Kışlık sebzeler tanıtıldı

Kadın Çiftçiler Tarım Yayım Projesi kapsamında Muğla’nın Ortaköy ve Yara köylerinde üretilen kışlık sebzelerin tanıtımı yapılırken, üretimlerden başarı elde edildiği belirtiliyor.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı...

Kışlık sebzeler tanıtıldı

Kadın Çiftçiler Tarım Yayım Projesi kapsamında Muğla’nın Ortaköy ve Yara köylerinde üretilen kışlık sebzelerin tanıtımı yapılırken, üretimlerden başarı elde edildiği belirtiliyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünce 2013 yılı “Kışlık Sebze Projesi” hazırlandı. Muğla’nın Ortaköy ve Yaraş köylerinde gerçekleştirilen Kışlık Sebzelerin tanıtımı projesine Muğla Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici ve üreticiler katıldı.

Projenin amacının kırsal alanda yaşayan ve tarımsal faaliyetlerin her aşamasında aktif rol oynayan kadınların daha üretken ve daha verimli şekilde tarımsal faaliyetlere katılımlarını sağlamak olduğu açıklandı. Kırsal alanda yaşayan kadınların tarımsal üretimdeki kaliteyi arttırmasının yanında, kırsaldaki kadınların ekonomik ve sosyal konumlarını iyileştirmesi olduğu açıklandı.

Yaraş köyünde düzenlenen ‘Kışlık Sebze Üretimi’ tanıtım toplantısında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, “Proje kapsamında Muğla, Ula ve Yatağan Merkez ve Köylerinden toplam 33 kadın çiftçiye 200 bin adet tüplü kışlık sebze fideleri dağıtımı yapıldı. Kışlık sebzelerin katma değeri yüksek ve birçoğu ilimizde ilk defa yetiştirilen Brüksel Lahanası, Alabaş, Brokoli ve Hindiba çeşitlerinden oluşmaktadır. Ayrıca Marul, Karnabahar, Lahana ve Kırmızı Lahana çeşitlerinin de erkenci ve geçici çeşitleri ile değişik renklerde marul çeşitlerinin de yetiştiriciliği yapılmıştır. Bu çeşitleri hasadı başlamış olup, çoğunluğu kadınlardan oluşan pazarcılar tarafından semt pazarlarında satılmaktadır.

Muğla Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban ise “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın kadınları seçmiş olması başlı başına gurur vericidir. Atatürk’ün söylediği bir söz var. ‘Bir ülkede kadınlar eşlerinin ve erkeklerinin yanında üretime katılmadıkça o ülkenin çağdaşlığı yakalaması asla mümkün değildir’ der Atatürk. Bugün kadınlarımız ile ürettikleri ile gurur duydum. Yeni ürünleri insanımıza tanıtmaları gösteriyor ki ülkemizin önünü açan kadınlarımızdır. Sadece üretilen ile gurur duymak yetmez. Bir de bu ürünün kazancı doğrudan üreticinin cebine girmeli. Bizim ülkemizdeki gibi üretimin ilk aşaması ile tüketicini midesine girdiği süreçte devasa kârlar var. Bunların çok az miktarı üreticinin cebine girmektedir. Yıllar yılı başaramadığımız olaylardan birisidir bu. Bir bakıyorsun üretici 3 alıyor, tüccar 20 alıyor. Böyle bir adaletsizlik olmaz. Bunu devlet olarak biz sağlayamadık. Ama üreticilerimiz ve çiftçilerimiz bunu kooperatifler ile sağlamak zorunda” dedi.

Proje kapsamında Ortaköy’de Serpil Tuncay ve Fatma Çalışkan’ın tarlasında kışlık sebzeler ve ürünleri gezildi. Yaraş’ta ise kadın çiftçiler tarafından üretilen kışlık sebzeler çılan stant ile tanıtıldı. Yaraş’ta proje kapsamında üretim yapan kadın çiftçilere sertifika verildi.

Bu haber toplam 50 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.