“Kırsal turizm göçü engelleyebilir”

Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, akademisyenlerin katılımıyla kırsal kalkınmanın sağlanması ve kırsaldan kente göçün azaltılmasına yönelik panel düzenledi. Akademisyenlerin sunum yaptığı panelde,...

“Kırsal turizm göçü engelleyebilir”

Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, akademisyenlerin katılımıyla kırsal kalkınmanın sağlanması ve kırsaldan kente göçün azaltılmasına yönelik panel düzenledi. Akademisyenlerin sunum yaptığı panelde, sürdürülebilir kırsal turizmin kalkınmada ve göçün engellenmesinde büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.

Bakanlığın kırsal kalkınma projeleri ve olanakları konusunda bilgilendirme etkinlikleri düzenleyen Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda kırsal turizme yönelik panel gerçekleştirdi. Kırsal kalkınmaya yönelik önerilerin ve kırsal turizm konusunun masaya yatırıldığı panelin moderatörlüğünü Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan yaparken; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi’nden Doç. Dr. Hüseyin Çeken ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı Doktora Öğrencisi Burçak Akıncı Ekiztepe sunumlarıyla katılımcıları bilgilendirdi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan panele; Milas Jandarma Komutanı Binbaşı Hayrettin Fidan, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, S. S. 153 Nolu Milas Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Milas Mal Müdürü Ayşe Güliz Akat, kırsal kalkınma projelerinden ve hibe destek programlarından yararlanan üreticiler ve genç girişimciler katıldı.

Panelin önemine ilişkin bir konuşma yapan Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, eğer kırsal kalkınma konusunda bir şeyler yapılmaz ise kırsalda yaşayan nüfusun kentlere göç etmeye devam edeceğini ve bunun ciddi olumsuz sonuçlar doğuracağına dikkat çekti. Daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, kamu spotu niteliğindeki kırsal kalkınma faaliyetlerini içeren ve kırsal kalkınma projelerine verilen hibe desteklerinden kesitler sunan bir video klip izlendi.

Kırsal turizmin yeni gelişen ekonomik bir faaliyet alanı olarak dikkat çektiğini ifade eden Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi’nden Doç. Dr. Hüseyin Çeken, kırsal turizm kavramını ayrıntılarıyla açıkladı. Kırsal turizmin sağlanabilmesi için öncelikle yörenin, bölgenin kırsal turizm değerlerinin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Çeken, “Mesela Bodrum’a gelen turistler bana sizin Çomakdağ/Kızılağaç’ta düzenlenen otantik köy düğünlerini ve Bafa Gölünü, Kapıkırı’yı soruyor. Bunun gibi Milas’ın kırsal alanlarında, birçok doğal ve kültürel değer mevcuttur. Bu alanların belirlenmesi ve bir destinasyon oluşturulması önemli! Son dönemde kent yaşamının stresi ve sorunları, insanları kırsaldaki güzellikleri doğal ürünleri keşfetmeye yönlendiriyor. Bu tür faaliyetleri içeren kırsal turizm sağladığı ekonomik kazançla birlikte, yörede yaşayan insanların refah düzeyini artırıyor ve kırsaldan kente göçü azaltıyor.” dedi.

Kırsal turizmin geliştirilmesinde doğal ürünlerin yetiştirilebileceği tarımsal faaliyetlerin de aktif rol oynadığını ifade eden Çeken, para kazanma hırsına yenilerek doğal kaynakların ve çevredeki güzelliklerin hızlı bir şekilde tükenebileceğine dikkat çekiyor. Tam da bu noktada yerel yönetimlere büyük görevler düştüğünü belirten Çeken, kırsalda oluşturulacak turizm altyapısı konusunda korumacı bir yaklaşım ile sürdürülebilir kırsal turizmin benimsenmesi gerektiğini söyledi.

Daha sonra yokluk konulu bir sunum yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı Doktora Öğrencisi Burçak Akıncı Ekiztepe, katılımcılara ‘yokluk’ kavramının nedenleri ve sonuçları hakkında bilgi verdi. Panel, katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla son buldu.(İHA)

Bu haber toplam 95 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.