Faselya, arıcıları göçten kurtardı

Özellikle Çam Balı üretimi ve arı kolonisi açısından ülkenin lokomotifi konumunda olan Muğla’da rekolte ve kalitenin artırılması için çalışmalar sürdürülürken, Yatağanlı arıcılar Faselya bitkisi sayesinde göç külfetinden...

Faselya, arıcıları göçten kurtardı

Özellikle Çam Balı üretimi ve arı kolonisi açısından ülkenin lokomotifi konumunda olan Muğla’da rekolte ve kalitenin artırılması için çalışmalar sürdürülürken, Yatağanlı arıcılar Faselya bitkisi sayesinde göç külfetinden kurtuldu. Aynı zamanda yem bitkisi olarak kullanılan Faselya bitkisinin yaygınlaşması bekleniyor.

Yatağanlı arıcıların yeni umudu aynı zamanda hayvancılıkta yem olarak da kullanılan  Faselya (Arı Otu). Yatağan merkez ve köylerinde artık yan iş değil bir meslek olarak yapılmaya başlayan arıcılık yeni yöntemlere de itiyor. Yatağan Kavak Mahallesi Tilkiler Semtindeki arıcılar Faselya (Arı otu) sayesinde yaylaya gitmekten kurtuldular.

Muğla Arıcılar Birliği üyesi ve organik bal üretici belgesi olan Kavak Mahallesinden Ekrem Tilkioğlu; “Bu yıl ilk defa 15 dönüm ektiğim arı otu faselya sayesinde çok büyük masrafla gittiğimiz yaylaya gitmekten kurtulduk. Faselyadan çok memnunuz. Komşulardan da eken oldu. Ancak ben herkese öneriyorum.  Eğer diğer arıcılarda Faselya ekmesi halinde hem çok büyük bir masraftan kurtulacağız. Hem de gurbette yalnız kalmaktan kurtulacağız’ dedi.

“Devlet destekli olmalı”

Biz yöre arıcıları olarak artık yayla ya gitmek istemediklerini belirten Ekrem Tilkioğlu ve İskender Tilkioğlu; “Faselya sayesinde yaylaya gitmedik arılarımız bol bal üretiyor. Ancak üretim artması lazım, diğer arıcıların da boş alanlara faselya ekmesi gerekiyor. Bunun için de eğitimler ve devlet desteğine ihtiyaç var.” şeklinde konuştular.

Faselya ekili alanda inceleme yapan Yatağan Tarım Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Arıcılık Teknisyeni Hüseyin Mavi’ de şunları söyledi: “Faselya Güney Amerika kökenli Yüksek miktarda polen ve nektar içeren arı otu arılar tarafında çok sevilen bir bitki.

Özel bir toprak isteği olmayan, değişik topraklarda yetişebilen arı otu, uzun süre çiçekte kalıyor bol ürün veriyor. Ben yöre arıcılarına bol- bol Faselya ekmelerini ayrıca Lenok ve Karabuğday ekmelerini öneriyorum.”

Bu haber toplam 218 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.