EGET Vakfı’ndan Trüf yetiştiriciliğine destek

Kuruluş işlemlerinin son evresine gelmiş olan EGET Vakfı,  siyah trüf sporları ile enfekte edilmiş Meşe fidanlarını Ula'da toprakla buluşturdu.Ekonomik sıkıntılarından dolayı öğrenim görme zorluğu çeken lise ve üniversite...

EGET Vakfı’ndan Trüf yetiştiriciliğine destek

Kuruluş işlemlerinin son evresine gelmiş olan EGET Vakfı,  siyah trüf sporları ile enfekte edilmiş Meşe fidanlarını Ula'da toprakla buluşturdu.

Ekonomik sıkıntılarından dolayı öğrenim görme zorluğu çeken lise ve üniversite öğrencilerine burs vermeyi asal amaç edinen EGET Vakfı yöneticileri, vakfa döner sermaye yaratmak üzere, iktisadi işletmeler kurmayı kaçınılmaz saydıklarını belirtiyor. Vakfın ilk tarım işletmesi, Ula-Armutçuk Köyü'nde Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Trüf Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aziz Türkoğlu'nun denetiminde yetiştirilmiş olan Meşeleri toprakla buluşturdu.

20,000 m2'lik işletmede Trüf ile birlikte yan ürün olarak lavanta ve lavanta balı da üretilecek.

Tarlaya aktarılan fidanların dikimini, bu etkinliğe katılanlar gerçekleştirdi. Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Menteşe Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Güven, CHP İl Başkanı Mürsel Alban, Prof Dr. Gürol Ergin, Prof. Dr. Tahir Özgü’nün de diğer katılımcılarla birlikte birer fidan diktikleri etkinlik, topluca kır yemeği yenmesiyle sürdü.

Dikilen her bir fidanın altına dikimi yapanın adı yazıldı. Bu isimler daha sonraki dönemde ağaçların altında sürekli olarak duracak levhalara yazılacak ve fidan dikenlerin her birine birer belge verilecek.

İlk Trüf mantarlarını 2019 yılında hasat edecek olan EGET Vakfı Armutçuk Tarım İşletmesi'nde 2025 yılından itibaren yıllık 200 kg mantar üretimi hedefleniyor. Dünya piyasalarında, ortalama olarak 1000 Euro'ya alıcı bulan siyah trüf (tuber melanosporum), vakfa, yılda yaklaşık 600.000 TL getiri sağlayacak.

EGET Vakfı’nın planları arasında, organik tarım ve geriatri odaklı turizm işletmeleri kurmak da var. Muğla Büyükşehir Belediyesi imar çalışmaları kapsamında değerlendirmeye sundukları bu işletmeleriyse 200.000m2'den geniş bir alanda konuşlandırmayı planlanıyor.

Bu haber toplam 124 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.