Güllük Dalyanı kurtuldu

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ’ın önergelerine cevap veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı; Proje inceleme ve değerlendirme komisyonu üyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanılığı Muğla İl Müdürlüğü’nün...

Güllük Dalyanı kurtuldu

CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ’ın önergelerine cevap veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı; Proje inceleme ve değerlendirme komisyonu üyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanılığı Muğla İl Müdürlüğü’nün de projeye olumsuz görüş vermesi sebebi ile “ Güllük Limanı Genişletme” projesine ait ÇED sürecinin, ÇED Yönetmeliği’nin 6. Maddesinin 4. Bendi uyarınca 04 Ağustos 2015 tarihi itibarıyle sonlandırıldığını açıkladı.

Güllük Limanı Genişletilmesi Projesini yakından takip eden CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündağ Muğla Milas İlçesi Güllük Limanı’nın Genişletilmesi Projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet SARI’nın cevaplaması istemi ile ilki 15 Temmuz 2015 de diğeri ise 30 Kasım 2015 de olmak üzere iki ayrı soru önergesinde toplam 11 soru yöneltti.

Üstündağ, önergelerinde Güllük Liman projesi ile Güllük Dalyanı ve sulak alanların zarar göreceğini, Güllük Dalyanında yakın gelecekte balık ve kuş türlerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağını, ÇED Başvuru Dosyasında, özellikle muğlak bırakılmış mülkiyet sorunları olduğundan bahsederek, ÇED Dosyası içinde yer alan bu sözleşmenin, yeni proje ile hiç bir ilgisi bulunmadığına dikkat çekmişti.

Kapalı bir körfez olan ve hemen arkasında balık üreme alanı olan Dalyan’ın bu projeden etkilenme olasılığının yüksek olduğunun altını çizen Üstündağ,  projenin denizin eko sisteminde önemli değişiklikler yapma olasılığının kuvvetli olduğunu, Semiramis Plajının olduğu koy ve iki ayrı bölgede daha deniz yüzeyi doldurulacağını ve tam 50 dönümlük bir deniz yüzeyinin doldurulmuş olacağını, mevcut iskelenin ise 100 metre daha uzatılacağını kaydetmişti.

Üstündağ, önergesinde, söz konusu projenin ÇED dosyasında doldurmak suretiyle kazanılacak alanın belirtilmediğini de belirterek, Muğla Kent Konseyi ve bölgedeki halk  diğer sivil toplum kuruluşlarının çağrılarına bu konudaki çalışmaları ve tüm açıklamalarını desteklediğini, bu konudaki tüm çalışmaları ve açıklamalarının dikkate alınmadan yapılması planlanan bu projenin hala devam edip etmeyeceğini sormuştu.

CHP Muğla Milletvekili Av.Akın Üstündağ’ın önergelerine cevap veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet SARI; Proje inceleme ve değerlendirme komisyonu üyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanılığı Muğla İl Müdürlüğü’nün de projeye olumsuz görüş vermesi sebebi ile “ Güllük Limanı Genişletme” projesine ait ÇED sürecinin, ÇED Yönetmeliği’nin 6. Maddesinin 4.Bendi uyarınca 04 Ağustos 2015 tarihi itibarıyle sonlandırıldığını açıkladı.

Gelişme ile ilgili olarak konuşan Üstündağ; “ Yanlış hesap Bağdat’tan döner, bu projenin bölge halkımızı ya ticaret yada turizm ve doğal yaşam alanı  seçeneği ile karşı karşıya bıraktığını, fakat gerek bizim TBMM’deki çalışmalarımız gerekse Muğla Kent Konseyi başta olmak üzere Muğla Halkı ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun çabalarının sonuç verdiğini, böylece Güllük Dalyanı ve doğal yaşam alanına kurban edilmesinin önüne bir kez daha geçilmiş ve yöremizin doğal ve kültürel yapısını ranta kurban edilmemesi sağlanmıştır.”dedi.

Bu haber toplam 77 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.