Tuğçe Gündüz

Tuğçe Gündüz

NEDEN HIZLI KİLO VERMEMELİYİZ?

Son dönemde dünyada artan obezite oranıyla beraber popüler diyetler de artış göstermektedir. Her geçen gün popüler diyetlere bir yenisi daha eklenmektedir. Popüler diyetlerden kısaca bahsetmek gerekirse internette sürekli karşılaştığımız kısa sürede çok hızlı kilo verme vaatlerinde bulunan diyetlerdir.

Bu diyetler genellikle verilen kiloların aynı hızla ve daha fazlasıyla geri alınmasına sebep olmaktadır. Bu durum, kişilerin kısır döngüye girmesine yol açıp sağlıklı bir şekilde kilo vermelerini de zorlaştırmaktadır.

Bu tür listelerin verebileceği en büyük zararlardan biri kas kaybıdır. Hızlı kilo vermek genellikle kas kaybıyla sonuçlanır bu da ilerleyen süreçte metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.

Tek bir besin odaklı listeler, vücutta besin ögelerinin eksiklikleriyle ilişkilidir. Vitamin, mineral ve diğer besin ögelerinin yetersiz alımı enerji seviyenizi düşürebilir, bağışıklık sisteminizi zayıflatabilir. Özellikle kadınlarda hormonal döngüyü bozabilir. Bu durum da genel sağlığınızı olumsuz etkiler.

Bu süreçte en istemediğimiz durumlardan biri de psikolojik sağlığınızın etkilenmesidir. Yanlış uygulanan diyetler sonrası yeme ataklarıyla gelişen yeme bozuklukları, çözülmesi çok zor olan sağlık sorunları yaşanmasına sebep olabilir.

Sağlığınızı riske atmadan kilo verebilmek için diyet listelerinin bir diyetisyen tarafından kişiye özel olarak hazırlanması ve diyetin yine diyetisyen kontrolünde uygulanması gerektiğini unutmayın.

Her insanın vücudu, yaşı, cinsiyeti, geçmişteki beslenme alışkanlıkları ve metabolizmasının durumu çok özel bir yapıyı ortaya çıkarır. En az parmak izi kadar özel olan bu durumdan dolayı bir başkasında işe yarayan diyetlerin sizde işe yaramaması ihtimal dahilindedir.

İyi bir diyet listesinin sizin alışkanlıklarınıza göre hazırlanmış olması uzun vadede sürdürülebilir olması gerekir.

Sonuç olarak bireye özgü olmayan sürekli aç hissettiğiniz yanlış diyetleri uygulamayı bırakmalısınız. Diyetisyeninizle birlikte vücudunuzun gereksinimlerine uygun, her besin grubundan yeterli ve dengeli olacak şekilde bir beslenme planı oluşturulmalı ve bunu yaşam tarzına uyarlamalısınız.

Unutmayın ki sağlığınız en değerli hazinenizdir, onu koruyun ve iyileştirin.

Ruhunuzu ve bedeninizi doyurmaktan korkmayın, kendinizi sevin.

Sağlıklı günler dilerim.

DİYETİSYEN TUĞÇE GÜNDÜZ

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.