GEKA’dan organik zeytinciliğe destek

Milas ve çevresinde organik zeytin yetiştirilebilecek alanlar, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından GEKA’ya sunulan proje ile belirlenecek. Araştırmalar için GEKA’nın sağladığı destekle yürütülecek...

GEKA’dan organik zeytinciliğe destek

Milas ve çevresinde organik zeytin yetiştirilebilecek alanlar, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından GEKA’ya sunulan proje ile belirlenecek. Araştırmalar için GEKA’nın sağladığı destekle yürütülecek ve 3 ay sürecek.

MUĞLA (İHA) Milas İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün Milas ilçesinde organik zeytin tarımının yapılabileceği alanların tespit edilmesi ve bu alanların sürdürülebilirliğinin ortaya konması amacıyla GEKA'ya sunduğu “Milas'ta Sürdürülebilir Organik Zeytin Yetiştiriciliği Yapılabilecek Alanların Belirlenmesi” projesi için sözleşmesi imzalandı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın Bölge kalkınmasına ivme kazandıracak fizibilite çalışmaları ve kritik öneme sahip araştırma ve planlama çalışmalarını desteklediği “Doğrudan Faaliyet Desteği” programı kapsamında destek alan projenin sözleşmesi GEKA'nın Denizli'deki merkezinde imzalandı. İmza protokolüne Milas İlçe Tarım Müdürü Oktay Çelik ve Ziraat Mühendisi Necmettin Kaya ile GEKA İzleme ve Değerlendirme Birim Başkanı Taner Akgün'ün yanı sıra uzman Mustafa İlhan katıldı.

İlaç kullanılmayan alanlar belirlenecek

Projeyle Milas ilçesindeki kimyasal ilaç kullanılmayan zeytin alanlarının tespit edileceğini ve bu alanlarda gerekli kültürel bakım işlemlerinin yapılacağını belirten Milas İlçe Tarım Müdürü Oktay Çelik, aslında organik olmasına rağmen, organik sertifikası alınmamış zeytinliklerin “Organik” olarak kayıt altına alınacağını söyledi.

Organik tarım uygulaması başlatılacak

Çelik, “GEKA'nın destek verdiği ve 3 ay sürecek proje ile tespit edilecek alanlarda zeytin yetiştiriciliği tarımında uygulanan tüm kültürel işlemler belirlenerek kayıt altına alınacak. Zeytin yetiştiriciliğinde gereksiz kimyasal uygulamaların da önüne geçilmesi sayesinde organik tarım için büyük bir adım atılmış olacak. Bu adım kaliteli zeytin ve zeytin mamulleri için bir başlangıç niteliğinde olup devamında markalaşmaya gidilecek” dedi.

Milas markası yaratılacak

Projenin, zeytin ve zeytinyağı üretiminde verimi artıracağını, böylelikle üreticilerin kazançlı üretim yapabileceğini belirten Milas İlçe Tarım Müdürü Oktay Çelik, aynı zamanda kırsaldan kente göçün önlenebileceğini ve genç nüfusun üretime kazandırılabileceğini ifade etti. Çelik, proje ile organik tarım için büyük bir adım atıldığını, projenin devamında markalaşma sürecine girilmesiyle birlikte Milas'a özgü Milas Zeytini ve Milas Zeytinyağı ismiyle tanıtılan ürünlerin oluşturulmasını hedeflediklerini belirtirken Güney Ege Kalkınma Ajansı'na da projeye verdikleri destek için teşekkür etti.

1 milyon TL kaynak aktarılacak

Aydın, Denizli ve Muğla illerinin gelişmesi ve kalkınması için çalışan Güney Ege Kalkınma Ajansı, yatırıma yönelik desteklerinin yanı sıra 2011 yılından itibaren kâr amacı gütmeyen kuruluşlara sağladığı araştırma desteğiyle de Bölge kalkınmasına yön vererek, Güney Ege Bölgesi'nin rekabetçilik düzeyini artıracak, bölgesel kalkınmaya ivme kazandıracak araştırma, planlama, fizibilite ve benzeri diğer faaliyetlerin desteklendiği Doğrudan Faaliyet Destek Programı kapsamında 2011-2013 yıllarında 38 projeye destek verdiği açıklandı.

2014 yılında toplam 1 milyon TL bütçeyle devam eden program kapsamında 4 proje başarılı bulunarak destek alırken, GEKA Bölge kalkınmasına ivme kazandıracak uygun araştırma projelerine asgari 25 bin, azami 90 bin TL kaynak aktaracak.

Bu haber toplam 86 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.