Kim demiş ‘Elinin hamuru’ diye?

Muğla’nın ekonomisi ve istihdamına önemli katkılar sağlayan Mermercilik sektörüne kadın eli değdi. Ağırlıklı olarak Yatağan ve Kavaklıdere ilçeleri ile Bayır mahallesinde yoğunlaşan mermer fabrikalarında kadın çalışanların...

Kim demiş ‘Elinin hamuru’ diye?

Muğla’nın ekonomisi ve istihdamına önemli katkılar sağlayan Mermercilik sektörüne kadın eli değdi. Ağırlıklı olarak Yatağan ve Kavaklıdere ilçeleri ile Bayır mahallesinde yoğunlaşan mermer fabrikalarında kadın çalışanların oranı yüzde 20’ler ulaşmış durumda.

Başta siyasi partiler ve meclis olmak üzere sosyal ve ekonomik alanda kadınların daha fazla temsil edilmesi düşünceleri her platformda özellikle seçim dönemlerinde dile getirilmesine rağmen toplumsal yaşamdaki tablo bunun aksini gösteriyor.

Muğla’nın ekonomisi ve istihdamına büyük katkılar sağlayan Mermercilik sektörü ise şimdiden bunu başarmış durumda. Mermer sektöründeki bayan çalışanların oranı şimdiden yüzde 20’ye ulaşırken bu oranın giderek artması bekleniyor. Ağırlıklı olarak Yatağan ve Kavaklıdere ilçeleri ile Bayır mahallesinde yoğunlaşan mermer fabrikalarında ve ocaklarındaki istihdam sayısı 10 binin üzerinde.

Yıllardır erkek işi olarak bilinen Mermerciliğe artık bayanlar el attı. Muğla’nın ekonomisine büyük katkı sağlayan mermer mermerciliği de kadın eli değdi. Yatağan, Kavaklıdere ve Bayır’da faaliyet gösteren mermer fabrikalarında çok sayıda kadın çalışanın istihdam edildiği öğrenildi.

Mermer sektöründe çalışan kadınlar, “ Hem çocuklarımıza iyi gelecek sağlamak yaşlılıkta emeklilik elde etmek için çalışıyoruz. Alıştık artık zor gelmiyor.” şeklinde konuşuyor.

Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Abdullah Koçar’ın ani vefatından sonra dernek başkanlığına getirilen ve aynı zamanda Çobanlar Mermer Yönetim Kurulu Başkanı olan Mehmet Ali Çoban; “Muğla genelinde sektör 60 ocak 100 fabrika ile faaliyet gösteriyor. Bu iş yerlerinde toplamda 10 binin üzerinde çalışan var. Firmalar üretiminin büyük bir bölümünü dünyanın her tarafına ihracat yapıyor. 10 sene önce tek bir bayan bile iş kollarımızda çalışmazken şu anda çalışanlarımızın yüzde 20 den fazlası bayan işçilerden oluşmaktadır. Bayan çalışanlar işinden biz de onlardan memnunuz. Bayanların sektörde yer alması Muğla valiliği, İŞKUR, Ticaret Odası ve diğer ilgili kurumlarca desteklenmektedir. Sektör olarak bazı sorunlar yaşıyoruz bunların başında Yatağan’da faaliyet gösteren firmaların artık dökmede yaşadığı sıkıntıdır. Bu sorumuzun bir an önce çözülmesi için ilgili kurumlarımızın desteğini bekliyoruz” dedi.

Bu haber toplam 130 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.