Tuğçe Gündüz

Tuğçe Gündüz

GLUTENSİZ BESLENME: HERKES İÇİN Mİ?

Son yıllarda glutensiz beslenme trendi giderek popülerlik kazanmaktadır. Birçok insan glutensiz beslenmenin sağlık yararları olduğuna inanmakta ve bu trendi takip etmektedir. Ancak, glutensiz beslenme hakkında doğrular ve yanlışlar arasında bazı belirgin farklar vardır. Bu duruma bir açıklık getirelim. Glutensiz beslenme bir trend mi yoksa zorunluluk mu?

Neredeyse her gün, her yerde bahsedildiğini duyuyoruz ama gluten nedir tam olarak biliyor muyuz? Ya da glutensiz beslenme bu kadar övülürken herkes gluteni bırakmalı mı?

Gluten Nedir ve Kimler Glutensiz Beslenmelidir?

Gluten; buğday, arpa ve çavdar gibi bazı tahıllarda bulunan bitkisel bir proteindir. Gluten, ilave edildiği ürünlerin kıvam almasını, arzu edilen esneklik ve yumuşaklığa ulaşmasını sağlar. Bu özelliği sebebiyle gıda endüstrisinde sıklıkla kullanılır. Ekmek, makarna, bulgur, kepekli tahıllar, unlu mamuller, bira gluten içeren besinlerden bazılarıdır.

Glutensiz beslenme, şu anda başka bir tedavisinin mevcut olmadığı çölyak hastalığı başta olmak üzere gluten hassasiyeti olan kişilerde dünya çapında, milyonlarca birey için tıbbi beslenme tedavisi olarak kullanılmaktadır. Romatoid artrit, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve otizm spektrum bozukluğu gibi durumlarda yardımcı tedavi olarak kullanılması düşünülebilir. Glutensiz beslenmede amaç hastalığın var olan belirtilerini kontrol altına alarak yaşam kalitesinin artırılmasıdır.

Peki Gluten Sana Zarar Verir Mi?

Eğer çölyak hastası değilseniz ve gluten içeren besinleri tükettiğinizde vücudunuzda istemediğiniz semptomlarla karşılaşmıyorsanız muhtemelen gluten size zarar veremez.

Glutensiz Beslenme Zayıflatır Mı?

Gluten içeren besinler, beslenmenizin büyük çoğunluğunu kapsayan besinlerde bulunduğu için o besinleri diyetinizden çıkarmak kilo kaybı sağlayabilir. Bu kilo kaybı glutensiz beslenmenizden kaynaklı değil aldığınız kalorinin harcadığınız kaloriden az olduğu için yani kalori açığı yarattığınız için kilo kaybı yaşanmıştır. Gluten içeren besinlerden kaçınmak kesinlikle kilo kaybı sağlayacak anlamına gelmez. Bu şekilde kilo kaybı sağlamak, dengeli bir beslenme düzeni kadar sağlıklı ve sürdürebilir bir durum olmayacaktır.

Sonuç olarak kilo vermek istiyorsanız, size en uygun şekilde planlanmış bir beslenme programı uygulamalı ve bununla birlikte hayatınızda severek yapabileceğiniz bir egzersiz rutini oluşturmalısınız.

Glutensiz beslenme, kişisel sağlık durumunuz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda uygunsa kilo kaybına yardımcı olabilir ancak tek başına bir kilo verme yöntemi olarak görülmemelidir.

Sağlıklı günler dilerim.

DİYETİSYEN TUĞÇE GÜNDÜZ

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.