Erdoğan, arıcıların sorunlarını dile getirdi

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada arı yetiştiricilerinin ve bal üreticilerinin sorunlarını gündeme getirdi. Konuşmasında Türkiye’nin Dünya Bal üretiminde ikinci sırada olduğuna...

Erdoğan, arıcıların sorunlarını dile getirdi

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada arı yetiştiricilerinin ve bal üreticilerinin sorunlarını gündeme getirdi. Konuşmasında Türkiye’nin Dünya Bal üretiminde ikinci sırada olduğuna dikkat çeken Erdoğan arıcıların sorunlarının artık kronikleşmeye başladığının altını çizdi. Konuşmasında Köyceğiz, Yatağan gibi ilçelerde arıcının 13 TL’ye sattığı balın aynı ilçedeki markette 30-35 TL’ye satıldığını söyleyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı: “Dünya bal üretiminin yaklaşık yüzde 7’sini ülkemiz gerçekleştirmektedir. 60 bin aile ve 7,9 milyon arıyla Türkiye bu üretimi gerçekleştirmektedir. Ülkemiz arı yetiştiriciliği ve bal üreticiliği konusunda çok uygun bir bitki örtüsüne ve potansiyele sahip olmasına rağmen maalesef bu potansiyelin çok azını kullanabilmektedir; örneğin, Kanada ve Çin gibi ülkelerde kovan başına alınan ürün 50 kilogramın üzerinde olmasına rağmen ülkemizde bu miktar maalesef 15 kilogram civarındadır. Yıllık 105 bin ton bal üretimi yapan üreticilerimiz bu süreçte bazı bürokratik engellerle karşılaşmaktadır. Arıcılarımızın tamamına yakınının gezginci arıcılık yaptığını ve bunlar için zaman kavramının çok önemli olduğunu düşünürsek bürokratik engellerin kaldırılmasının ne kadar zaruri olduğu açıktır.

Arıcılarımızın kullandığı malzemelerin denetiminin ve kalitesinin artırılması hem üretilen balın kalitesi hem de pazarlanması bakımından önemlidir. Arıcılık potansiyelinin yüksek olduğu illerimizde üreticilerimize doğru yöntemleri uygulama hususunda telkinlerde bulunacak ve yönlendirmeler yapacak uzman kişilerin yetiştirilip istihdam edilmesi şarttır. Mevcut teknik elemanlar iş yükü ve farklı konularla da ilgilendiğinden bu ihtiyacı karşılayamamaktadır. Türkiye’de arıcılarımızın kullandığı girdiler çok pahalıdır, buna karşın verilen desteklemeler de yetersiz kalmaktadır. Böyle bir ortamda ithalat konusunda herhangi bir sınırlama getirilmemesi arıcılarımızı çaresiz bırakmaktadır, vatandaşlarımız da ithal edilen kalitesiz ürünleri tüketmektedir. İthalatın kontrol altına alınması ve üreticilerimizin korunması zarurettir. Ülkemizde Muğla arısı, Kafkas arısı, Anadolu arısı gibi birçok arı ırkı bulunmaktadır. Arıcılığın bekası bakımından mevcut arı ırklarının korunması ve ıslah edilmesi konusunda ciddi çalışmalar yapılmalıdır; bu konuda altyapı eksikliği vardır.”dedi.

“Çam Balının yüzde 90’ı Muğla’da üretiliyor”

Türkiye’nin çam balı üretimin de yüzde 90’ının Muğla’da üretildiğini hatırlatan Erdoğan; “Çam balı üretiminin yapıldığı alanların korunması ve çoğaltılması zaruridir. Diğer yandan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi bünyesinde aktif bir şekilde çalışma yürütecek arıcılık araştırma enstitüsünün kurulması da bir zarurettir. Diğer yandan, diğer bir konu da arıcılarımızın ürettiği balı hak ettiği değerden satamamasıdır. Örneğin, Muğla’da ürettiği balı ortalama 10 ila 13 lira arasında satan üreticilerimizin balını alan tüccarlar, aynı bölgede bu balın kilosunu 30-35 liraya satmaktadır. Bu, hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur etmektedir. Bu konuya da çözüm getirecek bir çalışmaya ihtiyaç vardır.

Arıcılarımızın maliyetleri içerisindeki en büyük pay nakliyedir. Arıcılarımız, yılda en az dört beş defa taşınmaktadır. Bu sebeple arıcılarımıza ÖTV’siz mazot temini önem arz etmektedir. Konaklama sıkıntısı ve arılarını koyabilecekleri nokta uygulaması önemlidir. Bu noktaların uzman kişiler tarafından belirlenmesi ve arıcılarımızın işlerinin kolaylaştırılması gerekmektedir. Arıcılarımıza oturum alması için tanınan beş günlük süre yetersizdir. Bu sürenin de uzatılması gerekir.” Diye konuştu.

Erdoğan şunları ekledi: “Bir diğer önemli husus ise ülkemizde arı üreticilerimizin ihtiyacına cevap verecek nitelikte bir flora haritasının olmamasıdır. Dünya üzerinde bulanan ballı bitki çeşidinin yüzde 75’inden fazlası ülkemizdedir. Bu, önemli bir varlıktır. Bunun kıymetini bilmemiz lazım. Arıcılarımızın en önemli sorunlarından birisi de sahte bal meselesidir. Maalesef geçmiş yıllarda Tarım Bakanlığına bile sahte bal satılabildiği hatırlanırsa konunun önemi daha iyi anlaşılacaktır. Bu bakımdan, başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklarımızın koordineli bir çalışma yapması arıcılarımızın sorunlarının çözümü bakımından önemlidir.”

Bu haber toplam 48 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.