MUÇEP 1 yaşında

Muğla Çevre Platformu’nun 1. Kuruluş Yıldönümü Akyaka’da Yücelen Otel’de yapılırken, aynı yerde ve saatlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlediği ‘Akyaka’nın Dünü, Bugünü ve Yarını’ başlıklı...

MUÇEP 1 yaşında

Muğla Çevre Platformu’nun 1. Kuruluş Yıldönümü Akyaka’da Yücelen Otel’de yapılırken, aynı yerde ve saatlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın düzenlediği ‘Akyaka’nın Dünü, Bugünü ve Yarını’ başlıklı Arama Konferansı vardı.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP); Aralık 2016’da Doğal Sit Alanlarındaki derecelendirme değişikliğine karşı çıkan, Muğla’nın çeşitli sivil toplum örgüt temsilcilerinden oluşan yaklaşık 75 kişiyi ile Akyaka’da kurulmuştu.

MUÇEP, 1 yıllık süreçte çeşitli etkinlik ve görüşmelerle doğal sit derecelerinin değiştirilme biçimine ve uygulanması halinde, özellikle kıyılarda yapılaşmanın önünün açılacağına dikkatleri çekti. Platform üyeleri, 9 Aralık’ta yaptıkları toplantının ardından Yücelen Otel’in sahilinde bir de basın açıklaması yaptı. “Muğla Cennet Kalsın” diye slogan atan topluluğa, bir süre sonra sivil polisler müdahele ederek, basın açıklamasının ve sloganların sonlandırması uyarısında bulundu. Platform üyeleri, zaten bu arada açıklamayı sonlandırmışlardı. Grup, sorunsuz olarak dağıldı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Zeynep Gündüzyeli; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir gayrımenkul şirketine hazırlattığı ve adeta devlet sırrı gibi gizlediği ‘Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu’na dayanarak Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin koruma dereceleri düşürüldü. Onaylanan Gökova paftası ile artık Akyaka Özel Çevre Koruma Bölgesi olmaktan çıkarıldı. Bu girişimin durdurulması için Muğla Mimarlar Odası’nın Yürütmeyi Durdurma talebi ile açtığı, bizlerin de takipçisi olduğu dava devam ederken, ne yazık ki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı halkın katılımından, şeffaflıktan uzak yeni adımlar atmaya devam ediyor.” Dedi.

“Akyaka, ÖÇK dışına çıkarıldı”

Gündüzyeli; “Bugün Akyaka’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlen bu vizyon çalışması öncesinde, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün Bodrum’da gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında Akyaka için de ‘güzel projeler’ hazırladıkları bilgisi verilmişti. Bu da Bakanlığın bir çok uygulamasında gördüğümüz gibi, her şey olup bittikten sonra yapılan bir bilgilendirme idi. Özetle Akyaka için süreç şu şekilde işletildi: önce, halkın haberi dahi olmadan Akyaka Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin dışına çıkarıldı. Akyakalıların kendi oluşturdukları vizyon ve sakin kent statüsü yok sayılarak kendilerinden habersiz bir takım projeler hazırlandı. Bugün burada çoktan hazır olduğunu duyduğumuz projelere uygun bir vizyon oluşturulmaya çalışıldığını anlıyoruz. Böylesi bir çalışmanın olmazsa olmaz paydaşları olması gereken, doğa koruma alanında çalışan yerel sivil toplum örgütlerinin yok sayılmasını oldukça manidar buluyoruz. Akyaka’da ekoloji alanında faaliyet gösteren bileşenlerimizin toplantıya temsilci gönderebilmesi, ancak bizlerin sorgulaması sonucunda gerçekleşebildi. Akyaka’nın Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsünü geri veriniz.” Diye konuştu.

Yerel yönetimlere ve hükümete seslendi

Açıklamasında yerel yönetimler ve hükümete de seslenen Gündüzyeli, şunları söyledi: “Akyakalıların kendi vizyonu var, yerel iradeye saygı gösteriniz. Ula Belediye Yönetimine de şu çağrıyı yapıyoruz: Sakin Kent eylem planlarının Akyakalıların etkin katılımı ile birlikte oluşturulması için gerekeni yapınız. Ula Kent Konseyii’nin kurulmasını artık daha fazla geciktirmeyiniz. Hükümet yetkililerine sesleniyoruz; Gökova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin etkin korunabilmesi için yerinden yönetim şarttır. Akyakalıların ellerinden alınan yerinden yönetim hakkını iade ediniz.”

İki bölümde gerçekleşen toplantıda Akyaka Azmak Belgeseli izlenilerek, Onaylanan Gökova Paftası’nın Gökova’ya etkileri Serdar Denktaş ve Prof.Dr. Tanay Sıdkı Uyar tarafından COP23 –Bonn İklim Değişikliği Konferansı ve Türkiye’ye etkileri anlatıldı. Platorm üyeleri 1.yaş pastasını kesmenin ardından, Akyaka’da 48-01 adlı restoranda gönüllerince eğlendiler.

Bu haber toplam 43 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.