Tuğçe Gündüz

Tuğçe Gündüz

HERKESİN DİYETİ KENDİNE

Kilolarınız sizin için problem haline geldiğinde ‘‘Nasıl kilo verilir?’’ diye düşünmeye başlar ve kendinize bu pazartesi diyete başlama sözü verirsiniz. İlk işiniz ekmeği kesmek, aç kalmak ya da sabah aç karnına sirkeli sular içmek olur. Ancak bu yanlışlara bir dur demek gerekiyor. Eğer kilo vermeye karar verdiyseniz ilk işiniz kan testi kontrollerinizi yaptırıp bir uzmana danışmak olmalıdır.

Elalem Ne Der?

Diyete başladığınızı bir arkadaşınıza, komşunuza ya da iş arkadaşlarınıza söylediğinizde herkesin bu konuda bir fikri vardır. ‘‘Bu hafta kaç kilo verdin?’’, ‘‘Neden diyetinde şu yok, bu var?’’ gibi yüzlerce soruyla karşı karşıya kalırsınız. Motivasyonunuz bozulur, herkese bir cevap vermek zorunda hissedersiniz. İlk olarak düşünmeniz gerek o kişilerin bu konuda uzman olup olmadığı olmalıdır. Sağlık ve beslenme konusunda herkesin doğru bildiği milyonlarca yanlış teknolojinin de ilerlemesiyle daha da hızlı yayılır oldu. Her zaman her konuyu siz yine de bir bilene sorun.

Gelelim ‘‘Diyet Kişiye Özel Bir Kavram Mı?’’ Sorusuna

Bir yumurta düşünelim. En kaliteli protein kaynaklarımızdan biridir. Ancak kolesistit ve pankreatit gibi bazı hastalıklarda kişinin tolere edebilme durumuna göre sakıncalı besinlerden bir tanesi olabilir. ‘‘Ben ekmeği bıraktım zayıfladım.’’, ‘‘Sabahları sirke içtim zayıfladım.’’ diyenler olacaktır. O kişiler sizin metabolizmanızı bilemez. Bazı besinlerin sizin bazı hastalıklarınızı tetikleyebileceğini de bilemez.

Herkesin metabolizması aynı değil. Sevdiği besinler, sevmediği besinler de birbirinden farklı. Kiminiz kahvaltısız yapamaz, kiminiz asla kahvaltı yapmayı tercih etmez. Her liste herkese uysaydı eğer çevrenizde kilo problemleri yaşayan insanlar olmazdı. Siz siz olun kimsenin ne dediğine takılmadan sağlıklı kilo verme yöntemlerini seçin.

Diyeti bir listeden ibaret olarak görmeyin. Hayatınızda yaptığınız ufak değişikliklerin bile sağlığınıza büyük katkıları olacağını unutmayın. Değişim istiyorsanız yaşam şeklinizi değiştirin. Pişirme yöntemi olarak daha çok kızartma yapıyorsanız fırında pişirmeyi deneyin. Yağlı süt tercih ediyorsanız yarım yağlı süt alternatifini deneyin. Atıştırma alışkanlığınız var ve bunu paketli gıdalarla yapıyorsanız bunu meyve ya da sağlıklı kuruyemişler ile değiştirin.

Porsiyon kontrolüne dikkat ederek dengeli ve düzenli beslenmeyi öğrenirseniz kilo da verirsiniz ideal kilonuzu da korursunuz. Ancak bulduğunuz bir listeyi uygulamaya kalkarsanız kilo vermek yerine birçok sorunla karşılaşabilirsiniz. Öncelikle sorgulayın. Bu liste kimin için yazılmış? Kadın mı? Erkek mi? Sporcu mu? Masa başı çalışan mı? ve daha yüzlerce soru..

Kimseye aldırış etmeden; bu benim diyetim, ben böyle yapmayı tercih ediyorum, bu benim vücudum demeyi bilin. Bu sizin hayatınız ve bu hayatı nasıl yaşamak istediğiniz sadece size bağlı. Güvendiğiniz bir uzmandan destek almaya çekinmeyin. Size en doğru yolu gösterecek kişi bu konunun eğitimini almış kişi olmalıdır. Çünkü DİYETİ, DİYETİSYEN YAZAR.

Sağlığınızı riske atmayın. Her duyduğunuza inanmayın. İşi uzmanına bırakın.

Sağlıklı günler dilerim.

DİYETİSYEN TUĞÇE GÜNDÜZ

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.