Hekatomnos lahdi arkeoloji dünyasını karıştıracak

Milas Müze Müdürlüğünün organizasyonuyla düzenlenen konferansa katılarak, “Hekatomnos Lahdi Satraplar ve Eceler” isimli bir sunum yapan Prof. Dr. Fahri Işık, Hekatomnos lahdinin arkeoloji dünyasında büyük tartışmalara neden...

Hekatomnos lahdi arkeoloji dünyasını karıştıracak

Milas Müze Müdürlüğünün organizasyonuyla düzenlenen konferansa katılarak, “Hekatomnos Lahdi Satraplar ve Eceler” isimli bir sunum yapan Prof. Dr. Fahri Işık, Hekatomnos lahdinin arkeoloji dünyasında büyük tartışmalara neden olarak doğru bilinen birçok bilginin yeniden değerlendirilmesine neden olacağını söyledi.

Milas Müze Müdürlüğü, MİTSO toplantı salonunda Prof. Dr. Fahri Işık’ın katılımıyla “Hekatomnos Lahdi Satraplar ve Eceler” isimli bir konferans düzenledi. Hekatomnos lahdinin üzerindeki kabartmaları inceleyerek elde ettiği önemli bulguları ilk defa açıklayan Prof. Dr. Fahri Işık’ın verdiği konferansa ilgi büyük oldu.

Arkeoloji dünyasında şu ana kadar doğru bilinen pek çok bilginin tartışmaya açılmasına etki eden sunuma; Milas Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş, Milas Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Mat, Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayrettin Akkaya, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi - Euromos Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, Milas Müze Müdürü Gülnaz Savran, Milas Meslek Yüksekokulu’ndan öğretim görevlileri, arkeologlar ve çok sayıda arkeoloji meraklısı katıldı.

Lahid üzerindeki kabartmalarda betimlenen Hekatomnos ve ailesini ayrıntılı bir şekilde anlatan Prof. Dr. Fahri Işık, lahitteki üslup ve işçiliğe dikkat çekerek lahdin arkeoloji bilimini derinden etkilediğini söyledi. Lahdin ayrı ayrı dört bir yanında kendine has kompozisyonlar oluşturulduğunu ve aynı zamanda toplam 4 parçanın da aslında bir bütünü temsil ederek Hekatomnos’u ve ailenin devamını anlattığını söyleyen Prof. Dr. Işık, baba ve oğuldan oluşan satrapların ve ecelerin, kompozisyonda bulunan diğer kişilerin ruh hallerinden yola çıkarak eserin gerçekçiliğine vurgu yaptı ve lahdin şuana kadar doğru bilinen birçok bilgiyi tartışmaya açtığını belirtti. Işık ayrıca lahid üzerindeki sahnelerin de ayrıntılı gösterge bilimsel çözümlemesini yaparak bilinmeyen döneme adeta ışık tuttu.

İlgiyle takip edilen sunum, Işık’ın soruları yanıtlamasıyla son buldu.

Hekatomnos’a dair her şeyin bilimsel veriler ışığında konuşulacağı konferans programında ayrıca ilerleyen günlerde; Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl’ın sunumuyla “Milas Uzunyuva Hekatomneion Mimarisi” ve Prof. Dr. Adnan Diler’in sunumuyla da Hekatomnos’un İzinde Kült ve Ölü Adakları” isimli konferanslar gerçekleştirilecek.

Milas Müze Müdürlüğü, kültürel değerlere ilgisi olan herkesi Hekatomnos’a dair sırlar açıklanacağı konferanslara davet etti.

Bu haber toplam 82 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.