MUĞLASPOR: BİR DÜŞÜŞÜN PERDE ARKASI-2

MUĞLASPOR’UN ESKİ TEKNİK DİREKTÖRÜ VE FUTBOLCUSU MEHMET ALPEZ:VİZYONSUZ İSİMLER GEÇMİŞTE KULÜBÜN BAŞINA GEÇTİMuğlaspor’da 10 yıl futbol oynamış, 10 dönem de teknik direktörlük görevinde bulunmuş olan Mehmet Alpez,...

MUĞLASPOR: BİR DÜŞÜŞÜN PERDE ARKASI-2

MUĞLASPOR’UN ESKİ TEKNİK DİREKTÖRÜ VE FUTBOLCUSU MEHMET ALPEZ:

VİZYONSUZ İSİMLER GEÇMİŞTE KULÜBÜN BAŞINA GEÇTİ

Muğlaspor’da 10 yıl futbol oynamış, 10 dönem de teknik direktörlük görevinde bulunmuş olan Mehmet Alpez, gerçeklerin araştırılmadığı ve yazılmadığı görüşünde. Muğlaspor’la ilgili gerçeklerin yazılmaması ile ilgili üç sebep olabileceğini belirten Alpez, “Ya yazmaktan çekiniliyor, ya kimse üzülmesin isteniyor, ya da insanların ufku ve vizyonu olmadığı için bazı şeyler ortaya çıkarılamıyor” diyor.

Alpez, Muğla’nın düşüşünü şöyle yorumluyor:

“Muğlaspor’un 2.Lig’ten Bölgesel Amatör Lig’e kadar düşmesi tamamen Muğla’nın kendi hatalarındandır. Muğla’nın ilgisizliği ve yanlışlarındandır. Özellikle profesyonele geçildikten bir süre sonra, vizyonu olmayan, geniş açıdan bakamayan, çok büyük gelirleri, İddaa’dan gelen paraları vesaire, har vurup harman savuran, Muğla çocuklarına yeterli değeri vermeyen yöneticilerin başa geldiği dönemler yaşandı. Özellikle son 10 yılda, bırakın Muğlaspor’u, hiçbir yerde başkan olamayacak insanlar takımın başına geçti.”

“BELEDİYE DESTEĞİ YETERSİZ KALIYOR”

Ege’nin genel yapısını da konuşmak gerektiğini söylüyor Alpez. Bursa’nın, Eskişehir’in, Karadeniz şehirlerinin takımlarına “benim bayrağım”, “benim sancağım” diye bakarak çok büyük ilgi gösterdiğine değinen Alpez, “Bizde ise bir bütünlük oluşmuyor” diyor. Alpez,“Ege’de de başarılı olan kulüpler var, Akhisar, Aydın, Nazilli, Turgutlu gibi… Bu takımların başarısı ise büyük ölçüde belediyelerin desteği ile ortaya çıkıyor, Muğla Belediyesi, Muğlaspor’a her dönemde destek oluyor. Ancak halkın ilgisi olmadığı için bu destek de yetersiz kalıyor” diyerek takımın yeteri kadar destek alamadığının altını çiziyor.

10 yıl önce Muğlaspor’a gıpta ile bakan Fethiyespor’un Bank Asya 1. Lig’e yükseldiğine değinen Alpez, Fethiye’nin takımına sahip çıktığını söylüyor. “Profesyonel liglere çıkınca değil, asıl bu kötü durumda iken takımda sahip çıkılmalı” diyen Mehmet Alpez, Muğlaspor’da profesyonel liglerdeyken kazanılan paraların çok kötü yönetildiğini belirtiyor.

MUĞLASPOR’UN BORÇLARI

Vergi Dairesi’ne zamanında yatırılması gereken paraları yatırmayan yöneticiler yüzünden bugünlere gelindiğini belirten Alpez, bu paraların kulübe kalmadığı için, kaliteli oyuncu ve antrenörlere yeterli bütçe ayrılamadığına değiniyor ve ekliyor, “Bu borç bir-iki kişinin değil, son 10-15 yılda yöneticilik yapan herkesin borcu.”

Muğlalı işadamlarının Muğlaspor’a destek vermemesi de ciddi bir sorun. Alpez şöyle söylüyor:

“Muğlaspor, eğitim, gıda, tesis, malzeme, ulaşım anlamında kendi çocuklarını yetiştirmeli. Muğla’dan para kazanan insanların Muğlaspor’a bir aktarımı yok. Muğla’nın zenginlerinden Muğlaspor’a bir katkı yok. “

YÖNETİCİLER TAKIMA MÜDAHALE EDİNCE

Alpez, en büyük hatalardan birinin, geçmiş yönetimlerde idarecilerin kulübün ekonomik yapısı yerine yalnızca futbol ve futbolculara yönelmesi olduğunu iddia ediyor:

“Herkes futbola eğilince, antrenörler de işlerini iyi yapamaz hale geliyor. Bu isimleri futbola karıştırmadığınızda ise oyuncağı elinden alınmış çocuklara dönüyorlar.”

Alpez’e göre, takımdaki maddi dengelerin bozulması da başarısızlığın önemli etkenlerinden:

“Olmadık insanlara büyük paralar verildi. Bu durumda da, takım içi dengeler bozuldu. Denge bozulunca takımda bütünlük olmuyor. Teknik direktörlük görevine geldiğim dönemlerde takımın tamamen ikiye bölündüğünü, kulübün büyük para verdikleri ile diğer futbolcular arasında ciddi bir ayrışma olduğunu da gördüm. Bu durumda başarı gelmesi mümkün mü?”

“HOCAMIZIN ARKASINDAYIZ” DEDİKLERİ ZAMAN HOCA GÖNDERİYORLAR

Ciddi sorunlardan biri de teknik direktör değişiklikleri. Alpez, teknik direktör değişikliklerinin kulübe büyük zarar verdiği görüşünde:

“Küme düşülen senelere bakın, 3 hoca değişikliği görürsünüz. Transferi başkası yapıyor, oyun düzenini başkası kuruyor… Yeni gelen uyum sağlayana kadar işler zaten toparlanamaz hale geliyor.Antrenör seçiminde sağlıklı karar vermek ve onun arkasında durmak gerekiyor. Diyelim ki takım üç ay sonra hoca değiştirdi, önce oyuncuları tanıyacak, sonra kendine göre bir oyun tarzı oluşturacak. Bunun için hocaya 3-4 hafta daha lazım. Hocaya bu sabır gösterildiğinde, bu sefer düşme potasına giriliyor. Bu durumda da, takım olarak özgüven yitiriliyor. Karar verilen hocaya, sene sonuna kadar sabır gösterilmeli. Zaten hocayla ilgili tereddütleri futbolcuya yansıtırsanız, futbolcu da, hocayı göndermek için olumsuz davranışlara girebiliyor. Kulisler ve kötülemeler başlıyor. Bu da takıma zarar veriyor. Dikkat edin, yönetim ne zaman ‘Hocamızın arkasındayız’ dese, birkaç hafta içinde o hoca gider…”

TAKIM DÜŞME POTASINA GİRİNCE

Teknik direktörlerin arkasında durulmaması ile ilgili antrenörlük geçmişinden örnekler veriyor Mehmet Alpez:

“8 maç kala göreve geldiğim zamanlar oldu, bu durumda takımı tanımak ve kurtarmak imkansıza yakın oluyor. Ancak sonrasında ise, takımı düşüren hoca oluyorsunuz…88-89’da 9 maç kala geldim. 6’sı deplasmandı. O zamanki başkan, “Alpez, bu takım düştü, ister görevi kabul et, ister etme” dedi. Kabul ettim ve takım ligde kaldı.”

ALT YAPIDA KAÇAN FIRSATLAR

Kötü gidişe dur denilemedikçe alt yapıdaki iyi futbolcuların da elde tutulamadığının altını çizen Alpez, Ozan Sol, İnan Karabulut ve Hasan Çelebi’nin Altınordu’ya transfer olduğunu, bir süre önce gazetelerde Ozan Sol’un Usain Bolt hızına ulaştığı haberlerinin yer aldığını hatırlattı. Habere göre, rekortmen atlet Usain Bolt'un 3,78 saniyede geçtiği 30 metreyi, Ozan Sol 3,80 saniyede koşuyor. Sol’un yakın gelecekte Süper Lig’de oynayacağını tahmin ettiğini belirten Alpez, Muğlaspor’un mevcut koşullarda böyle yetenekli oyuncuları elinde tutmaya gücünün yetmeyeceğini düşünüyor.

MEVCUT YÖNETİM MALİ AÇIDAN ÇOK BAŞARILI

Mehmet Alpez, “Şu anda sportif başarı yok ama mali disiplin çok iyi gidiyor” diyor ve ekliyor,“Şu anki yönetim için söylüyorum, mali disiplinin bu kadar iyi olduğu dönem Muğlaspor’da çok azdır. Ancak parasal sıkıntı o kadar had safhada ki, alt yapıya gerekli önem verilemiyor.”

KAÇ YAŞINA GELİRSENİZ GELİN “BİZİM OĞLAN”SINIZ

Mehmet Alpez, başarıların takdir edilmemesinden de şikayetçi:

“Muğla’da maalesef “Bizim oğlan” düşüncesinin üzerine geçemiyorsunuz. İsterseniz ağzınızla kuş tutun, çok kolay tenkit edilmenize rağmen, başarı kazanıldığında “Bizim oğlan” denilip geçiliyor… 60 yaşına geldim, hala “Bizim oğlan” gözüyle bakılıyor. Bu kadar güzel bir memleketin kendi kültürüne ve değerlerine sahip çıkmanız gerekiyor. Bizi bir araya getirebilecek tek şey Muğlaspor. Başka bir kurumla, kuruluşla ya da siyasi bir partiyle birleşemezsiniz… Muğlaspor’u bayrağımız, sancağımız gibi görmemiz gerekiyor. Muğla’nın gelişmesinde mesafe kat etmenin en önemli yolu bu…”

Bu haber toplam 298 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.