DOĞAL ANTİBİYOTİK: SARIMSAK

Doğal, sağlığa yararlı ve hastalıklardan koruyucu bitkisel ürünlere olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Allium sativum yani sarımsak da bu ürünlerin başında gelenlerden...

Sarımsağın içeriğine bakıldığında, büyük kısmı sudan oluşmaktadır (%65). Kuru ağırlığını ise karbonhidrat (%28), sülfür bileşikleri (%2.3), protein (%2) ve lif(%1.5) oluşturmaktadır. Soğan, brokoli, karnabahar gibi sülfür içeren sebzelerden 4 kat daha fazla sülfür içermesi sebebiyle eşsizdir. Bu sülfür bileşikleri ise sağlığa yararlı birçok özelliğe sahiptir.

Sarımsağın içerdiği allisin bileşiği ile antihipertansif etkiye sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca yapılan çalışmalarda sarımsağın hipotansif bireylerde de kan basıncını regüle edebildiği, bunun yanı sıra sarımsağın eşsiz bileşimi ile total kolestrolü düşürerek kalp hastalıklarından koruyucu etkiye sahip olduğu bildirilmektedir.

Sarımsak içerdiği antioksidanlar sayesinde özellikle mide, kolon kanserine karşı koruyucu, soğuk algınlığını önleyici kısacası vücut direncini arttırıcı özelliğe sahiptir. Antimikrobiyal özelliği ile virüs, bakteri ve mantarların sebep olduğu enfeksiyon, uçuk, iltihap, arpacık gibi hastalıklara karşı savaşır.

Sarımsağın insan sağlığı üzerindeki onca yararlı etkisi gözlendikten sonra, kullanımını engelleyen kokusu üzerindeki çalışmalar yoğunlaşmış ve bunun sonucunda ise üretim ve tüketimi artmıştır. Sarımsağa gösterilen yoğun ilgi ile yıllar içerisinde ticari sarımsak preparatları yaygın olarak kullanılabilir hale gelmiştir ve bunlar eczanelerden ve marketlerden satın alınabilmektedir.

Sarımsağın günlük 2-3 diş tüketilmesi sağlık açısından yararlıdır. Ancak sarımsak hap gibi yutulmamalı, çiğnenmelidir. Pişirme ile etkisi azaldığı için çiğ tüketilmesi daha yararlıdır. Yemeklere ilave edilmek istenildiğinde ise, ocağın altı kapatılmak üzere iken eklenmelidir. Böylece hem vücuda daha yararlı olacak, hem de yemekleriniz daha lezzetli olacaktır.

Sarımsak kan sulandırıcı özelliğe sahip olduğu için coumadin(warfarin) gibi kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin  tüketiminde dikkatli olmaları ,ameliyat öncesi ve sonrasında ise tüketilmemesi önerilmektedir.

Sarımsak mide asidini arttırıcı etkiye sahip olduğu için gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıkları olan bireylerin sarımsak tüketiminde dikkatli olmaları gerekmektedir.

Kokusu sebebiyle tüketemiyorsanız sarımsak kapsüllerini tercih edebilir ya da koku giderici olarak karanfil, maydanoz tüketebilirsiniz.

Ulalılar Sarımsakçı olarak bilinir. Ben küçükken bu söze çok alınırdım J Şimdi düşünüyorum da… Ulalılar işin doğrusunu, sağlıklısını biliyormuş meğer.

Sağlıkla kalın…

Soru, görüş ve önerileriniz içim [email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.