Minik Carettalar mavi sularda

Ortaca ilçesi İztuzu kumsalındaki yuvalarında 2 aylık kuluçka dönemini tamamlayan yavru caretta carettalar yumurtalarından çıkarak denize ulaşmaya başladı.Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü...

Minik Carettalar mavi sularda

Ortaca ilçesi İztuzu kumsalındaki yuvalarında 2 aylık kuluçka dönemini tamamlayan yavru caretta carettalar yumurtalarından çıkarak denize ulaşmaya başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen, Pamukkale Üniversitesi araştırma merkezi DEKAMER tarafından yürütülen çalışmalarla İztuzu kumsalından her yıl yaklaşık 25 bin yavru caretta caretta yuvalarından çıkarak denizle buluşuyor.

Kuluçka dönemini tamamlayan, ancak denize ulaşmayı başaramayan yavru caretta carettalar ise Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezinde (DEKAMER) görev yapan öğrenciler tarafından denize ulaştırılıyor.

DEKAMER arazi sorumlusu Çisem Sezgin, İztuzu kumsalının caretta carettalar için en iyi üreme alanlarından bir tanesi olduğunu ve çalışmaların Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve aynı zamanda Pamukkale Üniversitesi araştırma merkezi DEKAMER tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Sezgin, “Proje çerçevesinde İztuzu kumsalında caretta caretta yuvalarını koruma çalışmaları yapılmaktadır. Şu an Mayıs ayında yapılan ilk yuvalardan yavru çıkışı gerçekleşmiştir. Yavrular İztuzu kumsalından denize ulaşıyor, güneşin altında çıkan yavrular çok güçsüz olduğu için onları merkeze alıp bir gece bekletiyoruz. O günün gecesinde de denize gönderiyoruz" dedi.

Bu haber toplam 75 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.