Enerji Bakanı hakkında suç duyurusu

Maden-İş Sendikası Yatağan Şubesi, YEAŞ’a bağlı Kömür Ocağının Rödavans Bedeli konusunda görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle Enerji Bakanı Taner Yıldız hakkında suç duyurusunda bulundu.Girgin, TKİ’nin ilk Yönetim...

Enerji Bakanı hakkında suç duyurusu

Maden-İş Sendikası Yatağan Şubesi, YEAŞ’a bağlı Kömür Ocağının Rödavans Bedeli konusunda görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle Enerji Bakanı Taner Yıldız hakkında suç duyurusunda bulundu.Girgin, TKİ’nin ilk Yönetim kurulu Kararına göre ruhsat sahibi firmaya 14 yılda ödenecek olan Rödovans bedelinin Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın talimatı ile 4 yılda ödenecek duruma getirildiğini söyledi.

Maden-İş Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi Başkanı Süleyman Girgin, Salihpaşalar mevkiindeki kömür ocağının Rödovans bedeli ile ilgili olarak görevi kötüye kullandığı gerekçesiyle Enerji Bakanı Taner Yıldız hakkında suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı.

Sözkonusu kömür ocağının Rödovans Sistemi ile Anadolu Madencilik tarafından işletildiğini hatırlatan Girgin; TKİ 5 Milyon 167 bin ton Açık Ocak rezervi olan Anadolu Madenciliğe ait Salihpaşalar mevkiindeki kömür sahasını 02.11.2011 tarihinde almıştır. TKİ’nin 21.10.2011 tarihli yönetim kurulu kararına göre çıkardığı kömür kadar firmaya 5.82 TL/TON rödovans bedeli ödeyecektir.TKİ’ye bağlı GELİ İşletmesi bu sahadan her ay için ortalama en fazla 30.000 ton kömür çıkarmaktadır.Ancak; YEAŞ-GELİ İşletmesi kömür üretse de, üretmese de Bakanlık oluru ve talimatı ile ruhsat sahibi firmaya her ay 100.000 ton kömür üretmiş gibi rödovans bedeli ödemektedir.İşin başından beri Ağustos 2014 tarihine kadar YEAŞ-GELİ tarafından 783.986,00 ton kömür çıkartılmıştır.  Bunun karşılığında ödenmesi gereken rödovans bedeli 4.562,803 TL’dir.Oysa; Bakanlık oluru ve talimatı sonucunda ruhsat sahibi firmaya 12.978,600 TL para ödenmiştir.Yani; Bakan oluru ile 8.415,797 TL para ruhsat sahibi firmaya fazla ödeme yapılmıştır.”dedi.

Bu gelişme karşısında Rödovans anlaşmasının iptal edilmesi gerektiğini vurgulayan Girgin; “ Üretilmeyen kömürün karşılığı peşin olarak firmaya ödenerek devlet zarara uğratılmıştır. Rödovans anlaşması iptal edilmelidir. Bunun için idare mahkemesinde dava açacağız. Enerji Bakanı Taner Yıldız görevi kötüye kullanarak suç işlemiştir. Her şeyi özelleştiren iktidarın özel sektöre ait Salihpaşalar kömür havzasını kamulaştırılmasının gerçek nedeni daha iyi anlaşılmaktadır.Hepimizin vergileri ile oluşturulan devlet bütçesinin talanına müsaade etmeyeceğiz.”diye konuştu.

Bu haber toplam 85 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.