla gelecek sezona hazır hale geleceklerini dile getirdi.

Gelecek yıl kanyon çevresinde gelişmiş imar planı yapılacağına dikkati çeken Otgöz, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için belirli noktalara büfeler koyulacağını sözlerine ekledi.

UYARI LEVHALARI YERLEŞTİRİLDİ

Saklıkent İşletme Müdürü Hasan Çetin ise ziyaretçilerin kanyonda güvenli şekilde ilerlemeleri için rehberler tarafından bilgilendirildiğini, uyarı levhalarıyla da nelere dikkat edileceğinin vurgulandığını dile getirdi.

Ziyaretçilerin talebine göre kanyon içerisinde kendilerine yardımcı olacak rehberlerin görev aldığına işaret eden Çetin, "Kanyona gelen her misafirimizin buradan memnun ayrılması için elimizden geleni yapıyoruz. Onların kanyonda güvenli şekilde gezmeleri ve bilgi edinmeleri için de tüm çalışanlarımız seferber oluyor. Bu yıl bir acil sağlık ekibi de saat 10.00 ila 18.00 arasında sabit görevde bulunacak. Böylece küçük yaralanmalara karşı erken müdahale bulunabileceğiz" diye konuştu.

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ HAREKETLİ KAMERA

Kanyon içerisine kamera sistemini kuran firmanın yetkilisi Atakan Subaşı da kanyona gelen ziyaretçilerin güveliği için birçok noktaya harekete duyarlı kamera sistemi kurduklarını vurguladı.

Yüksek çözünürlüklü detay görüntülerin elde edilebildiği kamera sistemi ile kanyondaki hareketliliğin kontrol edileceğini anlatan Subaşı, şöyle konuştu:

"Aynı zamanda proje olarak çalıştığımız gözetleme noktamızda yüksek çözünürlüklü bir kameramız var. Çevredeki dağların bulutlanmalarını takip ediyor. Buradan da yağış durumları takip ediliyor. Sel anında da buraya uyarı geliyor. Kanyon içine yapılacak anons sistemi ile tahliye işlemi başlatılabilecek. Gelen uyarı ile selin bulunduğumuz noktaya ulaşması yaklaşık 45 dakika sürüyor. Bu zaman zarfında da kanyon boşaltılmış olacak. Kanyonda halihazırda 4’ü hareketli olmak üzere 32 kamera hizmet vermeye başladı” dedi.

Bu haber toplam 82 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.