Menteşe'nin belediyecilik tarihine geçecek kadın adayla özel röportaj

Menteşe’nin İlk Kadın Belediye Başkan Adayı Dalgıç, kenti sevgiyle ve titizlikle yönetmeye talip…“MENTEŞE’YE ANNE ELİ DEĞECEK’’RÖPORTAJ : SEVİL OLUÇTürkiye’nin ana gündemini oluşturan 31 Mart 2019 yerel seçimleri...

Menteşe'nin belediyecilik tarihine geçecek kadın adayla özel röportaj

Menteşe’nin İlk Kadın Belediye Başkan Adayı Dalgıç, kenti sevgiyle ve titizlikle yönetmeye talip…

“MENTEŞE’YE ANNE ELİ DEĞECEK’’

RÖPORTAJ : SEVİL OLUÇ

Türkiye’nin ana gündemini oluşturan 31 Mart 2019 yerel seçimleri öncesinde Menteşe Belediye Başkanlığı’na talip olan İyi Parti Menteşe Belediye Başkan Adayı Ayçin Evgeç Dalgıç, adını Muğla’nın belediyecilik tarihine ‘Kent merkezini yönetmek isteyen ilk kadın aday’ olarak yazdırdı.

Doğma büyüme Muğlalı olan ve yükseköğrenimini tarım ekonomisi üzerine tamamlayan Dalgıç, adaylık serüvenini, hedeflerini ve Menteşe için düşündüğü projeleri Muğla Haber Gazetesine anlattı.

Herkese eşit yaklaşan bir belediyecilik anlayışı ile Muğla’nın çevresel sorunlarını çözmek için çalışacaklarını, üreten bir Menteşe vizyonuyla halka balık vermektense belediyenin tüm imkanlarıyla balık tutmayı öğreteceklerini kaydeden İyi Parti Menteşe Belediye Başkan Adayı Ayçin Evgeç Dalgıç, anne titizliği ve anne sevgisi ile yoğrulmuş bir belediye vaat etti.

“ARKADAŞLARIM, ‘LİDERLİK VASFIN VAR’ DERLERDİ”

Sevil Oluç: Ziyaretlerden ve broşürlerden bize aktarılan bilgilerden ziyade Menteşe Belediye Başkanlığı’na aday olmuş Ayçin Evgeç Dalgıç kimdir?

Ayçin Evgeç Dalgıç: Öncelikle bir Muğla kızıyım. Annem Muğla merkezden, babam Milas Selimiye Çandır köyünden… Sosyal demokrat bir ailenin içinde doğdum. Babam üniversite mezunu, annem ev hanımı. Bir kız kardeşim var. İlk öğrenimimi Atatürk İlkokulu’nda, orta öğrenimimi Merkez Ortaokulu ve Turgutreis Lisesi’nde tamamladım. İlkokuldan itibaren tüm arkadaşlarım, ‘Senin liderlik vasfın var’ derlerdi. İlkokulda iken önemli gün ve hafta kutlamalarında müdürümüzün ve sınıf öğretmenimizin can simidi idim. Vali’ye çiçek götürülür, ben giderdim. Heykel’de şiir okunur, ben okurdum. Majörlük yaptım ilkokulda ve ortaokulda... Muğla çapında düzenlenen Atatürk ile ilgili kompozisyon yarışmasında birincilik ödülü almıştım. Öğrencilik dönemim çok başarılı geçti. Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi bölümünden 1982 yılında mezun oldum. İngilizce’ye ayrı bir merakım var ama geliştirme fırsatım olmadı. Yüksek Öğrenimimin ardından 3 sene evde oturduktan sonra maden mühendisi olan eşim Okan Bey ile hayatımı birleştirdim. İki oğlum oldu, birini geçen sene evlendirdik. Büyük oğlum ve gelinim bilgisayar mühendisi. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu, küçük oğlum da inşaat mühendisi… İki yıl da Amerika’da Buffalo Üniversitesi’nde okudu. Çocuklarımıza hep kendilerini geliştirmeleri yönünde telkinde bulunduk. Dedik ki; ‘’Ne olursanız olun ama en iyisi olun. Daima aranılan kişi olun. Muğla’nın bir numaralı çöpçüsü olun. Genel bakış açımız böyleydi.’’

Üniversiteden mezun olduktan sonraki dokuz yılım arayış içinde geçti. Çalışmak, topluma hizmet etmek istiyordum. 1996 yılında, Erbakan döneminde Milli Eğitim Bakanlığı üniversite mezunlarına öğretmenlik hakkı tanıdı. Pedagojik formasyon alarak Yatağan’ın Bencik beldesinde sınıf öğretmenliğine başladım. Orada beş buçuk sene sınıf öğretmenliği yaptım. Öğretmenliği çok sevdim. Fakat Yatağan’daki lojmanlardan gelip gitmek çok zordu. Eşimin Yatağan Geli’deki işi (Güney Ege Linyit İşletmeleri) sabitti. Merkeze gelmem çok zordu, sıra vardı, mümkün değildi. O nedenle çok severek başladığım öğretmenlik mesleğimi bıraktım. Bu arada özürlü öğrencilerin eğitimi için kurs belgesi aldım. Daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Tarım Bakanlığı’na geçtim, ziraat mühendisi olarak Muğla Tarım İl Müdürlüğü Proje İstatistik Şubesi’nde çalıştım. Belgesini alarak gıda kontrolörlüğü yaptım. Çalışma hayatım eşimin yönetici olduğu Güney Ege Linyitleri’ndeki kamulaştırma biriminde devam etti. Son olarak da Kütahya Tunçbilek‘ten ziraat mühendisi olarak emekli oldum.

Sevil Oluç: Siyasete ilginiz nasıl gelişti?

Ayçin Evgeç Dalgıç: Memurken gönlümde hep ülke meseleleri vardı. ‘’Ülke şöyle olmalı, memleket böyle olmalı’’ diye sorgulama yapar, fikir üretirdim. Arkadaşlarıma da ‘Hep bir şeyler yapmamız lazım’ derdim. Özellikle kadınlar için bir şeyler yapmamız gerektiğine inandım. Bu düşünceler içinde parti üyesi oldum. Partimizin meclis üyesiyim… Daha sonra partinin sosyal politikalar ve kadın politikalarından sorumlu il başkan yardımcılığı görevinde bulundum. Daha sonra genel merkezimizde çalışmaların planlamasını yaparken adaylığım gündeme geldi. Genel merkezimizin desteğiyle bu göreve aday oldum. Doğru yerde olduğuma inanıyorum. Yeni partiyiz, önümüze birçok engeller konuluyor, bunları mücadele ederek aşmayı hedefliyoruz. Türkiye'de 3 kişi de kalsak mücadeleye devam edeceğiz. Sayın Genel Başkanımız Meral Akşener hanımefendinin cesaretinden güç aldık. Kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermesinden dolayı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'e tüm kalbi duygularımızla şükranlarımızı, minnetlerimizi sunuyor ve kendisini rahmetle anıyoruz .”

“YÖNETİCİLİK ANLAMINDA ROL MODEL OLMAK İSTİYORUM”

Sevil Oluç: Seçildiğiniz takdirde Menteşe’nin ilk kadın belediye başkanı olacaksınız, bu anlamda neler hissediyorsunuz?

Ayçin Evgeç Dalgıç: “Muğla’da belediyecilik teşkilatı 1871'de Hacı Sait Efendi ile başlamış. 148 yıllık bu teşkilatta ilk kadın belediye başkan adayı olmanın gururunu yaşıyorum. Kendi adıma ama bir rol model olma, kadınların yönetimlerde daha etkin yer almasının önünü açma anlamında doğru işler yapıp, düzgün model olmayı umuyor ve hedefliyorum.”

“PROJELERİM İÇİN BİR DÖNEM YETER Mİ BİLMİYORUM”

Sevil Oluç: Siyasi geçmişiniz yok, ilk kez bir partide görev aldınız ve yöneticiliğe adaysınız. Menteşe Belediye Başkanı seçildiğiniz takdirde, bir yönetici olarak başarılı olabileceğinizi düşünüyor musunuz?

Ayçin Evgeç Dalgıç: “Sadece ben değil, hiç kimse inanmadığı bir şeyin peşine düşmez. Tüm inancımla tüm samimiyetimle nereye kadar gidiyorsa oraya kadar; hedef kitleye ulaşıp, onların da desteğini alıp, gönüllerine girip, hep beraber başaracağız. Kadınlara, diğer hemşerilerime ve çocuklara hitap edip, onların tüm ihtiyaçlarını karşılama ve kentime hizmet edebilme konusunda cesaretim ve yüreğim var. O anlamda heyecanlıyım, söylemek istediğim, yapmak istediğim o kadar çok şey var ki; ifade etmekte zorlanıyorum. Allah sağlık verdiği sürece kendime inanıyor ve güveniyorum. Seçilirsem, projelerin hepsini yapmaya zamanım yeter mi diye düşünüyorum. Bu kadar şeyin sözünü hem kendime hem hemşerilerime verdim. Yapacaklarım için 5 senelik süre yeter mi bilmiyorum. Bir tek ondan korkuyorum.”

“EŞİM EN BÜYÜK DESTEKÇİM”

Sevil Oluç: Bu süreçte partililerin dışında en büyük destekçileriniz kimler?

Ayçin Evgeç Dalgıç: “Babam yaşasaydı, en başta o destek olurdu. Rahmetli oldu fakat yüreği benimle… Yanımda olmasa da onun ruhunu, ‘Aferin kızım, hadi bakalım’ diyeceğini hissediyorum; yaşasaydı öyle derdi. Annem, kardeşim, en başta eşim destekçim. İki erkek çocuğum, gelinlerim, en yakın arkadaşlarım, partililer, yönetimdeki arkadaşlarım, il başkanım, milletvekilim, hepsi sağ olsunlar yanımdalar. Ama birinci sıra eşimindir. Eşim şu anda yanımda değil; Kütahya'da özel bir şirkette müdürlük yapıyor. ‘Sen yüreğinin götürdüğü yere git, ben arkandayım’ dedi.

DEVAMI YARIN...

Bu haber toplam 211 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.