Hastane Güvenlikçisini Hastanelik Etti

Yatağan Devlet Hastanesi’nde yaşanan bir olayda güvenlik görevlisinin darp edilerek hastanelik olması ve doktorun sözlü saldırıya uğraması nedeniyle Muğla Tabip Odası basın açıklaması yaparak olaya tepki gösterdi. Gözü...

Hastane Güvenlikçisini Hastanelik Etti

Yatağan Devlet Hastanesi’nde yaşanan bir olayda güvenlik görevlisinin darp edilerek hastanelik olması ve doktorun sözlü saldırıya uğraması nedeniyle Muğla Tabip Odası basın açıklaması yaparak olaya tepki gösterdi. Gözü darp edilen güvenlikçi Muğla Üniversitesi hastanesinde tedavi gördü.

Yatağan Devlet Hastanesi’ne gelen bir vatandaşın, Acil Serviste görevli doktordan rapor istemesinin ardından doktorun talebi geri çevirmesiyle doktora sözlü saldırıda bulunması ve sonrasında müdahalede bulunan güvenlik görevlisine saldırıda bulunması ilçede şok etkisi yarattı.

Yaşanan olaya tepki gösteren Muğla Tabip Odası, Yatağan Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak benzer olayın artık yaşanmamasını dilediler.

Açıklamaya, Yatağan İlçe sağlık Müdürü Fırat Yazıcı, Devlet Hastanesi Başhekimi Bülent Gökkuş, CHP Yatağan Belediye Başkan Adayı Halil Arslan, CHP İlçe Başkanı Mehmet Kemiksiz, Vatan Partisi İlçe Başkanı Recep Helvacı, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de destek verdi.

Olayın mağdurlarına geçmiş olsun dileklerini ileten Muğla Tabip Odası Genel Sekreteri yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Beyaz kod çağrısıyla şikâyetçi olunan saldırgan ise gözaltı muayenesi için acil servise getirildiğinde çalışanları tekrar tehdit etme cesaretini kendinde bulmuştur. Şu an ise denetimli serbestlik ile bırakılmıştır.

Ülke politikalarında üst seviyede egemen olan güvenlikçi anlayış, konu sağlıkta şiddete gelince birden bağışlayıcı ve vurdumduymaz hal almaktadır. Bu da sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti artıran unsurlardan biridir. Çünkü şiddeti uygulayan cezalandırılmayacağını ya da önemli bir yaptırımla karşılaşmayacağını düşünmektedir. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete hoşgörü gösterilmeyeceği, şiddet suçlarının mutlaka cezalandırılacağı düşüncesinin yerleşmesi önleyicilik açısından çok önemlidir.

Biliyorsunuz yıllardır TTB sağlıkta artan şiddetin önlenmesi, nedenleri ve çözüm önerileri için mücadele vermektedir. Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması için günlerce basın açıklamaları ve nöbet eylemleri yaptık, görüşmelerde bulunduk. Sonuçta şiddet yasası çıkardık dediler ama ortaya bir torba yasa içinde sunulan talep edilen caydırıcı önlemleri ve yasal düzenlemeleri barındırmayan bir yasa çıkarıldı.

Öyle ki ilimizde Datça’da bu saldırıdan sadece 2 hafta önce yine bir doktorun saldırıya uğraması da saldırıların sıklığını göstermektedir. Peki, bu saldırıların görünür kılınması ve önlem alınması, faillerin ceza alması için illa ölmemiz mi gerekiyor.

Bugün sağlıkta dönüşüm politikaları sonucu kışkırtılmış sağlık talebinin karşılanmasındaki aksaklıklar sağlık çalışanları, hizmet sunucularının üzerine atılan bir dil kullanılmakta hasta ve sağlık çalışanları karşı karşıya getirilmektedir. Özellikle acil servisler bu yoğunluktan etkilenmekte ve ilaç yazdırmaktan, asılsız istirahat raporları gibi hizmet amacının dışındaki pek çok başvuruyu da gerçek acil hastalardan ayırmak zorunda kalmaktadır.

Yarın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Ülkemizde kadınlar her gün öldürülüyor erkek failler tarafından şiddete uğruyor yine erkek adaleti ile serbest bırakılıyor. 1 ay içinde saldırıya uğrayan 2 kadın hekim arkadaşımıza ayrıca geçmiş olsun diyor ve faillerin cezasız kalmamasını talep ediyoruz.

14 Mart’ın 100. yıldönümü yaklaşırken, sağlıkta şiddet ikliminin beslendiği koşulları açıklamaya, barışçıl ve huzurlu bir sağlık ortamı için gerekenleri talep etmeye, yetkiyi elinde bulunduranları sorumluluklarının gereğini yerine getirmeye ve işbirliğine çağırmaya devam edeceğiz.”

MUSTAFA AKTAŞ

Bu haber toplam 677 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.