Muğla, giderini fazlasıyla karşılıyor ÖZEL HABER

Başta turizm, madencilik, deniz ve su ürünleri, narenciye, sebze ve meyvecilik alanında ülke ekonomisine büyük katkılar ve istihdam sağlayan Muğla Gelir ve Kurumlar vergisi açısından da ilk sıradaki iller arasında yer alıyor.Maliye...

Muğla, giderini fazlasıyla karşılıyor   ÖZEL HABER

Başta turizm, madencilik, deniz ve su ürünleri, narenciye, sebze ve meyvecilik alanında ülke ekonomisine büyük katkılar ve istihdam sağlayan Muğla Gelir ve Kurumlar vergisi açısından da ilk sıradaki iller arasında yer alıyor.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre Muğla, İl Gelirleri ve Gelirin Gideri Karşılaması oranında da birçok büyükşehir ve sanayi kentlerini geride bırakarak ilk sıralarda yer alıyor. Verilere göre Muğla Gelirin Gideri Karşılamasında 12’inci, İl Geliri’nde ise 16’ıncı sırada yer alıyor. Muğla İl Giderleri açısından ise son sıralarda yer aldı.

Muğla ili, gerek çeşitli alanlardaki ihracat, gerekse vergi alanında ülke genelinde bir çok önemli ili geride bırakarak ilk sıralarda yer alıyor. Muğla ili başta turizm, madencilik, deniz ve su ürünleri, narenciye sebze ve meyvecilik alanında ülke ekonomisine çok büyük katkılar ve istihdam sağlarken, merkezi bütçeden ne yazık ki yeterince pay alamıyor. Muğla ili merkezi bütçeye verdiğinin neredeyse 20’e 1’ini geri alabiliyor.

Kepçe ile veriyor, kaşık ile alıyor

Muğla’da faaliyet gösteren bir çok büyük şirketler vergilerini başta İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük illerin vergi dairelerine yatırmasına rağmen Muğla 2013 yılında devlete 2 milyar 086 milyon 336 bin TL veri verirken bu yıl içinde sadece 204 milyon 638 bin TL yatırım alabildi.

2014 yılında da oranlar değişmedi. Muğla bu yılda devlete 2 milyar 170 milyon 321 bin TL vergi öderken sadece 268 milyon 160 TL tutarında yatırım alabildi.

Muğla yine ilk sıralarda

Muğla ili İl Gelirleri ve Gelirlerin Gideri Karşılaması konusunda da ülke genelindeki bir çok büyükşehir, sanayi ve yüksek nüfuslu kentleri geride bırakarak ilk sıralarda yer aldı.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre Muğla Gelirlerin Giderleri Karşılamasında 12’inci sırada, İl Gelirleri açısından da 16’ıncı sırada yer aldı. Muğla’nın bir çok önemli kentleri geride bırakması ise dikkat çekti.

Verilere göre İl Geliri en yüksek olan iller şöyle sıralandı:

İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Antalya, Mersin, Adana, Gaziantep, Hatay, Konya, Tekirdağ, Kayseri, Manisa, Samsun, Muğla, Aydın, Balıkesir, Diyarbakır, Zonguldak, Denizli, Sakarya, Eskişehir, Urfa, Trabzon, Malatya, K.Maraş, Van, Sivas, Batman ve Erzurum olarak kaydedildi.

Gelirin Gideri karşılaması sırası

Gelirin gideri karşılama oranı sıralaması ise şu şeklide:

Kocaeli, İstanbul, İzmir, Tekirdağ, Mersin, Bursa, Zonguldak, Ankara, Hatay, Antalya, Yalova, Muğla, Denizli, Manisa, Adana, Sakarya, Aksaray, Gaziantep, Rize, Kayseri, Eskişehir, Balıkesir, Edirne, Çanakkale, Düzce, Konya, Samsun, Aydın, Kütahya, Kırklareli, Burdur, Uşak, Bolu, Bilecik, Osmaniye, AfyonKarahisar, K.Maraş, Ordu, Karabük, Nevşehir, Çorum, Trabzon, Bartın, Niğde, Malatya, Kırşehir, Giresun, Isparta, Şanlıurfa, Artvin, Sivas, Batman, Amasya, Karaman, Tokat ve Erzurum.

İl Giderlerinde Muğla çok geride

Muğla İl Gelirleri ve Gelirlerin Giderleri Karşımasında ilk sıralarda yer almasına rağmen İl Giderlerinde ise ülke genelinde çok gerilerde yer aldı. Muğla’nın yer almadığı bu sıralama ise şu şekilde:

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Antalya, Diyarbakır, Adana, Mersin, Kocaeli, Samsun, Trabzon, Kayseri, Van, Şanlıurfa, Gaziantep ve Erzurum olarak belirlendi.

Bu haber toplam 92 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.