Projenin anket sonuçları değerlendirildi

“UMEM Beceri 10 Projesi”nin Muğla’daki işyerleri anket sonuçları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Mestan...

Projenin anket sonuçları değerlendirildi

“UMEM Beceri 10 Projesi”nin Muğla’daki işyerleri anket sonuçları hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcısı Mestan Yayman, Belediye Başkan Vekili Yavuz Kayı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Ziya Erdil, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş yaptığı konuşmada, ülkede işsizliğin önemli bir sorun olduğunu kaydederek, hem işsizlik oranını azaltmak, hem de işgücü piyasasında arz talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmek amacıyla UMEM Beceri 10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM Beceri 10) projesinin hayata geçirildiğini belirtti.

Karakuş, “Proje kapsamında işverenlerin işgücü talepleri doğrultusunda kurslar açılmakta, bu kurslara İŞKUR’a kayıtlı iş arayan kişiler yerleştirilmektedir. Söz konusu eğitimlerle kursiyerler hem bir meslek sahibi olmakta, hem de günlük 20 TL cep harçlığı almaktadır. Başarılı olmaları durumunda da işe girme şansını elde etmektedirler. İlimizde proje kapsamında bugüne kadar toplam 317 kişi mezun olmuştur. Şu anda 3 farklı kursta 48 kursiyer eğitim almaya devam etmektedir. 141 kişi de eğitimlerin ardından işbaşı eğitim programından faydalanmıştır. Eğitim programlarını bitiren 214 kursiyerimiz de firmalar tarafından istihdam edilmiştir” diye konuştu.

Konuşmanın ardından UMEM Beceri 10 Hizmetler Sektörü anketi hakkında bilgi veren TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serdar Sayan, Türkiye’de mesleksizlik probleminin olduğuna dikkat çekti.

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi’nin bir meslek edindirme projesi olduğuna değinen Sayan, firmaların bugüne kadar meslek liselerden mezun olan kişilerin beceri düzeylerinin düşük olduğundan şikayet ettiklerini de savundu. Sayan, “Bu proje aynı zamanda da rekabetçilik projesidir. Nitelikleri yetersiz olan ya da teknolojik değişimler sonucu nitelikleri manasını yitiren işçilerimiz için iş bulma umududur. Nitelikli insan kaynağı bulmadığı için verimsiz çalışan şirketlerimiz için de rekabet gücü kazanma umududur.” dedi.

Konuşmaların ardından “UMEM Beceri’10 Hizmetler Sektörü Anketi Muğla” sonuçları Araştırmacı Bilgi Aslankurt tarafından açıklandı.

Muğla ekonomisi hakkında genel bir değerlendirmede bulunan Araştırmacı Aslankurt, elde edilen sonuçları şöyle sıraladı:

“Muğla’da küçük ölçekli şirketler, Türkiye ortalamasından daha çok istihdama sahip. Hizmetler sektörü istihdamında da küçük ve orta ölçekli firmaların payı yüksek. Muğla’da kayıtdışı istihdam arttı ve Türkiye ortalamasının üzerine çıktı. Hizmetler sektöründe kayıtdışı istihdam Türkiye ortalamasıyla benzer değerler alıyor. Muğla’da 35 yaş üzeri çalışanların ve işsizlerin payı Türkiye’ye oranla daha yüksek.”

Bu haber toplam 119 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.