“Özgür Basın siyasi iradeden bağımsız olmalı”

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışının 109. Yıl dönümü ve Basın bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajında sorumlu ve özgür bir basın anlayışının siyasi iradeden...

“Özgür Basın siyasi iradeden bağımsız olmalı”

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışının 109. Yıl dönümü ve Basın bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajında sorumlu ve özgür bir basın anlayışının siyasi iradeden bağımsız olarak ancak ve ancak toplumsal otokontrol ile mümkün olabileceğini kaydeden Başkan Gümüş, “Demokratik hakların ve özgürlüklerin tümüyle baskı altında tutulduğu, siyasal erkin tek bir elde toplandığı, baskıya ve zulme dayalı, totaliter yönetim biçimlerinde, özgür bir basından söz etmek mümkün değildir” dedi.

Mesajında gelişen teknolojik araçlar ile birlikte dünyadaki bilginin değişim hızının saniyelerle ifade edildiği çağımızda, bilgiye ulaşmak kadar, sağlıklı ve gerçek bilgiye ulaşmanın önemine değinen Başkan Gümüş, sağlıklı bilgiye ulaşmanın en önemli yollarından birisinin de, basın araçlarının özgürce ve sorumlu bir anlayışla görev yapmasına olanak sağlamakla mümkün olduğunu belirtti.

Basın özgürlüğünün 18. Yüzyıldan bu yana gelişmiş toplum olmanın ana temellerinden biri olduğunun altını çizen Başkan Gümüş, ülkemizde objektif yayın yapan basın kurumlarınınmuhalif olarak değerlendirildiğine dikkati çekerek şunları söyledi:

“Bilindiği gibi, 24 Temmuz 1908 yılında ilan edilen ikinci meşrutiyet ile birlikte basın yayın organları memur gözetiminden muaf tutulmuş ve bu tarih, basınımızda sansürün kaldırılışı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bu tarihin üzerinden bir asırdan fazla bir zaman geçmiş olmasına rağmen, uluslararası basın kurumlarının, yayımladıkları raporlarda, basın özgürlüğü konusunda ‘asrın’ hala gerisinde olduğumuzu yüzümüze çarpmaları üzüntü vericidir. Aylarca hâkim karşısına çıkarılmadan tutuklu yargılanan gazeteciler, objektif yayıncılık yapan kurumların muhalif olarak değerlendirilmesi ve medya üzerindeki siyasi baskıların varlığının, uluslararası bağımsız kurumların bu yönde yayımladıkları raporlara dayanak oluşturduğunu üzülerek gözlemlenmekteyiz.Basında sansürün kaldırılışının 109. Yılını kutladığımız bugün, ‘Sorumlu ve Özgür bir Basın’ anlayışının siyasi iradeden bağımsız olarak ancak ve ancak toplumsal otokontrol ile mümkün olabileceği gerçeğinin altını çizmek isterim.

Bu vesile ile Anayasamız tarafından güvence altına alınmış olan basın özgürlüğünün, her koşul ve şartta, ‘Toplumun doğruları öğrenme hakkı’ gözetilerek işletilmesini diler, basın özgürlüğü konusunda ilkelerinden ödün vermeden çalışan tüm değerli basın emekçilerine saygı ve sevgilerimi sunarak Basın Bayramlarını kutlarım.”

Bu haber toplam 30 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.