“Maneviyatın temsilcisi Şahidi”

Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğinde Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘1. Uluslararası Mevlevilik ve Şahidi Sempozyumu’na katıldı.Sempozyumda...

“Maneviyatın temsilcisi Şahidi”

Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün işbirliğinde Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘1. Uluslararası Mevlevilik ve Şahidi Sempozyumu’na katıldı.

Sempozyumda Vali Çiçek’in yanı sıra İl Jandarma Alay Komutanı Halil Çelik, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan,  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Akça, İl Emniyet Müdürü Veysal Tipioğlu, Emekli Müsteşar Yardımcısı Merdan Tufan, İl Milli Eğitim Müdürü Tamer Kırbaş, öğretim üyeleri, öğrenciler ve sempozyuma bilimsel bildirileri ile katılan akademisyenler yer aldı.

Yaptığı konuşmada Muğla’da güzel bir sempozyum yapılacağını belirten Vali Çiçek: “İnsanlar maneviyattan mahrum kalırsa o insanlar mutsuz, o insanlardan oluşan toplum zayıf, ülkeleri güçsüz olur. Güzel şeyler sevgi ve hoşgörü ile başlar. Bu nedenle sevgiyi, dayanışmayı, hoşgörüyü ve diğer olumlu duyguları yaşamamız için maneviyatımızı çok iyi beslememiz gerekir. İşte bugün de, burada bu maneviyatın temsilcilerinden Muğlalı Şahidi Hazretlerini anlamak için toplandık” diye konuştu.

İnsanın en önemli varlığının maneviyat olduğunu vurgulayan Vali Çiçek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Hoşgörü ve sevgi dergahından çıkmış sadece Türkiye değil dünya insan alemine sevgi dalgalarını ulaştıran Mevlana’yı rahmetle anıyoruz. Onun dergahından, sevgisinden, maneviyatından ilham alan Şahidi Hazretlerimizi de minnetle anıyoruz. Muğla’mızda böyle önemli bir şahsiyetimizin yaşamış olması, bizlere eserler bırakması bizim için büyük bir hazine. Mevleviliği burada işleyen Şahidi İbrahim Dede’nin eserleri, yaşantısı ve sevgisi Muğlalılar olarak bize bırakılmış en büyük mirastır.”

Şahidi Hazretlerinin çalışmalarının, geçmişten günümüze intikal eden Muğla’daki hoşgörü ve sevgi dalgasının günümüzde daha fazla yaşatılmasının gerektiğine dikkat çeken Vali Çiçek: “Bir ilin değerlerini, önemli şahsiyetlerini bilmiyorsak o ili tam olarak tanımamış oluruz. O ilin coğrafyasını, ekonomik durumunu bilmek yetmiyor. İlin sahip olduğu tarihi değerler ve maneviyatı yüksek şahsiyetler, bilge insanlar bilinirse o il tam olarak tanınmış olur.

Şahidi Türbesi’nin güzelleştirilerek ziyarete açılması için proje çalışmasının başladığını söyleyen Vali Çiçek,  türbenin bulunduğu alanın maneviyata ve Şahidi Hazretlerine uygun hale getirileceğini sözlerine ekledi.

Emekli Müsteşar Yardımcısı Merdan Tufan ise yaptığı konuşmada: “Dünyanın dört bir yanına sevgiyi, hoşgörüyü, barışı bir bayrak gibi götüren bütün dünya insanlarının saygıyla sevgiyle sahiplendiği Mevlana Hazretlerini ve onun ışığını bundan 500 sene önce bölgemize, beldemize getiren; onun ışığı ile yöre insanımızı aydınlatan hemşehrimiz, atamız İbrahim Şahidi Dede için böyle bir sempozyumun düzenlenmiş olmasından onun bir torunu, varisi ve hemşehrisi olarak çok memnun ve mutlu oldum” dedi.

Muğla Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerin sunduğu ney dinletisinin ardından bildiriler sunuldu.

Bu haber toplam 57 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.