“Ek süre vatandaşı ve işletmeleri rahatlatacak”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) 16 Şubat 2017 tarihinde aldığı ve 17 Ağustos 2017'de yürürlüğe girmesi beklenen, kredi kartlarının kullanımıyla ilgili kararının süresi uzatıldı. Buna göre bankalara 31...

“Ek süre vatandaşı ve işletmeleri rahatlatacak”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) 16 Şubat 2017 tarihinde aldığı ve 17 Ağustos 2017'de yürürlüğe girmesi beklenen, kredi kartlarının kullanımıyla ilgili kararının süresi uzatıldı. Buna göre bankalara 31 Aralık 2017'ye kadar ek süre tanındı. Ödeme ve Elektronik Para Derneği'nin (ÖDED) Başkanı Burhan Eliaçık; bu kararın özellikle kart sahipleri ile e-ticaret sayesinde hizmet alanını tüm Türkiye'ye yaymak isteyen küçük işletmeleri rahatlatacağını, ödeme sisteminin büyüme trendini kesintiye uğratmaması açısından da oldukça olumlu yönde etki edeceğini vurguladı.

Türkiye'de faaliyet gösteren tüm bankalara, kart sahibinin aksi yönde açık talebinin olmadığı durumlarda, bireysel banka kartı ve kredi kartlarını yurtiçindeki ve yurtdışındaki tüm elektronik ticaret işlemlerine kapatması yönünde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından 16 Şubat 2017 tarihinde alınan ve 17 Ağustos 2017'de uygulanması beklenen 7052 sayılı kararının yürürlüğe girme süresi uzatıldı. Kararın yürürlüğe gireceği yeni tarih 31 Aralık 2017 olarak belirlendi.

“BDDK hassasiyet gösterdi”

Türkiye'de sunulan ödeme ve elektronik para hizmetlerinin gelişmesine liderlik ederek, tüketicinin ve işletmelerin hayatını kolaylaştıracak güvenli, kolay ve yenilikçi hizmetlere ulaşmasını sağlamayı hedefleyen Ödeme ve Elektronik Para Derneği'nin (ÖDED) Başkanı Burhan Eliaçık, kararın süresinin uzatılmasını yorumladı. Eliaçık, “Karar özellikle kart sahipleriyle e-ticaret sayesinde hizmet alanını tüm Türkiye'ye yaymak ve rekabet etmek isteyen küçük işletmeleri rahatlatacak” dedi. Eliaçık; kararın yürürlüğe girme süresinin uzatılmasının, ödeme sisteminin büyüme trendini kesintiye uğratmaması açısından da oldukça olumlu yönde etki edeceğini vurguladı.

Eliaçık kararın yerinde olduğunu belirterek; “BDDK süreci sürekli ve yakından takip ederek, sektör temsilcilerinin endişelerini dikkate aldı ve tüketicileri korurken aynı zamanda ticaretin zarar görmemesi yönünde hassasiyet gösterdi. Karar, bu hassasiyetin sonucudur” dedi.

“Ek süre zarfında tüm kredi kartı kullanıcılarına ulaşılmalı”

Eliaçık, uygulamanın etkili olabilmesi için yapılması gerekenlerle ilgili uyarıda bulundu: “Ek süre sektöre nefes aldıracaktır. Ancak gerçek başarı ek sürenin etkin bir şekilde kullanılarak, bugüne kadar tek bir kez dahi olsa internetten alışveriş yapmış kişilerin onayının alınmasıdır. Sadece kredi kartını sık kullanan kişilere erişilerek onaylarının alınması sektörü ileri götürmeyecektir.”

Açıklandığı günden bu yana olası etkileri hakkında pek çok görüş ortaya atılan kararla ilgili BDDK tarafından, “Günlük hayatında kredi kartını internet işlemlerinde kullanmayan, kartıyla internetten alışveriş yapılabileceğinin farkında dahi olmayan vatandaşların dolandırıcılar tarafından kandırılarak suistimal edilmesinin, zarara uğratılmasının önüne geçebilmek için BDDK'nın 16 Şubat 2017 tarihli kararıyla, verilmiş ve verilecek olan tüm kredi kartları için bankalara kart sahibinin kartının internet alışverişlerine açık olması talebe bağlı olma zorunluluğu getirilmiştir” açıklaması yapılmıştı.

Bu haber toplam 37 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.