Menteşe Katı Atık Tesisi inşaatı başladı

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Menteşe ilçesinde yapılacak ve 5 ilçeye hizmet verecek olan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin inşaatına başlandı. 2016 yılı sonunda bitirilmesi planlanan tesis 5 milyon TL’ye malolacak....

Menteşe Katı Atık Tesisi inşaatı başladı

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Menteşe ilçesinde yapılacak ve 5 ilçeye hizmet verecek olan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisinin inşaatına başlandı. 2016 yılı sonunda bitirilmesi planlanan tesis 5 milyon TL’ye malolacak. İlerleyen dönemlerde tesislerde metan gazından elektrik enerjisi de üretilecek.

Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe İlçesi Katı Atık Düzenli Depolama tesisinin yapımı başladı. Menteşe Dirgeme Mahallesi yolu üzerinde bulunan vahşi depolama alanına yapılacak tesisin yapımı ile ilgili tören düzenlendi. CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş‘ün katıldığı törende yapılacak tesis ile ilgili bilgi verildi. Tesis, Menteşe, Ula, Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerine hizmet verecek.

Kasım 2016 tarihinde bitirilmesi hedeflenen tesisin ihale bedeli yaklaşık 5 milyon TL. 777 bin 435 m2 alana yapılacak tesislerin hizmet süresinin 21 yıl olduğu açıklandı. Tesis ile ilgili bilgi veren Muğla Büyükşehir Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Aylin Giray, en önemli görevlerinden birisinin atık yönetimi olduğunu belirterek, “Evsel nitelikli atıkların tabi atık gibi özel nitelikli atıkların bertarafı Büyükşehir Belediyemizin sorumluluğundadır. Maalesef bazı bölgelerimizde çöpler vahşi olarak depolanmaktadır. Tesis ile ilgili çalışmalar 2006 yılında Muğla Merkez, Ula, Yatağan ve Kavaklıdere ilçeleri ile bu ilçelere ait belde belediyelerin katılı ile kurulan Muğla Katı Atık Depo Yapma ve İşletme Birliği tarafından 2013 yılında ihale edilmişti. Entegre olarak yapılan ihale Muğla’nın Büyükşehir Belediyesi olması nedeniyle işin kapsamının değişmesi sonrası ihale iptal edildi. Paylaştırma komisyonu tarafından tekrar Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Büyükşehir Belediyesi olarak 2015 yılı Ekim ayında ihale yapıldı. Toplam proje alanı 777 bin 435 m2’dir. Proje dört ayrı birimden oluşuyor. Toplam hizmet süresi 21 yıldır. Proje tamamlanıp tesise çöp deponi başlandıktan sonra vahşi depoyla alanın rehabilitasyon çalışmalarına hemen başlanacaktır” dedi.

"Menteşe’nin büyük bir sorunu çözülüyor”

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş teknolojinin gelişmesi, şehirlerde nüfusun artması ile birlikte çevre sorunu en büyük sorunların başında geldiğini belirtti. Gümüş,”Büyükşehir yasası ile birlikte Menteşe Belediyesi yeni kuruldu. Daha önce köylerimizdeki çöpler toplanmıyordu. Burada yapılacak tesis ile şu anda arka tarafımızda gördüğümüz vahşi depolama tesisin yerine artık modern bir tesisi alacak. Bu tesis bittiğinde özellikle Menteşe, Ula, Yatağan ve Kavaklıdere ilçelerinin büyük bir sorunu da çözülmüş olacak” dedi.

Gürün: Engellemelerle karşılaştık

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, tesisin yapımı için büyük engellerle karşılaştıklarını söyledi. Başkan Gürün insana ve çevreye yapılan her yatırımın desteklenmesinden yana olduklarını belirterek, “Çevre bütün konularda, Bakanlıkların söylemlerinde çok önemli olduğu vurgulanmasına rağmen devletin çeşitli kurumları arasındaki koordinasyon yetersizliği ve bürokrasinin olağanüstü artması nedeniyle yapmak isteyenin önüne büyük engeller çıkarıyor. 2006-2016 arası çok uzun bir süre. Halbuki bir an önce bu tesislerin yapılıp devreye sokulması ve çevre kirliliğinin önlenmesi gerekiyor. Ama süreçlere baktığınızda hakikaten Aziz Nesin’lik hikâyelerle o kadar çok saçma sapan engeller yaşanıyor ki, acaba gerçekten devlet çöp deponi alanı yapılınsın istiyor mu, istemiyor mu şüphesi oluşuyor. Bu konudaki engeller mutlaka ortadan kalkması lazım. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak çevre konusunda çok hassas davranıyoruz ve davranmamız gerekiyor. Çünkü Muğla adeta bir yeryüzü cenneti. Çöp deponi alanların bütün Muğla’nın coğrafyasını içine alan bir entegre tesisler haline getirmemiz gerekiyor" dedi.

"Bodrum siyasi malzeme yapılıyor”

Bodrum'da ihalesi ve yer teslimi yapılan katı atık düzenli depolama alını ile ilgili doğru olmayan bilgilerle spekülasyonların yapıldığın belirten Başkan Gürün, "Önümüzde yine ihalesini yapıp yer teslimini yaptığımız, fakat hiç de hoş olmayan bir şekilde siyasi malzeme yapılarak yerel halkı başka türlü bilgilendirip sanki vahşi depolama yapacakmışız gibi onu engellemeye çalışan bir zihniyet var. Siyaset bu kadar küçük, kent için ve çevre için bu kadar yararlı tesisin yapılmamasına yönelik yapılmamalı. Bodrum’a yapılacak olan tesisimiz ile ilgili spekülatif hareketler ve doğru olmayan bilgilere dayanan acitasyonlar hepimizi üzüyor. Burası da dahil olmak üzere bütün ilçelerimizdeki vahşi depolama alanları bir rekraasyon alanı haline gelecek. Üzerinde spor ve piknik alanları yaparak oralardan vatandaşlarımızın faydalanmasını sağlayacağız ve binlerce ağaç dikerek o alanları yeşillendireceğiz” dedi.

Metan gazından elektrik üretilecek

Entegre tesisler kurmak istediklerini açıklayan Başkan Gürün, “Amacımız sadece çöpün depolanması değil, Çöpten tekrar kullanılabilir malzemenin ayrıştırılarak onların ekonomiye dönüştürülmesini sağlayacağız. Her tesisimizde ayrıştırma ünitelerini kuracağız. Ayrıca çöpün miktarı ve ürettiği metan gazının miktarı ve kalitesine göre standartlara uygun ise mutlak suretle elektrik üretimini gerçekleştireceğiz. Sistemi yararlanılabilecek her türlü kısmından yararlanarak, yararlanamayacağımız kısmını ancak burada depolayacağız” dedi.

Konuşmaların ardından tesisin konuşlanacağı alan ile ilgili Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Aylin Giray bilgi verdi.

Bu haber toplam 52 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.