Marmaris, Tataristan ilişkileri gelişiyor

Nizhnekamsk Belediyesi’nin daveti üzerine Tataristan’a resmi bir ziyarette bulunan Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar büyük bir ilgi ve sevgiyle karşılandı. Başkan Acar’a Tataristan ziyaretinde Özel Kalem Müdürü Sedat Kirt,...

Marmaris, Tataristan ilişkileri gelişiyor

Nizhnekamsk Belediyesi’nin daveti üzerine Tataristan’a resmi bir ziyarette bulunan Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar büyük bir ilgi ve sevgiyle karşılandı. Başkan Acar’a Tataristan ziyaretinde Özel Kalem Müdürü Sedat Kirt, YDA Dalaman Havalimanı işletmesi yönetim kurulu üyesi Hamdi Güvenç ve Anex Tur Bölge Müdürü Mustafa Özden eşlik etti. Başkan Acar ve beraberindeki heyet üyeleri Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov başta olmak üzere çok sayıda resmi görüşmede ve incelemede bulundu.

Dost ve kardeş ülke Tataristan’ın Cumhurbaşkanı Minnihanov’un sıcak evsahipliğinde geçen 45 dakikalık önemli görüşmeye Başbakan Yardımcısı, Türkiye Cumhuriyeti Kazan Başkonsolosu Ahmet Sadık Doğan, Nizhnekamsk Belediye Başkanı Aidar Metshin, Tataristan Turizm Komitesi ile Ticaret ve Sanayi Komitesi Başkanları da katıldı. Türkiye’yi çok sevdiğini ve sık sık ziyaret ettiğini söyleyen Minnihanov’a Başkan Acar özel bir davette bulundu ve 13-16 Eylül’deki Dünya Ralli Şampiyonası’nın 10. Etabını Marmaris’te izlemeye davet etti. Tatar Cumhurbaşkanı o tarihlerde Marmaris’te bulunmak için gereken programlamanın yapılacağını belirtti. Görüşmede Marmaris’in Tataristan’da etkili tanıtımı, Dalaman’a hava ulaşımının arttırılması, kültür-sanat ve spor alanlarında işbirliği yapılması, öğrenci değişimi konuları ele alındı. Özellikle kültürel bağların geliştirilmesi her iki tarafın da üstünde durduğu konu oldu. Rüstem Minnihanov, Marmaris ve Nizhnekamsk şehirleri arasında imzalanan işbirliği anlaşmasının hem Tataristan-Türkiye arasındaki işbirliğine, hem de Türk-Rus ilişkilerinin çerçevesine önemli katkılar sağlayacağına dikkat çekti. Cumhurbaşkanlığı binasında gerçekleşen toplantı sonrasında ise Türkiye’nin Kazan Başkonsolosluğu ziyaret edildi. Kısa süre önce göreve başlayan Başkonsolos Ahmet Sadık Doğan’a başarı dileklerini ileten Acar Marmaris’in Tataristan’da doğru tanıtılmasında Başkonsolosluğun görüş ve önerilerine ihtiyaç duyulacağını, bu nedenle yakın bir işbirliği içinde olmak istediğini söyledi.

Nizhnekamsk Belediyesi’nde düzenlenen ayrı bir toplantıya katılan ve ardından gerçekleşen basın toplantısında konuşan Başkan Ali Acar, kısa süreliğine geldiği Tataristan’da gördüğü sıcak evsahipliği, yakın ilgi, önemli görüşmeler ve Tatar halkını yakından tanımaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İki ülkenin ortak kültürel bağları olduğuna vurgu yapan Acar, yalnızca Tataristan halkının Marmaris’te tatil yapmasının yeterli olmadığını, Marmarislerin de Tataristan’ı yakından tanıması gerektiğini dile getirdi. Bu amaçla çeşitli etkinlikler planlandığını söyleyen Acar, Belediye Başkanı Aidar Metshin’e ilk görüşmelerden bu yana iki şehrin yakınlaşması için gösterdiği büyük çabadan dolayı teşekkür etti. Basın toplantısında konuşan bir diğer isim ise Türkiye’nin Kazan Başkonsolosu Ahmet Sadık Doğan oldu. İki ülkenin derin bir dostluk bağı olduğunu söyleyen Başkonsolos henüz göreve başladığı Tataristan’da Marmaris ve Nizhnekamsk şehirleri arasındaki yakın işbirliğinin başta turizm olmak üzere birçok alanda katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Tataristan’da Belediyeler Birliği Başkanı Ekzam Gubaidullin ve yönetim kurulu üyeleri tarafından da büyük ilgiyle ağırlanan Marmaris heyetine Tatar belediyelerindeki yönetim sistemi, birliğin çalışmaları ve iki ülke arasındaki belediye ilişkileri anlatıldı. Özellikle Birliğin üye belediyelere toplam 1700 araç tahsis etmiş olması ve belediye yatırımlarında vatandaşın 1/5 oranında maddi destek sağlaması, toplantıda Marmaris heyetinin ilgisini çeken maddeler oldu. Başkan Acar, Birlik yönetimini Marmaris’e davet ederek Nizhnekamsk ve Kazan şehirleri başta olmak üzere Marmaris’in tüm Tatar şehirlerinde yakından tanınması için çok çalışacağını açıkladı.

Marmaris heyetinin son durağı ise Tataristan Özerk Cumhuriyeti Turizm Komitesi Başkanlığı oldu. Burada Başkan Sergey Ivanov, Kazan Başkonsolosu Ahmet Sadık Doğan, Tatar acenteciler ve basın mensuplarıyla verimli bir toplantı gerçekleştirildi. Marmaris sunumunun yapıldığı toplantıda Tataristan’dan bir basın grubunun Marmaris’e Nisan ayı içerisinde bir tanıtım gezisine daveti ve Marmaris’te bir Tataristan fotoğraf sergisi açılması kararı çıktı.

Tataristan’ın Türkiye temsilciliği görevlilerinin de eşlik ettiği program sırasında Marmaris heyeti bir çok kültür, bilim ve eğitim tesisini de yakından inceleme fırsatı buldu.

Bu haber toplam 74 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.