NAKİLLE İLGİLİ ÖZET BİLGİLER

Aylar öncesinde yazdığım klasik girişimi tekrarlamak istiyorum. Uzun zaman oldu, sizin de hafızanız tazelenecektir.
Ağızda kuruluk hissediyorsanız
Çok su içiyorsanız
Ayaklarda yanma hissi varsa
Normalden çok daha fazla idrar çıkışınız oluyorsa
Bunlar DİYABET ( ŞEKER) belirtileri olabilir. Aile hekiminizle ya da kendi doktorunuzla görüşmelisiniz.
Yüksek tansiyonun, yüksek şekerin, dengesiz beslenmenin, çok fazla ilaç kullanmanın, böbreklerinizin ve diğer organların bozulmasına sebep olabileceğini unutmayın.
Böbrek yetersizliğinin sebep olduğu diyalize başladığınızda gündemin en önemli konusu organ nakli oluyor. Tabii ki böbrek naklinden bahsediyorum.
Sizlere 2009 yılında yaşadığım pankreas nakil sürecimi anlatırken, bir yandan da böbrek nakli ile ilgili bilgiler vermeye çalışıyorum.
.

İlk basamak organ naklini organize eden yere gidip başvuruda bulunmaktır. Sonra kan verip, doku örnekleri bakılıyor. Çıkan sonuçlara göre bekleme sırasına alınıyorsunuz. Dokularınıza uygun böbrek ya da ihtiyaç olan organ bulunduğunda, başvuruda bulunan kişiye telefonla ulaşıyorlar. Doku kaç kişiye uygunsa o kadar insan hastaneye çağrılıyor. Kısa sürede ulaşabilmek için en yakın hastanelere başvurmak daha akıllıca oluyor. Takılacak organın zarar görmemesi için en kısa zamanda ameliyatın yapılması gerekiyor. O zamanlar Muğla'da organ nakli yapılmadığı için en yakın İzmir'i seçmiştim.
Hastaneye ulaşınca tahliller baştan yapılıyor. Tahlil sonuçlarında kimin durumu
uygunsa ameliyata alınıyor. Ama belirttiğim gibi çağrıldığı gün enfeksiyonu olan ya da herhangi bir rahatsızlığı olan, böbrek nakli için seçilemiyor. Sadece böbrek için değil herhangi bir organ nakli için enfeksiyon çok riskli bir durum. Şansınıza hastaysanız seçilemiyorsunuz.

2009'da en yakın İzmir'de vardı. Seçtiğimiz yerdeki organ nakli koordinatörü ile görüşme yapılması şarttı. Onlar sistemli bir şekilde organizeyi devam ettiriyordu. Yani yönlendiriyordu. Bürokratik işlemleri oldukça yoğun oluyor.

KADAVRA NAKLİ için vericinin beyin ölümünün hastanede gerçekleşmiş olması ve dokunun uyumu gerekiyor. Beyin ölümü ilk basamak. En zor kısmı da beyin ölümü gerçekleşmiş hastanın yakınlarının onay vermesi durumu. Aile organ nakli için izin vermezse hiçbir şey yapılamaz. Aile için onay vermek de kolay değil tabii. Aile onay verdikten sonra hızlıca nakil işlemleri başlıyor.

CANLI VERİCİDEN NAKİL dediğimizde; öncelikle hem alıcı hem verici arasındaki doku uyumuna bakılır. Bunun için önce kan verilir. Yaklaşık bir aya yakın sonuç beklemiştik biz. Doku grubu uygun çıktıysa organ vericisi en ince ayrıntısına kadar incelenir.
Herhangi bir rahatsızlığı var mı ?
İlerleyen yıllarda hasta olma olasılığı var mı?
Tek böbreğini verdiğinde yaşamını düzgün bir şekilde sürdürebilecek mi?
Diye her bir nokta ayrı ayrı incelenir. Bu incelemeye çok önem veriyorlar. Verici adayının zarar görmemesi çok önemli. Vericinin sağlığı yerinde ise ve durumu uygunsa, böbrek vermesinde hiçbir sakınca yoktur. Tek böbreğiyle doğup sorun yaşamadan hayatını sürdüren insanlar var.
Bu hazırlık süreci çok yoğun ve detaylı bir süreç. Burada da her şey yolunda giderse nakil işlemi yapılıyor.
Günümüzdeki böbrek nakli ameliyatları, gelişen teknoloji nedeniyle en kolay ameliyatlardan birisidir. Sonrasında dikkat edilmesi gereken bir süreç var. Bunların en başında enfeksiyon almamaya, ilaçları düzenli kullanmaya, düzgün beslenmeye özen gösterilmesi önemlidir.
Ve her nakil geçiren kişinin kendine özel durumları, kendine özel ilaçları, kendine özgü hastane geçmişi yani bir hikayesi mutlaka vardır.
Sevgi ile kalın...

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.