Öğrenci Evinde Üç Boyutlu Yazıcı Ürettiler

Öğrenci Evinde Üç Boyutlu Yazıcı ÜrettilerMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğrencilerinden Mikail Akta ve ev arkadaşı Emre Kasap kaldıkları evin salonunda 3 boyutlu yazıcı ürettiler. Kendi imkanlarıyla...

Öğrenci Evinde Üç Boyutlu Yazıcı Ürettiler

Öğrenci Evinde Üç Boyutlu Yazıcı Ürettiler

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğrencilerinden Mikail Akta ve ev arkadaşı Emre Kasap kaldıkları evin salonunda 3 boyutlu yazıcı ürettiler. Kendi imkanlarıyla ve büyük oranda yerli ürün kullanarak ürettikleri prototipin seri üretime geçmesi için Üniversite’nin Rektörü Hüseyin Çiçek de çalışmalara destek olacak.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği 4. Sınıf öğrencileri Mikail Akta(28) ile ev arkadaşı aynı zamanda sınıf arkadaşı  Emre Kasap(25) evlerinin salonunda 2 prototip şeklinde 3 boyutlu yazıcı ürettiler. Kendi imkanlarıyla 4 yıl önce çalışmalara başlayan Akta ve Kasap, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Hüseyin Çiçek’in de çalışmalarında kendilerine destek olacağını belirttiler.

“PARAYLA ALMAK İSTEMEDİK, KENDİMİZ ÜRETTİK”

Mikail Akta, 3 boyutlu yazıcı üretme çalışmalarına başlama sebeplerini şöyle aktardı: “Hep internette ve televizyonda görüp özendiğimiz bir teknolojiydi ve satın almayı düşünüyorduk. Fakat uzun zamandır elektronik ve mekanik alanlarda uğraştığımızdan dolayı biraz temelimiz vardı. Biz de bundan dolayı satın almak yerine kendimiz yapmayı tercih ettik.”

“İLK PROTOTİP İKİNCİYİ KENDİ ÜRETTİ”

Cihazın çalışma biçimini anlatan Akta şunları kaydetti: “Muğla'da bulabildiğimiz parçalarla ilk prototipimizi yaptık daha sonra yeni malzemelerle 2. protoripimizi yaptık. Hatta bu 2. cihazın birçok parçasını ilk cihazda yaptık yani kendi kendini üretebildi. Cihaz bilgisayar ortamında 3 boyutlu tasarım programlarında çizdiğimiz tasarımları plastiği eriterek 3 eksende hareket prensibiyle 3 boyutlu model olarak üretiyor. Yani 3 motor ile x, y ve z eksenlerinde yazıcı kafasını hareket ettirerek bir motor ile de  plastik hammaddeyi iterek eritiyor ve katman katman üstüne eriterek modeli oluşturuyor.  Her prototip de 1 ay arge ve 1 ay montaj aşamasından geçti. Evimizin salonunda ürettik.”

“REKTÖR HOCAMIZ BİZE DESTEK OLACAK”

Ürettikleri üç boyutlu yazıcının daha önce satışını yaptıklarını belirten Akta, “Daha önce satışını yaptığımız için son hali elimizde yok. Okul bünyesine geçmeden tasarlayıp satışını gerçekleştirmiştik. Rektör hocamız bunu daha profesyonel üretmemiz için imkanlar sağlayacak ve son halinin üretimini yapacağız.”

“4 YIL ÖNCE ÇALIŞMAYA BAŞLADIK”

Bir prototipin ne kadar sürede yapıldığı hakkında bilgi veren Akta, “4 yıl önce ilk prototipimizi yaptık. Yaklaşık 2- 3 ay sonra 2. prototipimizi yaptık. 1 sene sonrasında yani 2 buçuk yıl önce son modeli yaptık ve sattık şimdi okul bünyesinde yeni modelin tasarımını yapıyoruz.” dedi.

“SAĞLIĞA ZARARLI OLMAYAN PLASTİK BASIYOR”

Ürettikleri 3 boyutlu yazıcının bastığı ürünlerin özelliklerinden ve cihazın hangi alanlarda kullanılabileceğinden bahseden Akta; “200 mikrondan 75 mikron çözünürlük hassasiyetine kadar ürün basabiliyor. Pla denilen organik ve sağlığa zararlı olmayan plastik basıyor. Kullanım alanlarından bahsetmek gerekirse, hobi kullanıcıları başta olmak üzere mimarlık alanındaki tasarımlar, mühendislik alanındaki tasarımların üretiminde kullanılabiliyor.” ifadelerini kullandı.

“YENİ CİHAZ ENDÜSTRİYEL ÜRETİME YÖNELİK OLACAK”

Bundan sonraki aşamada üretecekleri cihaza ekleyecekleri özellikler hakkında bilgi veren Akta, “Yeni özellikler eklenecek, hareket sistemi daha hassas olacak ve baskı boyutları değişecek yani şu an 20x20x30 cm ebatlarında basabiliyoruz.Yenisinde 40x40x40 boyutlarında planlıyoruz daha çok endüstriyel üretime yonelik olacak.  Baskı hassasiyetini de daha fazla artırmayı hedefliyoruz. Ve kullanılan malzemelerin en az yüzde 75’i yerli ürün olacak.” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİ HARÇLIKLARIYLA YAPTILAR

Ürettikleri cihazı öğrenci harçlıklarıyla ortaya koyduklarını dile getiren Akta, “Genelde öğrenci harçlığı ile yaptığımız için zorlandık biraz yaklaşık maliyeti 2 bin – 2 bin 500 TL civarı tutuyor. Baskı malzemesi olarak kullandığımız pla adlı maddeyi internet üzerinden temin ediyoruz. Kullandığımız parçaların büyük çoğunluğu yerli üretim.”ifadelerini kullandı.

Bu haber toplam 119 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.