Kuzu’dan esnaflara sevindirici haber

Yatağan Esnaf ve sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Kuzu,  6743 sayılı kanunla borçların yeniden yapılandırılması konusunda açıklama yaptı.  Buna göre Maliye Bakanlığı,  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Odalar,...

Kuzu’dan esnaflara sevindirici haber

Yatağan Esnaf ve sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Kuzu,  6743 sayılı kanunla borçların yeniden yapılandırılması konusunda açıklama yaptı.  Buna göre Maliye Bakanlığı,  Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Odalar, SGK ve Belediyelere borcu olan esnafların borçlarını yeniden yapılandırılabilecekleri belirtiliyor.

Yatağan Esnaf ve sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Kuzu bu konuda yaptığı açıklamada; “Daha önce 6552 sayılı kanun kapsamında yapılandırılmış olmakla beraber zamanında ödenmeyen ve yapılandırılması bozulmuş kamu alacakları da tekrar yapılandırma kapsamına alınmıştır.

30.06.2016 tarihine kadar olan borçlar yapılandırma kapsamına alınmış olup, yapılandırma kapsamına giren borç asıllarında bir indirim yapılmamaktadır. Ancak, bu borç asıllarına uygulanan gecikme cezası, gecikme faizi ve gecikme zamları ve vergi cezalarının tamamı silinmektedir.

Yapılandırılan borcun tamamının, kanunda belirtilen süre ve şartlarda ödenmesi halinde, hesaplanan güncelleme faizinin yarısı silinecektir.

Bir vergi alacağına bağlı olarak kesilen vergi cezalarının tamamı, bir alacağa bağlı olmaksızın kesilen vergi cezalarının ise yarısı silinecektir.

Dava aşamasında olan veya dava açma süresi dolmamış olan vergiler, bunların yargıda hangi aşamada olduğuna bağlı olarak yapılandırmadan yararlandırılacaktır. Bunun için açılmış olan davalarda vazgeçmek, açılmış davalar içinse dava açmamak şartı aranmaktadır.

İnceleme aşamasında olan davalar için yapılandırma kanununa başvuru süresi dolsa dahi, inceleme tamamlanıp ihbarname tebliğ edildikten itibaren 30 gün içinde başvuruda bulunmak şartıyla yapılandırma kanunundan yararlanabilecektir.

Basit Usulde vergiye tabi esnaf ve sanatkarların yanlarında çalışmakta olup daha öce vergi karnesi almamış olanlar, 31.10.2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunup 2016 yılı vergisini hesaplatmaları şartıyla geçmiş dönemlerin vergi ve cezaları aranmayacak, bu kişilerin işe başlama tarihleri bu kanuna göre yaptıkları müracaat tarihi olarak kabul edilecektir.

Esnaf ve sanatkarlarımız için getirilen bir başka vergi avantajı da matrah artırımıdır. Esnaflarımız, 2011-2015 yılları arasında beyan ettikleri gelir vergisi muhtasar ve kdv matrahlarını, yıllar itibariyle % 15-35 oranlarında arttırmaları haline matrah artırımı yapılan yıllarda vergi incelemesi yapılmayacak, diğer vergiler nedeniyle inceleme yapılsa dahi matrahı arttırılan vergiler ilgili olarak sonrada vergi ve/veya vergi cezası kesilmeyecektir.

30.06.2016 tarihine kadar olan esnaf ve sanatkarlar odaları ait borçları için 31 Ekim 2016 tarihine kadar Odalara şahsen başvurmak gerekmektedir. İlk taksit 30 Kasım 2016 tarihinde ödenecek ve 6 eşit taksitle ödendiği takdirde gecikme zammı uygulanmayacaktır.

Yeniden yapılandırılan borçlardan vergi borçlarının ilk taksiti 30 Kasım 2016,SGK Borçlarının ilk taksidi 02 Ocak  2017’dir.” dedi.

Bu haber toplam 80 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.