Muğla’da tarımı turizmin önünde

Menteşe Ziraat Odası tarafından düzenlenen iftar yemeğine katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Muğla’nın turizmden daha fazla ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi. Bayraktar, Muğla’nın...

Muğla’da tarımı turizmin önünde

Menteşe Ziraat Odası tarafından düzenlenen iftar yemeğine katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Muğla’nın turizmden daha fazla ülke ekonomisine katkı sağladığını söyledi. Bayraktar, Muğla’nın Ege bölgesinde tarımsal destek açısından ilk sırada yer aldığını belirtirken, ülke ekonomisine 4,1 milyar lira katkı sağladığını söyledi.

Menteşe Ziraat Odası tarafından düzenlenen iftar yemeğine Ege Bölgesi ve Muğla’daki Ziraat Odaları Başkanları katılırken, yemekte Türk tarımı ile ilgili önemli tespitler yapan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Muğla dışarıdan bakıldığında bir turizm şehri olarak görülüyor. Ama sadece turizm şehri olarak görürsek haksızlık yapmış oluruz. Muğla ekonomiye tarımı ile en fazla katkı sağlayan illerimizden birisi. Muğla, 4,1 milyar lira ile ekonomiye sağladığı hasıla ile turizmin önünde tarımın olduğu bir ilimiz. Muğla üretim potansiyeline baktığımızda Muğla çiftçisinin üretmediği hiçbir ürün yok. Narenciye, balıkçılık, Nar ve Bal üretiminde önemli bir paya sahip Muğla. Nar ve Bal’da Türkiye ikincisi. Muğla’ya gelmeden önce 14-15 ili dolaştım. Bölgelerimizin çoğunda doğal afetlerden kaynaklanan sıkıntılar çiftçilerimizin yüzüne yansıyor. Muğla’ya geldiğimde bu sıkıntıyı görmedim” dedi.

“Tarımın önemi yeni anlaşılıyor”

Tarım sektörünün çok önemli bir sektör olduğunu ülkemizde herkesin anlamaya başladığını belirten Bayraktar, “Ama uzun yıllar tarım sektörünün önemi bu ülkede anlaşılamadı. Dünyada değişen konjektür, küresel ısınma, dünya nüfusunun artması, Çinlilerin sadece pirinç yememesi, et ve süt tüketmesi, yapılaşma ile tarım arazilerinin kaybı artık dünyada tarım ürünlerine arz talebi karşılamadığını görüyoruz. Böyle bir tablo karşısında ülkemizde fiyatların artmasına bağlı olarak anlaşılmaya başladı. Şimdi biz dünyada gelişen bu konjektürel durumu Türkiye’de fırsata mı çevireceğiz, yoksa ıskalayacak mıyız? Bu kararı biz vereceğiz ve doğru karar vermek zorundayız. Yıllarca popülizm yapılan bu sektörde artık popülizm yok” dedi.

“Devrim niteliğinde kanun”

Ziraat Odaları Birliği olarak Toprak Kanunu’nun meclise gelmesini sağladıklarını belirten Bayraktar, “Geçtiğimiz günlerde Toprak Kullanım ve Toprak Kanunu çıktı. Buna bağlı olarak miras hukuku değişecek. Bunun ne zaman yapılması lazımdı. Bunun 50 sene evvel yapılaması lazımdı. Ama seçmenden, mirasçılardan, tepkilerden korkuldu ve oy kaygısı ile bu ülkede miras hukuku değiştirilemedi maalesef. Muğla'ya geldiğimizde işletme büyüklüğünün 34 dekara kadar düştüğünü görüyoruz. İşletmeler parçalanmaya başladı, küçülmeye başladı. Türkiye geneline baktığınızda işletme büyüklüğünün 55 dekara düştüğünü görüyoruz. 55 dekar bir parça olsa buna razıyız ama 7 parça. Ama Muğla’ya geldiğimizde bunun 34 dekara düştüğünü görüyorsunuz. Arazilerini parçalamış olan bir ülkede teknoloji kullanmanız mümkün değil. Anahtar kelime olan verimliliği yakalamanız mümkün değil. Bu yüzden bu kanunun değişmesi gerekiyordu. Ziraat Odaları Biriliği olarak gerek bakanlık düzeyinde, gerekse Başbakanlık düzeyinde Meclis gündemine gelmesini ve meclis gündeminden çıkmasını sağladık. Bu önümüzdeki yıllarda çok önemli sonuçlarını göreceğimiz devrim niteliğinde bir kanun. Bu kanunun uzun yıllar önce yapılması gerekiyordu maalesef yeni yapıldı"

“Ovaları imara açmayın”

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Valilere ve Belediye Başkanlarına da seslenerek, ovaların imara açılmamasını istedi. Bayraktar, “Muğla geldiğimde gördüğüm manzara beni şaşırttı. Muğla dağın yamaçlarında yerleşmeliydi. Ova maalesef imara açılmış, dağın yamaçları boş kalmış. Verimli tarım arazileri imara açılırsa, tarım yapılacak alan kalmaz. Özellikle Muğla yöresinde portakal tarlaları Nar tarlaları sökülerek yerlerine binalar inşa ediliyor. Bu gidişe Valiler, Kaymakamlar ve Belediye başkanları dur demeli” dedi.

Bu haber toplam 67 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.