Pazara ithal tohum ve ilaç giremiyor

Ülkemizin en önemli sorunlarının başında gelen ve insan sağlığı üzerinde ölümcül etkileri olan genetiği değiştirilmiş hibrit tohumlar ve tarım ürünlerinde kullanılan kimyasallar gelirken, Marmaris’teki pazara ne ithal...

Pazara ithal tohum ve ilaç giremiyor

Ülkemizin en önemli sorunlarının başında gelen ve insan sağlığı üzerinde ölümcül etkileri olan genetiği değiştirilmiş hibrit tohumlar ve tarım ürünlerinde kullanılan kimyasallar gelirken, Marmaris’teki pazara ne ithal tohumlardan üretilen ne de ilaçlı ürünler girebiliyor.

Marmaris Belediyesi, Yerel Tohum Derneği ve Marmaris Kent Konseyi tarafından hayata geçirilen ve Marmaris Pazar Yerinde kurulan Yerel Tohum temiz Gıda Üretici Pazarında tüketime sunulan bütün ürünler eski yöntemlerle yerel topumlar ve ilaç kullanılmadan yetiştiriliyor ve tüketime sunuluyor.

Marmaris ilçesinde kurulan pazarda yerel tohumdan üretilen ve ilaçsız doğal üretim ürünler satılıyor.

Marmaris’te kent merkezinde yer alan pazar yerinde kurulan Yerel Tohum Temiz Gıda Üretici Pazarı’nda, ilçenin uzak mahallelerindeki çiftçiler eski yöntemlerle ve tarım ilacı kullanılmadan ürettikleri ürünleri satıyorlar. 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olan proje Yerel Tohum Derneği, Marmaris Belediyesi ve Marmaris Kent Konseyi’nin katkılarıyla hayata geçti. İncir, bal, yerfıstığı, yeşillikler, sebze, zeytin, zeytinyağı, tarhana, köy ekmeği ve daha birçok ürünün satıldığı pazar, her hafta Pazar günü kuruluyor. Geleneksel yöntemlerle üretim gerçekleştiren şimdilik 8 üreticinin yer aldığı pazarın müdavimleri gün geçtikçe artıyor.

Projenin hayata geçirilmesinde aktif rol alan Yerel Tohum Derneği Marmaris Temsilcisi Pınar Ünlü yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yerel Tohum Derneği Temsilcisi olduktan sonra çalışmalarına hız verdiklerini aktaran Ünlü şunları söyledi, “Bu pazarı kurmak baya zamanımızı aldı. Burada şuan 8 üretici bulunuyor, bu sayının artmasını istiyoruz. Tüketicinin de bilinçlenmesini ve pazarımıza daha fazla ilgi göstermesini istiyoruz. Bunun için de çeşitli seminerler ve atölyeler düzenliyoruz. Ürünlerin fiyatları oldukça makul. Büyükşehirlerde bulunan organik pazarlardaki gibi fiyatlar uçuk değil. Diğer ürünlerle 1-2 TL’lik fark oluyor. Bunun sebebi ise üretici ve tüketici arasında aracı yok. Üreticilerimizi dernek olarak biz denetliyoruz, üreticilerimiz de kendilerini denetliyor. Dernek olarak ürünlerin laboratuvar testlerini yaptırtıyoruz. Bu çalışmadan dolayı üreticilerin organik sertifika alma ihtiyaçları yok. Bu da fiyatların makul olmasına katkı sağlıyor.”

Ürünlerini tüketicilere gönül rahatlığıyla sunduklarını söyleyen Üretici Erol Demircan, ”Ürünlerimizin hiçbirinde bir gram zehirli madde yok. Herkes ürünlerimizi rahatlıkla çocuklarına yedirebilir. Biz de gönül rahatlığıyla ürünlerimizi evlatlarımıza yediriyoruz.” dedi.

Kendi ürettikleri ürünleri aracı olmadan üreticiyle buluşturan üretici Safiye Gezer şöyle konuştu, “Kışı yeşillik ağırlıklı ürünler üretip satıyoruz. Yaz mevsiminde ise domates, biber, kabak, fasulye gibi ürünlerin üretimini yapıyoruz. Bütün ürünleri hayvan gübresi ile yetiştiriyoruz“ dedi.

Üretici Ayşe Özdemir ise şunları söyledi, “ Ürünlerimizi hayvan gübresi ile yetiştiriyoruz. Tohumlar kendi tohumlarımız. Merak eden tüketicilerimiz gelip görebilir. Müşterilerimiz ürünlerimizin değerini biliyor. Gelen gidenimiz çok oluyor.”

Temiz gıdayla beslenmeyi önemseyen tüketiciler pazarı çoktan keşfetmiş. 11 yıldır Marmaris’te yaşayan Seda Karabenli, “Normalde de bu şekilde tüketmeye özen gösteriyorduk. Başka yerlerden doğal ürünler getirtiyorduk. Yaşadığımız yerde böyle bir pazarın açılması bizler ve çocuklarımız için çok iyi oldu.” dedi.

İlçe sakinlerinden Yoga Eğitmeni Elif Akalan ise şunları söyledi, “ Marmaris yerel tohum pazarının açılmasından dolayı çok mutlu ve gururluyum. Sağlık çok önemli, daha da önemli olan hasta olmadan temiz besinlerle sağlığımızı devam ettiriyor olmamız. Her hafta buradayım. Mümkün oldukça pazarla ilgili bilgileri çevremle de paylaşmaya gayret ediyorum. Doğal beslenme tarzının yaygınlaşmasını istiyorum.” dedi. (İHA)

Bu haber toplam 107 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.