EVRENSEL İÇECEĞİMİZ: SÜT

İnsanoğlunun 5000 yıldan beri içtiği bilinen süt,  içerdiği makro ve mikro besin ögeleri ile eşsiz bir kaynaktır. Süt ve süt ürünleri, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan dört ana besin grubundan biridir.

Sütün bileşimini  %87.6 su, %4.7 karbonhidrat, %3.8 yağ ve %3.3 protein oluşturmaktadır. Kalsiyum ve fosfordan zengindir. Bu özellikleri sebebiyle sütün vücudumuza birçok yararı bulunmaktadır. Kemik ve diş sağlığı için elzemdir. Adölesan, gebe-emziklilik ve yaşlılık döneminde kemik sağlığı açısından süt tüketimi daha da önem kazanmaktadır. Tüm bunların yanında süt ve süt ürünlerinin obezite, kanser, hipertansiyon, osteoporoz gibi birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.

Besin ögesi içeriğinin korunması, raf ömrünün artması ve içerisinde bulunabilecek mikroorganizmaların yok edilmesi amacıyla süt, birtakım işlemlerden geçer ve marketlerde satılan UHT (uzun ömürlü süt) veya pastörize süt haline gelir. Ancak hazır süt tüketimi yerine çiğ sütün alınıp, evde kaynatılarak tüketilmesi ülkemizde daha yaygındır. Sütün birçok yararı olduğu bilinen bir gerçek ancak sağlığa uygun koşullarda üretilmeyen süt ve süt ürünleri çok ciddi hastalıklara sebep olabilir. Özellikle çiğ sütten yapılan peynirler, iyi kaynatılmamış sütler tüketildiğinde brucella denilen hastalığa sebep olabilmektedir. Bu yüzden sütün üretiminden tüketimine kadar her aşamada sağlık açısından temizliğine dikkat etmek şarttır.

Bireylerin gereksinmeleri yaş, cinsiyet ve fizyolojik duruma göre farlılık göstermekle birlikte, günlük ortalama 2-3 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketilmesi önerilmektedir. Formuna dikkat etmek isteyenler süt, yoğurt tüketiminde light ve kaymaksız olanını tercih etmelidir.

Sütün kokusu ve tadını beğenmiyorum, tüketemiyorum diyenler için işte pratik, bir o kadar lezzetli ve hafif tarifim:

  • 250 ml süt, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 1 orta boy siyah inciri blenderdan geçirin (2 porsiyon), üzerine tarçın ekleyin . İşte size nefis bir ara öğün. Yarısını kuşluk yarısını da ikindi vakti tüketebilirsiniz. Güzel bir kaba koyup, iş yerinize götürebilirsiniz. Sağlıklı beslenmeye mazeret yok J . Üstelik sadece 95 kalori.

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.