KURBAN BAYRAMI YAKLAŞIRKEN…

Merhabalar efendim…

Kalabalık sofraların kurulduğu, akrabaların eş dostun bir araya geldiği kurban bayramına sayılı günler kaldı. Et tüketiminin arttığı bugünlerde gerek beslenme örüntümüze gerekse besinlerin sağlık açısından uygun olup olmadığına daha da dikkat etmek gerekiyor.

  • Uygun koşullarda kesilmeyen ve iyi pişirilmeyen etler birçok hastalık yapıcı bakteri ve parazit bulundurabilir. Bu durum da ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir. Bu yüzden öncelikle kurbanlık kesiminin veteriner kontrolünde ve steril bir ortamda gerçekleştirilmesi çok önemlidir.
  • Etler büyük parçalar halinde bırakılmamalıdır. İstenilen büyüklüğe getirilip büyük oranda yağlarından ayrıldıktan sonra buzdolabı poşetlerinde veya kaplarında buzdolabının derin dondurucu kısımlarında saklanmalıdır. Etler -18 derecede 3-6 ay saklanabilmekte iken, buzdolabının alt kısımlarında (yani 4 santigrat derecede) 1-2 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.
  • Derin dondurucuda saklanan et kullanımdan önce buzdolabının alt raflarına indirilmeli ve burada çözdürme işlemi gerçekleştirilmelidir. Oda sıcaklığında veya ılık su ile yapılan çözdürme işlemi sağlık açısından risk oluşturabilir. Çözdürülen et tekrar dondurulmamalıdır. Bu yüzden kullanacağınız kadar çözdürmeniz önemlidir.
  • Et yemeklerinde ızgara, haşlama veya fırında pişirme teknikleri tercih edilmelidir. Etlerin görünen yağları temizlense de bileşiminde yağ bulunduğu için, pişirirken hiçbir şekilde yağ eklenmemelidir. Özellikle kalp damar hastalığı, yüksek kolesterolü, karaciğer yağlanması olan bireylerin bu konuda dikkat etmeleri gerekmektedir.
  • Kırmızı et kaliteli protein ve aynı zamanda vücudumuzda daha iyi kullanılabilen hem demir kaynağıdır. Özellikle demirin iyi emilebilmesi için et yemeklerinin yanında C vitamini kaynağı olan bol yeşillikli, limonlu salatalar tüketilmelidir. Böylece etin sindirimi de daha kolay hale gelir.

Bayram gününe geri dönecek olursak,

  • Güne hafif bir kahvaltıyla başlayın. Böylece günün temposu içerisinde kendinizi daha zinde hissedebilirsiniz.
  • Aralarda bol bol su için.
  • Et tüketiminde aşırıya kaçmayın. Öğününüz sadece et yemeklerinden oluşmasın. Sofralarınızı mutlaka sebze yemeği, salata, kurubaklagil yemekleri ile zenginleştirin. Özellikle hazımsızlık problemleri çekenler için akşam öğününde daha çok sebze ağırlıklı beslenmek faydalı olacaktır.
  • İkramlar arasında daha hafif olan tatlıları, meyveleri seçmeye çalışın.
  • Fazla yediğinizi düşündüğünüzde, suçluluk hissettiğinizde yarım saatlik orta tempoda yapacağınız yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Diyetinize devam etmek için öbür pazartesiyi beklemeyin. Kaldığınız yerden devam edin.
  • Son zamanlarda bol bol et, tereyağ tüketin diyen ve bunları uygulayanlar var. Türkiye Kardiyoloji Derneği ve bütün kardiyologların, beslenme uzmanlarının ortak görüşü ise kırmızı et, tereyağı, kuyruk yağ gibi besinlerin fazla tüketildiğinde damar tıkanıklığı, yüksek kolesterol ve daha ileri boyutta kalp-damar hastalıklarına sebep olduğudur. Böyle diyetler ancak insülin direnci olan hastalarda yine diyetisyen doktor kontrolünde ve belli bir beslenme planı uygulanarak yapılmalıdır. Yani bol bol et, tereyağı tüketerek olmaz. Kilo verilse bile karaciğer yağlanması, damar tıkanıklığı gibi ileride kendini gösterecek hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden siz siz olun, ölçülü olmak kaydıyla her besinden tüketmeye çalışın.

En güzel bayramlar sizlerin olsun. Sağlıkla kalın J

Soru, görüş ve önerileriniz için [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.